Događaji

Događaji / 02/28/2023 / 486

MISTERIOZNA TRANSILVANIJA JE DOMAĆIN BALKANSKOG VINSKOG TAKMIČENJA BIWC 2023

12. izdanje vinskog takmičenja Balkan International Wine Competition (BIWC) će se održati u periodu od 1. do 3. juna 2023. godine u mestu Bistrica Nasaud u Transilvaniji (Rumunija) pod pokroviteljstvom okruga Bistrica Nasaud, dok će se Balkanski vinski festival održati u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, u periodu od 15. do 17. juna 2023. godine.

"Vinsko takmičenje Balkan International Wine Competition (BIWC) na najbolji način pokazuje koliko je balkanska vinska scena dinamična i koliko je visok kvalitet vina iz ove regije. Tokom poslednje decenije, ovo takmičenje raste u skladu sa razvojem vinarstva i njegov potencijal je još uvek veoma veliki. Tokom poslednjih godina, postalo je pravilo da vina koja steknu svoje prvo priznanje na BIWC kasnije steknu priznanje i na mnogo većim međunarodnim takmičenjima i na taj način postanu poznata. To je rezultat posvećenosti i rada čitavog tima ljudi iz organizacije BIWC koje predvodi Galina Niforu kao i pažljivog odabira iskusnih i priznatih međunarodnih vinskih sudija iz čitavog sveta. Zaista je velika čast voditi takvo takmičenje. Ove godine, BIWC se održava po prvi put u Rumuniji i siguran sam da će to dati nov kvalitet ovom takmičenju", naglasio je Igor Luković iz Srbije, predsednik BIWC takmičenja.

Nakon velikog uspeha prošlogodišnjeg 11. izdanja takmičenja na ostrvu Salamina u Grčkoj, BIWC nastavlja smenjivanje domaćina takmičenja pa je Rumunija domaćin 12. izdanja. Cilj smenjivanja zemlje domaćina je bolja integracija vinarija iz balkanskih zemalja i njihova bolja vidljivost u samoj regiji i u Evropi.

"Uzbuđeni smo što možemo da organizujemo 12. izdanje BIWC u misterioznoj Transilvaniji! Nastavljamo novo izdanje takmičenja sa puno optimizma i energije da učinimo vina sa Balkana još više prepoznatljivim i da ih pozicioniramo na što više mesta na svetskoj vinskoj mapi. Igor Luković je kao predsednik takmičenja doneo nove sveže ideje i aktivnosti i čitav tim mu je zahvalan zbog toga. Ja sam već nekoliko puta posetila okrug Bistrica Nasaud i zaljubila sam se u pitoreskne pejzaže, veliku gostoljubivost i naravno izuzetna vina! U ime tima BIWC bih volela da se zahvalim okrugu Bistrica Nasaud za toplu dobrodošlicu i veliku podršku koju imamo od začetka ideje da se BIWC organizuje tamo. Srećno svim vinarijama učesnicama na BIWC 2023!, rekla je Galina Niforu, direktor BIWCF.

Glavna misija BIWCF je promocija balkanskih vina i vinske kulture širom sveta. Počasni predsednik takmičenja, Konstantinos Lazarakis MW je prvi nosilac titule Master of Wine u Grčkoj i na Balkanu.

Najbolje vino Balkana će odabrati prestižni žiri od 25 sudija i ove godine će se među njima naći 5 nosilaca titule Master of Wine i Master Sommelier iz Japana, SAD, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske kao i priznate vinske ličnosti iz čitavog sveta i regiona. Nakon takmičenja, 4. juna će se održati izložba u dvorištu Muzejskog kompleksa Bistrica Nasaud, na kojoj će poslovni ljudi, somelijeri, distributeri i ljubitelji vina iz Rumunije i inostranstva biti pozvani.

Sa godišnjom proizvodnjom od 11,5 miliona hektolitara vina, Balkan zauzima 4. mesto u Evropi, odmah posle najvećih vinskih proizvođača kao što su Italija, Francuska i Španija. Vinsko takmičenje BIWC je manifestacija koja okuplja svetsku vinsku elitu da vide, probaju i otkriju bogatstvo i diverzitet balkanskih vina.

Dodela nagrada i gala večer poznata kao Balkanski vinski Oskar će se održati 3. juna u fascinantnom Zamku Teleki u Pozmusu, sagrađenom 1634. godine, u kom će se takođe održati i samo takmičenje.

Prošle godine, Veliki trofej za Najbolje vino Balkana 2022 je dodeljeno vinariji Tikveš iz Severne Makedonije za vino Bela Voda belo 2020.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade