Vesti iz vinarije

Vesti iz vinarije / 08/03/2019 / 185

NOVOSADSKI SALON VINA 2019

Novosadski salon vina se održava u petak i subotu, 12. i 13. aprila 2019. godine u hotelu Park u Novom Sadu. Pošto je Vinopedia jedan od organizatora ovog festivala, ne pada mi na pamet da vam ovde po principu “Ciganin hvali svoga konja” objašnjavam da je to najveći, ultimativni, ekskluzivni, elitni, najbolji vinski događaj u svemiru, jer nit radim kao telemarketing prodavac usisivača niti mi bubrezi zadrhte kad čujem takve najave bez obzira da li je u pitanju reklama za automobile, reklama za sredstva za mršavljenje na komercijalnim televizijama ili reklama za vinsku manifestaciju… A naročito je svima vama koji se razumete u vino jasno koliko je taj “elitizam” sporedna stvar u vinarstvu.

Umesto toga, preporučujem da posetite Novosadski salon ako ste ljubitelj vina i ako želite da se upoznate sa aktuelnom vinskom ponudom Srbije i regiona i to u uslovima kakvi su potrebni za degustaciju: klimatizovan prostor, dovoljno mesta da priđete štandu bez guranja i probijanja kroz masu, spitoni na svakom štandu, odsustvo glasne muzike koja dekoncentriše, pop-up wine shop tako da na kraju kad završite sa degustacijom možete i da kupite neku bocu i ponesete kući ono što vam se najviše dopadne. Takođe, ovaj salon nije zamišljen kao učionica u kojoj ćete na štandovima učiti sve moguće mane i nedostatke vina jer na salonu izlažu vinarije čija vina zadovoljavaju uslov nad svim uslovima, a to je tehnološko-mikrobiološka ispravnost.

 Pored toga, interesantan dvodnevni program radionica i degustacija, na kojima se može naučiti štošta korisno pa umesto pauze za kafu tokom sajma ili sedenja u foajeu, vredi utrošiti vreme na vinsku edukaciju po kojoj je Wine Identity već prepoznatljiv. U Srbiji nema puno vinskih manifestacija  na kojim možete da čujete detaljnu priču o župskom teroaru, da probate na jednom mestu odabrana vina sa Balkana, da razumete bolje potencijal Kjantija, itd… Zato Novosađani treba da iskoriste ovu priliku što su vrhunski vinski edukatori iz regije stigli u Novi Sad spremni da podele svoje znanje i vinsku strast sa njima.

Novosadski salon vina je s namerom postavljen u aprilu na kalendar lokalnih vinskih manifestacija, tako da će novosadska publika imati priliku da na štandovima proba i premijere belih vina iz 2018. godine i odabere svoje favorite za letnju sezonu. Salon će privući u najvećoj meri novosadsku i vojvođansku publiku, ali znajući kako je bilo prošle godine, uveren sam da će i dosta beogradske publike tog dana doći u Novi Sad.

Detaljne informacije o Novosadskom salonu vina su dostupne na webstranici:

http://salonvina.rs/
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


DALEKO JE MORE, ALI MALVAZIJA NIJE PROČITAJ VIŠE


PRIČA SA ZAPADNE STRANE - VINARIJA ILIĆ-NIJEMČEVIĆ PROČITAJ VIŠE


VINARIJA AVEN - BOŽANSKA ENERGIJA IZ INĐIJE PROČITAJ VIŠE


KINESKO ZLATO ZA TIKVEŠOVA VINA PROČITAJ VIŠE


VINORODNA ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade