Vesti iz vinarije

Vesti iz vinarije / 12/17/2020 / 824

ONLINE SPOJ HVARSKIH VINA I SIREVA U HOLANDIJI

Hvar, Split, Zagreb, Rijeka, Amsterdam te nekoliko holandskih gradova su se povezali u petak veče 11. decembra uživajući na online degustaciji vina Carić i sireva holandske prodavnice sireva L'Amuse u organizaciji distributera hrvatskih vina u Holandiji - Croatiangrapes.

Na prvoj ovakvoj online degustaciji vina i sireva iz dve države, stotinjak učesnika je zaista uživalo svim čulima. Pre same degustacije, na kućne adrese su im stigli pripremljeni paketi (za 2-4 učesnika) u kojima su označeni sirevi koji se slažu uz  određena vina. Uprkos početnoj sumnjičavosti, nakon degustacije učesnici i organizatori nisu krili oduševljenje.

Sir i vino, slažu se mnogi, čine "savršen brak"! Vrlo uopšteno, može se reći da se mlađi, svežiji beli sirevi bolje slažu sa reskijim, svežim vinima voćnih aroma. Masniji i ukusom bogatiji meki sirevi sparuju se sa kompleksnijim belim vinima, a što je sir tvrđi i zreliji, vino može biti jače, bogatije, punog tela. Većina plavih sireva izvrsno ide sa slatkim vinima, međutim Betty Koster je dokazala na degustaciji da su mogućnosti puno veće.

Na ovoj degustaciji, Ivana Krstulović Carić je predstavila svoju vinariju Carić, ostrvo Hvar i hrvatske sorte zastupljene u odabranim vinima za degustaciju. Ekspert za sireve Betty Koster iz Ijmuidena kod Amsterdama, pripremila je selekciju od 9 sireva, svakog je posebno opisala i objasnila kako se i zašto određeni sirevi sljubljuju sa vinima.

Degustacija je počela sa Bogdanjušom Carić 2019, svežim i pitkim, nežnim vinom herbalnih i voćnih aroma, a uz nju su predložena 3 sira: austrijski kravlji polutvrdi Alp Bossom, nemački kravlji sir Chiriboga Blu i španski ovčiji Manchego curado. Najzanimljivija kombinacija bogdanjuše bila je sa austrijskim sirom. Drugo vino bilo je Jubo'v 2017, spoj plavca malog i međunarodnih sorti (kaberne sovinjon, merlo, sira), zavodljiva crvena dalmatinska - aujedno svetska kupaža, voćno, prijatno, vrlo pitko vino. Uz Jubo'v su ponuđeni engleski kravlji sir Lancashire, austrijski Alp Bossom i plavi holandski Lazulli koe Oudwijker. Sva tri su našla u Jubo'vu neku dopadljivu komponentu, sve ih je "zaveo". Treće vino, Plovac Ploški 2012, kompleksno, bogato, skladno vino - dobio je svoja tri predloga za uparivanje: italijanski Morlacco aux morilles, holandski Wrangelackost Zweden i italijanski Gorgonzola dolce. Iako se plavac svojom kompleksnošću odlično nosio sa sva tri sira, prisutni su za najbolje uparivanje odabrali prvi sir.

Uz ove vođene zalogaje, učesnici su mogli probati i druge kombinacije, odabrati neku svoju najbolju - sira i vina bilo je dovoljno, a druženje se moglo nastaviti i dalje, u kućnoj atmosferi. Inspirisani odličnim reakcijama, organizatori obećavaju da će ponoviti ovu degustaciju početkom sledeće godine, a do tada vinarija Carić i Croatiangrapes organizuju degustaciju za holandsko tržište u saradnji sa vinotekom De Filosoof, a u najavi je i posebno zanimljiva degustacija namenjena hrvatskom i slovenačkom tržištu pod nazivom Vino i čokolada koja će učesnicima otkriti mirise i ukuse Dalmacije na primeru hvarskih vina i jelšanske čokolade.

(PR objava)

 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


VRANAC MEĐU NAJGORE OCENJENIM VINIMA U RUSIJI PROČITAJ VIŠE


ONLINE SPOJ HVARSKIH VINA I SIREVA U HOLANDIJI PROČITAJ VIŠE


DAN PROKUPCA 2021 PROČITAJ VIŠE


PREMIJERA ETIKETE CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD 2018 PROČITAJ VIŠE


TIKVEŠ I FESTIVAL MLADOG VINA U ONLINE IZDANJU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade