Vino i hrana

Vino i hrana / 08/02/2019 / 1272

ORGANSKI SPOJ VINA I ČOKOLADE

Uparivanje vina i čokolade će vam sigurno zazvučati jako privlačno i izazovno, ali u stvarnosti to nije nimalo jednostavan zadatak. Potrebno je da elemente u vinu kao što su arome, kiseline, telo i dužina završnice uskladimo sa intenzitetom, strukturom i nivoom slasti u čokoladi. Iskusni somelijeri će vas posavetovati da isprobate razne kombinacije i što više eksperimentišete pre nego što odaberete savršeni par.

Prodavnica organske hrane OLIVIA na Vračaru je 11. februara bila domaćin svojevrsnoj večeri otkrivanja. Radionica na kojoj smo pokušali da otkrijemo idealni spoj ručno rađenih čokolada Aguara sa organskim vinima iz Srbije (vinarije Imperator i Plavinci).

Glavni smer pri uparivanju vina i čokolade jeste slaganje aromatskih profila. Međutim, treba podjednako obratiti pažnju i na ostale elemente. Crveno vino punog tela sa dosta tanina može ostaviti gorku impresiju ako se uparuje sa tamnom čokoladom koja ima nizak nivo šećera. Zbog toga se generalno smatra da su bela i mlečna čokolada lakše za uparivanje sa vinima.

Aguara bela čokolada Traminac + Gratianus 2015 Imperator –  Sve Aguara čokolade se prave od sušenog voća bez dodataka aditiva, dakle koncentrovane čiste voćno-začinske arome u komadiću bele čokolade. Glavni sastojci ove bele čokolade su sušena pomorandža, dinja, cimet, đumbir. Prilikom degustacije, najbolje da uzmete komadić čokolade i pustite da se počne lagano topiti u ustima kako bi se u potpunosti oslobodile arome. A onda tu impresiju dopunite gutljajem vina. Polusuvi Gratianus 2015 se aromatski dobro uklopio. Đumbir daje pikantnu završnicu, a rashlađeno vino pomaže da se ta pikantnost obuzda. Pomorandža iz čokolade daje vinu dodatnu svežinu.

Aguara bela čokolada Traminac + Flavius 2015 Imperator – Poređenja radi, sad se odlučujem da probam istu belu čokoladu ali sa vinom koje ima malo više rezidualnog šećera. Slatki Flavius, nešto kasnija berba traminca, ostavlja još bolju impresiju. Upravo ta jača slatka impresija u ustima se idelno spojila sa kremastom strukturom bele čokolade i dala izvrsnu punoću na nepcima. Između ove dve kombinacije, Flavius je definitivno bolji izbor!

Aguara čokolada Crna Tamjanika + Ramonda Roze 2017 Plavinci – Mlečna čokolada sa dodacima maline, višnje i latica ruže ostavlja toplu kremastu strukturu u ustima. Roze Ramonda iz vinarije Plavinci se pravi od sorte regent. Nakon muljanja grožđa, kontakt sa pokožicom traje maksimalno 15 minuta. Bez dodatog sumpora, aromatski profil kojim dominira crveno šumsko voće, jagoda, trešnja, blage cvetne note, donekle prikrivene redukcijom. Aromatski, vino i čokolada mogu da podnesu jedno drugo, međutim, kiseline u vinu u završnici narušavaju mekanu impresiju mlečne čokolade.

Aguara čokolada Vranac + Indigo 2016 Plavinci – Čokolada (70% kakao) sa višnjom, kupinom i karanfilićem se odlično uklopila sa naglašenom voćnošću sorte regent. Kiseline iz vina daju notu svežine crnoj čokoladi i ostavljaju skladnu dugu impresiju u ustima. Aromatski se vino i čokolada sjajno uklapaju. Sve u svemu, ovo bih nazvao uspešnim spojem.

Aguara čokolada Vranac / Aguara čokolada Cabernet Sauvignon + Maximianus 2015 Imperator – Maximianus 2015 iz vinarije Imperator (sortni sastav: 40% merlo, 20% malbek, 20% kaberne sovinjon, 20% kaberne fran) sam paralelno probao uz dve crne čokolade kako bih pronašao uspešnije uparivanje. Aguara čokolada Cabernet Sauvignon (70% kakao) je dopunjena sušenom višnjom, kupinom, crvenom ribizlom i mešavinom bibera. Generalno, ovo vino se lepo uklapa uz čokolade sa većim procentom sadržaja kakao delova zahvaljujući vibrantnim kiselinama punim svežine koje razbijaju čvrstu taninsku strukturu kombinovanu sa koncentrovanošću i blagom gorčinom kakao delova. Ipak, što se aromatike tiče, uspešnije se uparuje sa biberastim notama pa mi uparivanje Maximianusa sa Aguara čokoladom Cabernet Sauvignon ovog puta odnosi prevagu.

Aguara čokolada Vranac / Aguara čokolada Cabernet Sauvignon + Quintillus 2015 Imperator – Vino Quintillus 2015 iz vinarije Imperator (sortni sastav: 50% merlo, 50% malbek) je u ovom duelu izašlo kao pobednik jer se podjednako dobro uklopilo uz obe vrste čokolade. Potpuno zaokružena, mekana impresija. Aromatski vino pronalazi prostor da se iskaže uprkos bogatoj i intenzivnoj aromatici čokolade.

(17.02.2019.)




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


GRAŠAC UZ KOREJSKI KKANPUNGGI PROČITAJ VIŠE


ORGANSKI SPOJ VINA I ČOKOLADE PROČITAJ VIŠE


PROKUPAC 2017 AMBELOS I HUNKAR BEGENDI PROČITAJ VIŠE


ZVEZDE NA TANJIRU - MILLESIMA BLOG AWARD 2016 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade