Vesti iz vinarije

Vesti iz vinarije / 07/19/2020 / 1190

PRIČA SA ZAPADNE STRANE - VINARIJA ILIĆ-NIJEMČEVIĆ

Obronci Fruške gore su oduvek privlačili posetioce iz velikih gradova poput Novog Sada i Beograda da u njima nađu odmor, očuvanu prirodu, bogatu riznicu voća i šumskih plodova, hedonističko iskustvo prirodnih ukusa i mirisa, priče o kulturi i istoriji ovih prostora. Vinarije sa Fruške gore su u velikoj meri spremne za vinski turizam te ovaj vid turizma pokazuje sve veći rast, a naročito ove godine kada su domaći turisti zbog zatvorenih granica preplavili turističke destinacije u Srbiji.

Vinarija IN odnosno vinarija Ilić-Nijemčević je nedavno predstavila svoju ponudu u segmentu vinskog turizma i adute sa kojima se predstavlja posetiocima zapadnih padina Fruške gore.

Vinarija IN (Ilić-Nijemčević) se nalazi u selu Bikić Do koje je nastalo doseljavanjem Rusina koji su našli posao u vinogradima manastira Privina Glava. Stoga ovo selo neguje dugu tradiciju vinogradarstva i proizvodnje vina. I danas rusinsko stanovništvo čini većinu, mada Bikić Do sve više pati od iseljavanja stanovništva ka velikim gradovima.

U samom centru sela, u blizini crkve, put se odvaja i uspinje na obližnje brdo. Na samom vrhu, nalazi se vinarija koja u sebi spaja viševekovnu istoriju vinarstva u Sremu - vinski podrum italijanske porodice Odeskalki izgrađen 1826. godine i vinarski pogon PP Erdevik sa betonskim tankovima zapremine više od 50.000 litara, ogromnim rasušenim drvenim bačvama koje svedoče o nekadašnjoj snazi vinske industrije Jugoslavije. Zajedničkim trudom su porodice Ilić i Nijemčević 2012. godine ponovo pokrenule vinarsku proizvodnju, obnovile opremu, renovirale vinarsku kuću i pretvorile je u mesto gde turisti imaju priliku da otkriju lokalne mirise i ukuse, a sve uz zvuke sremske tamburice.

Zasadi vinograda u Bikić Dolu oko vinarije se prostiru na površini od 10 hektara a čine ga sorte frankovka, šardone, muskat hamburg, sovinjon blan, grašac i kaberne sovinjon, a pored toga se još 3 hektara vinograda (sortiment: merlo, rajnski rizling, šardone) nalazi u okolini Mionice, u mestu Vrujci. Portfolio vinarije čini 8 etiketa od 8 sorti vinove loze.

U samom podrumu dužine više od 100 metara koji svedoči o vremenima kada je Livije Odeskalki negovao vinograde po Sremu, deo buradi zapremine 5.000 litara je repariran i obložen prohromom. Ostatak ogromnih bačvi koje mogu da prime 10.000 litara vina nisu u funkciji. Crveno vino (merlo i kaberne sovinjon) odležava u bariku, korišćena burad, light toasting. Temperatura u podrumu je tokom cele godine 14 stepeni Celzijusovih.

Bela vina vinarije Ilić-Nijemčević karakteriše svežina, sortni karakter. Sovinjon blan 2019 je prepoznatljiv, linearan, herbalno-začinski tonovi i belo voće donose svežinu. Neće vas osvojiti kompleksnošću ali će doneti svežinu, mladost, hrskave kiseline.

Šardone iz berbe 2019. vas neće impresionirati ukoliko od njega očekujete naglašenu tropiku, intenzivnu aromatiku kojom dominira žuto voće, banana, ananas, mango. Šardone iz vinarije Ilić-Nijemčević ima umeren intenzitet, srednje telo, svedenije arome breskve, žutog voća, jabuke, citrusa, kivija uz jasne herbalne note koje mu određuju karakter. Na nepcima, voćnost praćena vibrantnim kiselinama. Grožđe za ovo vino potiče iz vinograda u Bikić Dolu i u Banji Vrujci. Fermentacija se vrši zasebno, a potom se vina kupažiraju.

Roze 2019 od sorte muskat hamburg je jednostavan, dopadljiv, lepršave muskatne note, ratluk od ruže i jagoda mu garantuju popularnost među turistima. Na nepcima, arome trešnje, hibiskusa, jagode sa svežim citrusnim tragom u završnici.

Frankovku 2019 smo probali iz tanka. Frankovka iz 2019. godine je intenzivna, začinska, voćnost kao kod gumenih bombona. U ustima, crveno voće, ribizla, malina, višnja, začinska završnica. Merlo 2018 pored mekane voćne impresije, obilje crvenog voća, maline, poseduje i diskretnu začinsku notu, anis. Kiseline skladne, potentne, sveže.

Nakon obilaska vinarije, obavezno produžite i do neposredne okoline i manastira Privina Glava. U manastiru ćete čuti interesantnu legendu kako je on dobio ime. Naime, srpski despot Vuk Branković je darivao ogromnu svotu novca da bi se na tom mestu izgradio manastir. No, graditelji su uzeli novac i pobegli. Lokalni razbojnici su ih pratili i na mestu gde se danas nalazi manastir poubijali. Po tome je mesto nazvano Pribina (Privina) Glava tj. prebijena glava. Istoričari smatraju da je manastir sagrađen u 15. veku i vezuju ga za porodicu Branković. Najteži period za manastir je bio tokom Drugog svetskog rata jer su ga 1941. godine hrvatske Ustaše opljačkale i proterale monahe, ali je krajem 20. veka manastir obnovljen.

Par kilometara od Bikić Dola je i jezero Sot. Staza oko jezera obećava prijatnu šetnju kroz prirodu, sa pogledom na drugu obalu i nezaboravnim zalaskom sunca.

Na putu do vinarije, predlažem da obiđete i manastir Svete Petke u Berkasovu. Crkva Svete Petke u manastiru je sagrađena u drugoj polovini 19. veka. U krugu manastira se nalazi i izvor lekovite vode. Uklesani natpis na mermernoj ploči koji potiče od izvesnog Dubrovčanina predstavlja zahvalnost zbog izlečenja od teške bolesti upotrebom te vode.

 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


VRANAC MEĐU NAJGORE OCENJENIM VINIMA U RUSIJI PROČITAJ VIŠE


ONLINE SPOJ HVARSKIH VINA I SIREVA U HOLANDIJI PROČITAJ VIŠE


DAN PROKUPCA 2021 PROČITAJ VIŠE


PREMIJERA ETIKETE CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD 2018 PROČITAJ VIŠE


TIKVEŠ I FESTIVAL MLADOG VINA U ONLINE IZDANJU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade