Događaji

Događaji / 06/15/2022 / 933

QUO VADIS FRUŠKA GORA

Degustaciona sala vinarije Aven u Inđiji je 13. juna postala poprište ozbiljne borbe. U tišini, žiri je procenjivao kvalitet vina pristiglih na 5. izdanje  Festivala fruškogorskih vina. Takmičenje koje već nekoliko godina gradi svoju reputaciju po visoko podignutoj letvici za nagrađivanje (zlatne medalje dobijaju vina koja osvoje više od 90 poena) tako da se razlikuje od drugih lokalnih ili regionalnih revijalnih ocenjivanja na kojim većina učesnika dobije neku od nagrada da se niko ne bi naljutio.

Ovakvo ocenjivanje je izuzetno bitno za budućnost vinske scene Fruške gore. S obzirom da na ocenjivanju učestvuju uglavnom male još neafirmisane vinarije ili hobi vinari koji još uvek nisu komercijalno proširili svoj biznis izvan svoje regije, to je upravo izvor iz kog će se regrutovati noviteti na srpskoj vinskoj sceni. Pred nama su vinari kojima će sledeći iskorak biti da u godinama koje slede ozbiljno zaigraju tržišnu utakmicu sa već afirmisanim vinarijama iz Srbije.

Žiri je sastavljen od iskusnih vinskih eksperata: somelijeri Vuk Vuletić i Predrag Gavrilović, enolozi Jovica Urošević i Danijel Sokolović, vinski novinari i vinske sudije Igor Luković i Tomislav Ivanović.

Glavni utisak sa ovogodišnjeg ocenjivanja je da vina nisu imala velikih problema ako pričamo o neispravnosti. Nije bilo puno uzoraka za diskvalifikaciju, što dovoljno pokazuje da su naši vinari razumeli značaj higijene u podrumu i korišćenja savremenih enoloških sredstava. Sudeći po uzorcima, još uvek treba obratiti pažnju na odabir pravovremenog trenutka za berbu grožđa u vinogradu jer se u vinu može prepoznati da li je grožđe brano suviše rano ili kasno ili da je deo grožđa bio lošeg kvaliteta. Pretpostavljam da je to češća pojava kod vinara koji kupuju grožđe jer nemaju uticaj na odabir trenutka berbe. Kod nekih uzoraka se lako mogla detektovati trpkost  i neprijatna oporost koji potiču od neadekvatne dužine maceracije. Manji broj uzoraka je pokazivao početnu fazu oksidacije ili s druge strane preteranu upotrebu vinobrana.

Fruška gora se sve više profiliše kao regija podjednako pogodna i za bela i za crvena vina. Time se ruši narativ iz vremena industrijske proizvodnje u vreme Jugoslavije da je to isključivo regija za bela vina. I ova selekcija vina je pokazala da se na Fruškoj gori mogu naći odlični primeri kaberne sovinjona (uz sumnju da je u pojedinim slučajevima grožđe nabavljeno iz drugih vinskih rejona). Mladi merloi su ostavili nešto slabiju impresiju, što se može pripisati lošijoj godini.

Iako možda zvuči nelogično, ali najviše prostora za poboljšanje postoji kod rozea. Recept za dobar roze nije upotreba grožđa koje nije dovoljno dobro za crveno vino.

Pohvalno je i što je u vinima generalno upotreba drveta ili alternative svedena na razumnu meru i tu su naši mali vinari dobro osetili šta savremena publika očekuje u čaši.

Organizatori treba da dosledno utiču na vinare da na takmičenje dostavljaju svoje uzorke vina u staklenoj ambalaži.

U svakom slučaju, ocenjivanje na 5. Festivalu fruškogorskih vina je dalo dobar presek vinarske umešnosti u podrumima koji će za nekoliko godina stasati i svrstati se u prve redove fruškogorske vinske scene.

Publika će moći da proba nagrađena vina i druge izložene uzorke na Festivalu fruškogorskih vina koji će se održati 25. juna 2022. godine u Kući Vojnovića u Inđiji sa početkom od 18h.

ZLATNE MEDALJE - BELA VINA

Šardone 2021 - Vinarija Vojnović (Begeč) - (93,7/100)

Tamjanika 2021 - Vinarija Apatović (Sremski Karlovci ) - (93,3/100)

Šardone barik 2019 - Vinarija Komazec (Inđija) - (91/100)

Grašac 2021 - Vinarija Tanasković (Krušedolski Prnjavor) - (90,7/100)

Šmizla 2021 - Sokolov zamak (Beška) - (90,3/100)

Beli burgundac 2021 - Vinarija Kepul (Iđoš) - (90,3/100)

ZLATNE MEDALJE - CRVENA VINA

Cuvee Ćuk 2020 - Vinarija Veritas (Sremski Karlovci) - (94,3/100)

Marselan 2019 - Sokolov zamak (Beška) - (92/100)

Cabernet Sauvignon 2017 - Radionica vina Ivaniš (Inđija) - (92/100)

Vranac 2021 - Vinarija Odrovački  (Rivica) - (91,7/100)

Puna jedra 2018 - Vinarija Vojnović (Begeč) - (91/100)

Balans 2018 - Vinarija Aven (Inđija) - (90/100)

Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2019 - Podrum Podunavski (Inđija) - (90/100)

Cabernet Sauvignon 2019 - Vinarija Aven (Inđija) (90/100)

ZLATNE MEDALJE - ROZE VINA

Roze 2021 - Langov podrum (Inđija) - (90,3/100)

Roze Mila 2021 - Vinarija Komazec (Inđija) - (90/100)

ZLATNE MEDALJE - SPECIJALNA VINA

Bermet 2021 - Podrum Milivojević (Inđija) - (91,3/100)

(Foto: Vina Inđije)




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade