Događaji

Događaji / 05/27/2022 / 777

REKORDAN BROJ BALKANSKIH VINA NA BIWC 2022

Više od 1000 vina iz 280 vinarija će se takmičiti za nagrade na ovogodišnjem izdanju vinskog takmičenja The Balkans International Wine Competition (BIWC). Vinari iz Bugarske, Grčke, Bosne i Hercegovine, sa područja Kosova i Metohije, Rumunije, Hrvatske, Albanije, Slovenije, Severne Makedonije, Srbije, Turske, Crne Gore i Ukrajine su poslali svoja vina na ocenjivanje. 

U potrazi za najboljim vinima će učestvovati žiri sastavljen od prestižnih međunarodnih vinskih eksperata, među kojima je i 5 nosilaca titule Master of Wine.

Igor Luković, predsednik ovog takmičenja naglašava da se raduje dolasku na rajsko ostrvo Salaminu kako bi zajedno sa kolegama ocenio najbolja vina Balkana. "Po prvi put ću imati ulogu predsedavajućeg na ocenjivanju i zaista mi je čast da budem deo takvog prestižnog tima! Ove godine smo proširili sastav žirija sa novim vinskim sudijama svetskog ranga pa sam siguran da će samo ocenjivanje biti izuzetno", dodaje Luković, predsednik BIWC. 

Dobitnici balkanskih vinskih oskara će biti saopšteni 3. juna na svečanosti u Ktima Filipikon na Salamini. Najatraktivnija nagrada je svakako Trofej za najbolje vino Balkana i najbolju vinariju Balkana. No, ove godine će po prvi put biti dodeljena i Zlatni Dionisije, nagrada za najbolje grčko vino na ocenjivanju a nju će pobedniku uručiti gradonačelnik Salamine, gospodin Panagopulos.

"Salamina je spremna da poželi dobrodošlicu međunarodnom žiriju BIWC početkom juna. Ponosimo se što su nam organizatori ukazali poverenje da održimo 11. izdanje ovog takmičenja na našem ostrvu. Kao popularna turistička i kulturna destinacija, Salamina i njeni žitelji će otvorenih ruku dočekati naše vinske goste. Dobrodošli!", naglašava gospodin Panagopulos, gradonačelnik Salamine.

"Izuzetno sam ponosna što iz godine u godinu takmičenje BIWC doživljava sve veće interesovanje u regiji. U 2022. godini smo dostigli novi rekord po broju vinarija koje učestvuju i ja sam uverena da ćemo svedočiti i još većem kvalitetu vina na takmičenju. Sada možemo biti uvereni da posedujemo svetsku vinsku velesilu u regiji, rekla je Galina Niforu", direktorka BIWC.

Izlagači takođe pokazuju veliko interesovanje za predstojeće 11. izdanje Balkanskog vinskog festivala. Tradicionalno, ovaj događaj na jednom mestu okuplja veliki broj vina i vinarija u svojevrsnom vinskom gradu ispred Nacionalne palate kulture u Sofiji u periodu od 16. do 18. juna.

 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade