Događaji

Događaji / 01/14/2021 / 283

SKOPLJE PRESTONICA BALKANSKIH VINA U 2021. GODINI

Vinsko takmičenje BIWC (The Balkans International Wine Competition) će svoju 10. godišnjicu proslaviti u periodu od 2. do 4. juna 2021. godine u Skoplju (Severna Makedonija). Nakon toga, Festival balkanskih vina će se održati u Sofiji u periodu od 17. do 19. juna 2021. godine.

Nakon uspešno održanog beogradskog izdanja takmičenja 2020. godine u Beogradu uprkos pandemiji korona virusa, nastavlja se smenjivanje balkanskih prestonica u organizovanju ovog takmičenja kako bi se ostvarila bolja saradnja balkanskih vinarija i veća vidljivost balkanskih vina u regiji i Evropi.

"Verujem da će nam energija i inspiracija koju ulažemo u organizaciju Balkanskog vinskog takmičenja omogućiti da organizujemo sjajno takmičenje u Skoplju. Prošlogodišnja kriza nas je zadesila neočekivano i prouzrokovala veliku štetu vinskoj industriji. Ali vinari su ljudi sa velikom posvećenošću, ambicijom i inspiracijom. Verujem da format 10. Balkanskog vinskog takmičenja i Festivala balkanskih vina predstavlja platformu koju vinarije mogu da iskoriste kako bi odgovorile na tu krizu!, rekla je Galina Niforu, direktor BIWC.

Glavna misija BIWC je promocija balkanskih vina i vinske kulture kako u balkanskoj regiji tako i širom sveta. Predsednik takmičenja i žirija je tradicionalno Konstantinos Lazarakis MW, prvi nosilac titule Master of Wine na Balkanu.

"Balkanska vina su simbol kvaliteta i autentičnosti koji potrošači cene! 10. godišnjica BIWC će pomoći ne samo ljubiteljima vina već takođe i predstavnicima HoReCa sektora da se bliže upoznaju sa regionalnim vinima i proizvođačima", obećava Lazarakis. Nakon takmičenja, izložba svih uzoraka će biti organizovana 4. juna u Skoplju na koju će biti pozvani predstavnici struke, somelijeri, distributeri i ljubitelji vina. Bogat program Masterklas radionica i seminara je planiran za sve vinske profesionalce i ljubitelje vina iz Severne Makedonije i za goste iz inostranstva.

BIWC je jedno od nekoliko vinskih takmičenja u Evropi koje je metodologijom bliže australijskom modelu takmičenja i ocenjivanja, pa time omogućava bolju procenu vina koja učestvuju na takmičenju.

Prestižni žiri bira najbolje vino Balkana i ove godine će u njemu biti najmanje 4 nosioca titule Master of Wine. Prošle godine, titulu najboljeg vina Balkana je osvojilo vino Trijumf Selection 2019 iz vinarije Aleksandrović.

Deseto izdanje Balkanskog vinskog festivala je planirano da se održi  u periodu od 17. do 19. juna 2021. godine. "Vinski grad" u srcu Sofije će se uzdizati ispred Nacionalne Palate i omogućiće vinskim ekspertima i ljubiteljima vina iz regije i šire da uživaju u "produženom vinskom vikendu" uz najbolja vina Balkana sa nacionalnih paviljona na Festivalu. 

Deseta godišnjica BIWC 2021 se održava uz podršku organizacije Wine of Macedonia, MASOM (Makedonska asocijacija somelijera), grada Sofije, Bugarske privredne i trgovinske komore i partnerstvo sa brojnim medijima iz regije. 

 

 
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


VINSKO PROLEĆE U HRVATSKOJ BEZ KORONE? PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE - 14.02.2021. PROČITAJ VIŠE


12. SAJAM VINA BEOWINE U NOVOM TERMINU PROČITAJ VIŠE


LUKSEMBURG DOMAĆIN TAKMIČENJA CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2021 PROČITAJ VIŠE


SKOPLJE PRESTONICA BALKANSKIH VINA U 2021. GODINI PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade