Događaji

Događaji / 03/13/2022 / 586

SPECIJALIZOVANO CMB TAKMIČENJE ZA ROZE VINA U VALJADOLIDU

Elizabet Gabej, nosilac titule Master of Wine i ekspert za roze vina ističe kao vodeće trendove na vinskoj sceni u segmentu roze vina sve veći značaj regionalnog identiteta rozea kao i rast premijum i ultra premijum segmenta rozea. Od 2002. godine do danas se svetska potrošnja rozea uvećala 40% i taj rast se i dalje nastavlja. Da roze vina dobijaju sve veći značaj podjednako među proizvođačima i potrošačima potvrđuje i specijalizovano takmičenje roze vina u okviru Concours Mondial de Bruxelles koje se upravo ovih dana održava u Valjadolidu (Španija).

Valjadolid (foto © T. Brandl)

Na ovogodišnjem izdanju takmičenja učestvuje skoro 1200 uzoraka rozea iz 30 država. U Evropi, ako pričamo o roze vinima, dominiraju proizvođači iz Francuske, Španije i Italije, ali sudije na ocenjivanju imaju priliku da probaju i roze vina iz celog sveta, pa i država poput Južnoafričke republike, Meksika, Brazila, Kine, Australije.

Najzastupljenije vinske regije na takmičenju su: Langedok Rusijon sa 105 uzoraka, Provansa sa 98 uzoraka, Kastilja i Leon sa 89 uzoraka, Abruco sa 50 uzoraka i dolina Loare sa 50 uzoraka rozea.

Roze vina na takmičenju ocenjuje 60 vinskih sudija iz 25 država koji su odabrani prvenstveno zahvaljujući svojim veštinama i iskustvu u ocenjivanju roze vina, a među njima su zastupljeni vinski novinari, enolozi, somelijeri, naučni radnici i svima je zajednička ljubav prema roze vinima.

Panel sudija (foto © T. Brandl)

Takmičenje se održava u Valjadolidu, glavnom gradu pokrajine Kastilja i Leon. Oskar Puente, gradonačelnik Valjadolida naglašava da jedino u njihovoj regiji na Iberijskom poluostrvu postoji 5 apelacija (D.O.) koje obuhvataju više od 27.000 hektara vinograda i skoro 20 sorti vinove loze. Roze vina su naročito značajna za regiju jer je apelacija Sigales prepoznatljiva i po kvalitetu a i po količinama roze vina koja se proizvode tu. Naročito se to odnosi na vina koja se prave od grožđa iz starih vinograda. Roze vina su zastupljena i u apelaciji Ribera del Duero koja je prepoznatljiva po svojim tamno obojenim rozeima koje nazivaju "ojo de gallo" (petlovo oko). Konrado Iskar, predsednik regionalnog veća Valjadolida ističe da je takmičenje roze vina u okviru Concours Mondial de Bruxelles idealna prilika da se promoviše kvalitet lokalnih rozea. Dva rozea iz Valjadolida su već ranije osvajala nagrade za najbolje rozee na CMB takmičenju 2017. i 2018. godine. Domaćini takođe žele da predstave Valjadolid kao vrhunsku destinaciju za vinski i gastronomski turizam.

Foto © T. Prange-Barczynski

 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE


VINOPEDIA TOP 10 2023 PROČITAJ VIŠE


PREDAVANJE: O PREPOZNAVANJU SRPSKIH AUTOHTONIH SORTI PROČITAJ VIŠE


SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE VINSKI LETOPIS SRBIJE PROČITAJ VIŠE


ZLATNI ŠUMADIJSKI PEVAC U ISTRI - CMB 2023 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade