Događaji

Događaji / 01/20/2020 / 668

TEMERIN 2020 - VELIKO OCENJIVANJE VINA IZ MALIH PODRUMA

18. januar u Temerinu. Još od ranog jutra se ispred Doma kulture okuplja masa ljudi. Mešaju se srpski, mađarski, slovački jezik; prepoznajem beogradski, novosadski, sremački naglasak... Boce vina i paketi nastavljaju da pristižu...


Već 23. put Temerin u januaru postaje vinski epicentar regije. Verovatno ste se i sami pitali otkud razlika između 7.000 hektara vinograda zvanično upisanih u vinogradarski registar Srbije i 21.000 hektara koju prepoznaje zvanična statistika. Dolazak u Temerin razvejava sumnje. U Srbiji oko 80.000 gazdinstava poseduje vinograde, od kojih skoro 90 % čine vinogradi veličine do pola hektara. Stotine vinara koji iz ljubavi ili komercijalno prave vino iz svojih malih vinograda, samo za potrebe svog domaćinstva ili isključivo lokalnu prodaju na kućnom pragu. Ta vina nećete naći u vinskim prodavnicama, specijalizovanim vinskim časopisima, sajmovima. Međutim, ta vina žive svoj život u lokalnoj zajednici. Ona su tu na stolu u vreme praznika, tokom nedeljnog ručka, kad se okupi društvo posle lova, kad se odmara u hladu lipe u dvorištu.

Temerinsko vinsko takmičenje je ove godine okupilo na jednom mestu više od 100 vinskih sudija i degustatora koji su u okviru 16 panela ocenjivali 777 uzoraka vina iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije. Raznovrstan sastav panela: od priznatih vinskih degustatora sa međunarodnim iskustvom, vinskh novinara, profesora sa fakulteta do somelijera i vinara. Organizatori takmičenja, temerinsko Društvo prijatelja bašte su koncipirali ovo takmičenje sa namerom da se istakne i nagradi kvalitet među prikazanim vinima. Dakle, cilj je da osvojeno zlato na ovom takmičenju bude primer i vodilja u kom smeru treba ići.

Po završetku takmičenja i u razgovoru sa lokalnim vinarima, moj preovlađujući utisak je da su mali vinari željni novih znanja. Vrlo često i ne znaju gde da pronađu odgovore na njihove dileme i savete kako da poboljšaju svoj rad u vinogradu ili podrumu. EDUKACIJA - i to pod hitno. Uveren sam da organizatori ovog sajma i takmičenja treba da uspostave saradnju sa Savezom vinara i vinogradara Srbije te da u sklopu sajma organizuju prateći edukativni program za male vinare na kojim bi im praktična iskustva i savete podelili enolozi i tehnolozi iz već afirmisanih vinarija. Time bi se poboljšala baza i omogućilo da u veoma brzom roku stasa za tržišnu borbu nova generacija malih porodičnih vinarija. Takođe, ovo takmičenje i rezultati ukazuju da već u tom segmentu postoje mali vinari koji svojim vinima iskaču u prvi plan i potrebno je da se njihov rad i vina dodatno približe vinskoj javnosti Srbije. Potreban im je mali podsticaj da uhvate korak sa etabliranim vinarijama.

Iznenadilo me je prenaglašeno sumporisanje vina. Imam utisak da su sami vinari imajući na umu da šalju vino na ocenjivanje jače sumporisali vino da bi ga dodatno zaštitili...Međutim, to ne treba raditi nekoliko dana pre slanja vina na ocenjivanje. Takođe, najčešći problem na koji se nailazi među uzorcima je oksidacija. Zaista bi bilo korisno malim vinarima da što češće čuju predavanje stručnjaka na tu temu i razumeju efekat izlaganja vina kiseoniku. Neophodno je da se edukacijom malih vinara i pomoći u nabavci opreme svedu vina sa manama na minimum. 

Što se sortimenta tiče, među belim vinima je dosta zastupljen grašac, što je u skladu sa činjenicom da je on i najzastupljenija sorta u srpskim vinogradima. S druge strane, sve veće je prisustvo sorti nastalih na instututu za vinarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, a naročito morava, bačka, sila, itd. Među crnim sortama vinove loze, veliko je prisustvo kaberne sovinjona i merloa, no vina od frankovke takođe zauzimaju značajno mesto.

Na lokalnim manifestacijama još uvek živi tradicija šiler vina. Nadam se da će zahvaljujući ovim malim vinarima ta tradicija biti sačuvana u Srbiji, te da ćemo uspeti da je vratimo i ponovo afirmišemo kao što su to uradili vinari u Mađarskoj.

Na 23. vinskom takmičenju u Temerinu su dodeljene velike zlatne medalje sledećim vinima.

Chardonnay 2018 - Vinarija Adamović (Banoštor)

Generosa 2018 - Vinarija Molnar (Mor, Mađarska)

Chardonnay 2019 - Vinarija Sloboda (Maradik)

Cabernet Sauvignon 2017 - Vinarija Kabač (Temerin)

Vörös Cuvee 2019 - Tamas Gunzer (Vilanj, Mađarska)

Merlot 2017 - Vinarija Šijački (Banoštor)

Villanyi Franc 2017 - Koch Csaba Vinart (Vilanj, Mađarska)

Cuvee 2019 - Petro Istvan (Temerin)

Alkonyat Cuvee  2013 - Vinarija Naphegy (Čatalja, Mađarska)

Csongradi Kekfrankos 2017 - Martin Bodor (Čongrad, Mađarska)

Kekfrankos  2018 Pusztai Csaba (Čongrad, Mađarska)

Merlot-Cabernet  Barrique 2018 - Predrag Došen (Jajinci)

Nagykarolyi Shiraz 2019 - Veres Laszlo (Nađikaroli, Rumunija)

Crveni vitez 2017 - Mali podrum Gajić (Aleksandrovac)

Csanad Cuvee 2015 - Koch Csaba Vinart (Vilanj, Mađarska)

Valčić 2016 - Miroslav Valčić (Beograd)

Cabernet Sauvignon 2017 - Podrum Szabo (Karanac, Hrvatska)

Paulus Rose 2019 - Vinarija Molnar (Mor, Mađarska)

Rose 2019 - Podrum Belward (Pečuj, Mađarska)

Roze 2019 - Langov podrum (Inđija)


Šira publika će imati priliku da ih proba na Januarskom sajmu vina u Temerinu u subotu 25. januara 2020. godine u prostorijama Sportskog centra. Sajam počinje u 11h.

 

 

 
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


BELGRADE WINE WEEK 2020 PROČITAJ VIŠE


WINE GARDEN 2020 U BEOGRADU - 19.09.2020.-20.09.2020. PROČITAJ VIŠE


SALON ŽENSKIH VINA 18.09.2020. PROČITAJ VIŠE


USPEH VINA IZ ISTOČNE EVROPE NA CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2020 PROČITAJ VIŠE


10 "BEST OF SHOW" NAGRADA NA BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION 2020 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade