Događaji

Događaji / 11/13/2020 / 1229

TRAGOM PROKUPCA

Sastavni deo ovogodišnje proslave Dana prokupca je i dvodnevni obilazak najznačajnijih vinskih rejona Srbije u kojima se u vinogradima gaji prokupac. Ni pandemija korone nije sprečila vinske poznavaoce iz Srbije i regije (Severna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska) da dođu u Srbiju kako bi se na licu mesta upoznali sa najboljim vinima od prokupca na dvodnevnoj turi kroz vinogorja Srbije 11. i 12. oktobra 2020. godine.

Put do Župe je uvek zahtevan.. Teško je uklopiti obilazak Župe i tamošnjih vinarija u jednodnevni izlet, jer to znači bar 6 sati provedenih u vožnji. Stoga je najbolja opcija da se prenoći negde u blizini kako bi se maksimalno iskoristio dan u obilasku lokalnih vinarija i vinograda.

Naš izbor je pao na Vrnjačku banju, jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji. Hotel Fontana, u samom centru banje nam je pružio komfor kakav se i očekuje od hotela sa 4 zvezdice, a pritom poštujući sve mere prevencije epidemije covid-19. Hotel Fontana je dobra opcija ukoliko želite da uz vinski turizam Župe uključite i spa relaksaciju i odmor.

Naravno, boravak u Vrnjačkoj banji ne može proći bez posete vinariji Grabak koja je ove godine zablistala zahvaljujući svom vinu Vivak Prokupac 2017, dobitniku zlatne medalje na vinskom takmičenju Dekanter u Londonu. Interesovanje za posetu vinariji Grabak je bilo tim veće jer se Vivak Prokupac i ostala vina iz ove vinarije mogu probati jedino u vinariji i na odabranim mestima u Vrnjačkoj banji i okolini. Miloš Jovanović, vlasnik vinarije se opredelio za "lokalni" pristup, a to je da vina prodaje u okolini vinarije uzimajući u obzir ograničene količine vina koje nastaju u ovoj vinariji iz vinograda ukupne površine 3 hektara. Vrnjačka Banja dovoljno privlači turista tako da i nema potrebe da se šire previše na beogradskom tržištu kao najvećem u Srbiji, a takođe namera im je da ostanu mala butik vinarija koja će u potpunosti moći da kontroliše svaku fazu proizvodnje vina. Zanimljivo je što smo imali priliku da probamo Vivak Prokupac i Grabak Prokupac iz 2017. godine, vina od istog grožđa s tim što je nakon vinifikacije Vivak prokupac odležavao u srpskom bariku, dok je Grabak Prokupac čista ekspresija sorte, bez uticaja drveta. I zaista, obe verzije prokupca su našle svoju publiku jer su mišljenja vinskih eksperata po pitanju koji prokupac im se više dopada bila podeljena. U svakom slučaju, svi su bili jednoglasni da prokupcu kao sorti nije neophodno kupažiranje sa drugim sortama da bi pokazao da može da daje izvanredna vina. A utoliko više je kvalitet prokupca što daje karakterna vina i u kupaži sa drugim sortama i kada je stoprocentni prokupac. Nema sumnje da su i sudije na Dekanteru bile očarane elegancijom koju prokupac iz vinarije Grabak poseduje. Dok obilazimo vinariju Grabak, u svakom trenutku se vidi da se vlasnik Miloš Jovanović i enolog Marina Bogićević odlično razumeju. Marina je upotrebila svoje iskustvo i znanje stečeno u Italiji kako bi u proizvodnji prokupca intervenisala što manje, tako da dobijeno vino bude ekspresija podneblja i grožđa koje je dobijeno u vinogradu. A deo grožđa za vino Vivak Prokupac potiče iz starih vinograda sa položaja Božurevac na nadmorskoj visini od 500 metara.

Sledeća destinacija je neizostavno Župa aleksandrovačka. Regija koja je sačuvala prokupac do današnjih dana i mesto na kom ćete naći najveću zastupljenost starih vinograda, od kojih su pojedini stari i više od 120 godina. Pre nego što se zaputimo na Karavan prokupca koji se ove godine po prvi put organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Aleksandrovac na platou ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu, imamo priliku da se upoznamo sa vinima koja nastaju u dve lokalne vinarije: Budimir i Ivanović.

Vinarija Budimir se od samih početaka fokusirala na autohtone sorte župskog kraja: prokupac i tamjaniku. U vinariji nas je dočekao deda Buda, koji se više od 70 godina bavi vinarstvom i svedoči o vinarskoj tradiciji ove porodice, uz rakiju dobrodošlice od tamjanike. Pored vina od tamjanike i prokupca, pažnju je privukao i odležali rizling pod etiketom Margus Margi. Novinari se raduju jer će nakon što budu degustirali vina Prokupac boje lila iz tri različite berbe (2013, 2012 i 2011) imati priliku i da posete taj čuveni vinograd na lokalitetu Gubovac star više od 120 godina.  

U podrumu vinarije Budimir smo otkrili i nekoliko amfora u kojima već sada miruju prokupac i tamjanika iz 2019. godine. Dakle, vinarija Budimir i dalje istražuje sve mogućnosti prokupca...

Uspon na Gubovac će nekim novinarima ostati dugo u uspomeni. Graške znoja na čelu, zadihan govor i umor su zaboravljeni kad smo stigli do čuvenog vinograda sa starim čokotima i pogledom koji puca preko čitave Župe. Pogled koji se dugo pamti. Stari župski vinogradi su blago Srbije koje treba još više približiti vinskim ekspertima iz sveta, jer mnogo veće vinske zemlje nemaju toliko sačuvanih starih vinograda koliko ih danas možemo naći u Župi.

Potom se vraćamo u Aleksandrovac do porodične kuće Ivanovića u kojoj se nalazi i vinski podrum. A tu smo imali priliku da premijerno probamo vino koje će se tek sledeće godine naći u prodaji: 100% prokupac iz starih vinograda na lokalitetu Varina. Upravo to vino je odličan primer u čemu se ogleda prednost Župe u odnosu na ostale vinske regije Srbije. Stari vinogradi na belobrežini daju vinu snagu, koncentrovanost i karakter. A doživljaj Župe je još snažniji jer je čitava porodica Ivanović angažovana oko vina, uz lozu su svi odrasli i sa lozom žive. Obradovala nas je i vest da se vinogradi na Varini u vlasništvu porodice Ivanović šire i da će ponovo čitava Varina biti prekrivena vinogradima kao što je od davnina bila.

Potom se čitava vinska Župa sabrala ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva na Karavanu prokupca. Uz skoro 30 izlagača, vinarije iz Župe i Toplice su predstavile svoje prokupce. Sjajna atmosfera, zvuci džez muzike, istinski zaljubljenici u vino i odlična organizacija su definitivno doneli reputaciju najlepšeg vinskog događaja u Župi ove godine.

Sledeći dan je bio podjednako intenzivan. Posle Župe, novinari su prateći tok Zapadne i Velike Morave stigli do jagodinskog vinogorja i vinarije Temet u Lozoviku. Sasvim drugačija vinarija u odnosu na one koje smo obišli u Župi. Moderna arhitektura, skupa savremena oprema, ali i ovde je fokus na prokupcu. Nakon obilaska podruma, dobili smo priliku da probamo uzorke prokupca iz amfore i buradi od 300 i 500 litara. Takođe, fokus je na mikrolokaciji, pa smo mogli da uporedimo ekspresiju prokupca sa položaja Beli kamen i Međurečje.

Na pola puta između Žabara i Svilajnca, sledeća stanica nam je bila vinarija Virtus. Ovo putovanje nam je jasno pokazalo da vinari vredno rade na prokupcu. U svakom podrumu smo se susreli sa novim vinima koja će tek u narednim godinama izaći na tržište, inovativnim pristupom koji teži da izvuče maksimum od ove sorte i sve boljim razumevanjem sorte. I vinarija Virtus nam je pored svog klasičnog prokupca pružila priliku da probamo i novitet koji je već naišao na sjajne reakcije: Prokupac 733, probirna berba iz 2017. godine odležavala u najboljim francuskim drvenim sudovima specijalno određenim u vinariji za ovo vino.


Dan se završio u vinariji Despotika uz prokupac pod etiketom Zmajeviti iz dve berbe: 2016 i 2017.

I dok smo se umorni ali zadovoljni vraćali ka Beogradu nakon ovog dvodnevnog izleta u vinograde prokupca, možemo samo da osećamo zadovoljstvo jer se već sada vidi da će naredne godine biti ključne za dalju afirmaciju sorte i da su vinari shvatili da u rukama (i buradima) imaju ozbiljnu autentičnu sortu od koje mogu nastati velika vina. I u tom smeru idu. Razlog više da slavimo 14. oktobar - dan našeg prokupca!

(Foto: M. Candir)




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade