Događaji

Događaji / 05/27/2022 / 535

U SLAVU GRAŠCA - GROW DU MONDE 2022

Na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu će se 10. juna sa početkom u 17h okupiti zajedno vinari i poštovaoci grašca, regionalne sorte vinove loze koja je duboko ukorenjena u tradiciju vinarstva Podunavlja. Grašac, graševina, velšrizling, laški rizling, olas rizling - mnogo je lokalnih naziva za ovu sortu vinove loze, a prisutni stručnjaci i ljubitelji vina će na terasi tvrđave sa pogledom na Novi Sad na prvom izdanju Festivala grašca moći da istraže potencijal ove sorte i lokalne specifičnosti.

Na prvom izdanju festivala grašca će se predstaviti više od 30 vinarija koje proizvode vina od ove sorte.

Grašac je duboko ukorenjen u vinarsku tradiciju na području nekadašnjeg Austrougarskog carstva. U Srbiji i Hrvatskoj je najrasprostranjenija sorta vinove loze u vinogradima. Na Fruškoj gori je grašac prisutan vekovima, a ujedno i prvi pisani trag o imenu sorte dolazi iz čuvenog Volnijevog herbarijuma koji je nastao i još uvek se čuva u Sremskim Karlovcima.
Pored festivala, planirano je održavanje konferencije o grašcu kao i međunarodno ocenjivanje vina GROW du Monde. Prisutni vinske eksperti će imati priliku da posete vinograde i vinarije Fruške gore i na licu mesta se upoznaju sa teroarom u kome grašac daje izvanredne rezultate.

Ulaz i degustacija na festivalu grašca su besplatni.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


PREDAVANJE: O PREPOZNAVANJU SRPSKIH AUTOHTONIH SORTI PROČITAJ VIŠE


SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE VINSKI LETOPIS SRBIJE PROČITAJ VIŠE


ZLATNI ŠUMADIJSKI PEVAC U ISTRI - CMB 2023 PROČITAJ VIŠE


CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES - SMERNICE ZA NAREDNIH 30 GODINA PROČITAJ VIŠE


NAJBOLJE ISTARSKE KOBASICE - SVETI PETAR U ŠUMI - CMB 2023 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade