Događaji

Događaji / 05/27/2022 / 692

U SLAVU GRAŠCA - GROW DU MONDE 2022

Na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu će se 10. juna sa početkom u 17h okupiti zajedno vinari i poštovaoci grašca, regionalne sorte vinove loze koja je duboko ukorenjena u tradiciju vinarstva Podunavlja. Grašac, graševina, velšrizling, laški rizling, olas rizling - mnogo je lokalnih naziva za ovu sortu vinove loze, a prisutni stručnjaci i ljubitelji vina će na terasi tvrđave sa pogledom na Novi Sad na prvom izdanju Festivala grašca moći da istraže potencijal ove sorte i lokalne specifičnosti.

Na prvom izdanju festivala grašca će se predstaviti više od 30 vinarija koje proizvode vina od ove sorte.

Grašac je duboko ukorenjen u vinarsku tradiciju na području nekadašnjeg Austrougarskog carstva. U Srbiji i Hrvatskoj je najrasprostranjenija sorta vinove loze u vinogradima. Na Fruškoj gori je grašac prisutan vekovima, a ujedno i prvi pisani trag o imenu sorte dolazi iz čuvenog Volnijevog herbarijuma koji je nastao i još uvek se čuva u Sremskim Karlovcima.
Pored festivala, planirano je održavanje konferencije o grašcu kao i međunarodno ocenjivanje vina GROW du Monde. Prisutni vinske eksperti će imati priliku da posete vinograde i vinarije Fruške gore i na licu mesta se upoznaju sa teroarom u kome grašac daje izvanredne rezultate.

Ulaz i degustacija na festivalu grašca su besplatni.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade