Vesti iz vinarije

Vesti iz vinarije / 06/01/2020 / 1245

VINARIJA AVEN - BOŽANSKA ENERGIJA IZ INĐIJE

Iako je Inđija svoju reputaciju izgradila na outlet centru i povoljnim uslovima u blizini autoputa za razvoj industrije (o čemu svedoče načičkane proizvodne hale i skladišta brojnih kompanija u industrijskoj zoni Inđije), taj gradić polako postaje i vinska destinacija. Inđija je već iznedrila dve male porodične vinarije: Komazec i Aven, koje korak po korak svedoče o razvoju vinske scene Srbije, a vinarstvom se bavi još nekoliko malih lokalnih proizvođača koji će možda zablistati u godinama koje slede.

Ako pričamo o vinariji Aven, porodično nasleđe i tradicija vinarstva potiču iz Dalmacije. Pošto su morali da napuste svoje imanje, kuću i vinograd sa 4.000 čokota u Dalmaciji tokom 1990-tih, vremenom je porodica Injac našla dom u Inđiji i ponovo su se vratili svojoj ljubavi prema vinovoj lozi i dobrom vinu.

Vinarija Aven je locirana u Inđiji, no vinogradi se nalaze na dve lokacije u dva različita vinogradarska rejona: Sremu i Tri Morave, odnosno na Fruškoj gori i u Župi. Porodica Injac poseduje vinograde u Novom Slankamenu površine 2 hektara, dok je u Župi sklopljen ugovor o zakupu još 2 hektara vinograda za crne sorte vinove loze. Vinogradi u Slankamenu obuhvataju manju parcelu na kojoj se nalazi vinograd sa više sorti vinove loze star 30 godina, i parcelu vinograda koji su posađeni 2012. godine.

Čim su popustile mere vezane za borbu protiv epidemije covid-19 virusa, vinarija Aven je rešila da svojoj publici predstavi vina s kojim će se ovog leta predstaviti vinskom tržištu. Druženje u samoj vinariji je okupilo publiku pretežno iz Beograda i Inđije. Vinarija godišnje proizvodi između 12.000 i 15.000 boca vina i cilj je da potrošačima nudi isključivo vino u buteljkama, bez rinfuzne prodaje.

Veče je otvoreno vinom Aven Rajnski Rizling iz 2018. godine iz slankamenačkog vinograda. Vinograd star 7 godina. Vinarija je u potpunosti opremljena kvalitetnom opremom što osigurava tehnološki ispravna vina. Kad sam ga probao, uz izraženu tipičnost sorte, provlači se blaga gorčina koja mi je na momente i zasmetala. No, kada je vino upareno sa zalogajima na bazi masti od mangulice i čvarcima, desila se magija. Nestalo je te gorčine, a kiseline iz vina su se stopile sa somotastom impresijom masnoće koju ostavljaju čvarci od mangulice na nepcima. Pun pogodak. Skladno uparivanje koje je doprinelo da vino pokaže svoju lepotu.

Praseća bajaderica traži punija vina, tako da je Aven Chardonnay iz 2018. godine bio adekvatni pratilac.  Vino koje može da isprati i zahtevniju gastronomiju, a i samostalno podjednako ističe svoju razigranu aromatiku. Ujedno, veliki izazov za malu vinariju koja tek gradi svoju poziciju da se istakne među brojnim šardoneima koji su dostupni na domaćem tržištu.

Generalno, bela vina su na tragu klasične ekspresije ovih sorti pa ljubitelji vina neće imati teškoće da prepoznaju tipične sortne karakteristike u vinima vinarije Aven.

Potom smo degustaciju nastavili uz Aven rosé iz 2019. godine, kaberne sovinjon uz mali procenat muskat hamburga. Njega su pratili kulen i pareni sir sa krastavcem u pecivu sa kimom. Sveže vino jasnog voćnog karaktera kojim dominiraju arome jagode, maline, crvene ribizle i nara uz prijatnu začinsku završnicu. Na nepcima, vino donosi finu svežinu.

Prelazak na crvena vina znači i prelazak u župsko vinogorje. Iako je Župa prvenstveno poznata kao regija tamjanike i prokupca, i internacionalne sorte vinove loze su tamo našle svoje mesto. Merlo i kaberne sovinjon dolaze iz vinograda u zakupu.

Aven Merlot 2018 je sasvim spreman za tržište. Voćni karakter kojim dominira sveže crveno i crno šumsko voće, divne kiseline koje daju vinu živost, mekani tanini, sočna duga završnica. Odličan odnos cene i kvaliteta (cena: 1000 dinara) i vino koje je bilo nezvanični pobednik večeri. Naročito kad je upareno sa srednje pečenim rozbifom sa morskom solju i maslinovim uljem.

Aven Balance 2018 je dobro odmerena kupaža kaberne sovinjona i merloa. Harmonično vino, mekano, slojevito. Tanini zreli, zrnasti, vremenom će još više da se ispoliraju. A uz Balance se našao čarnok sir, tvrd, masni sir aromatične strukture, domaća verzija parmezana. Vešta upotreba drvenih sudova, bez prenaglašenih aroma koje potiču od odležavanja vina u drvetu. U podrumu se kombinuju burad od različitih vrsta hrasta (srpski, francuski) od više proizvođača.

Vinarija Aven generalno ostavlja ubedljiviji trag kad su crvena vina u pitanju, što je praćeno i odmerenom cenovnom politikom.

Da li ste znali?

Vinarija je dobila svoje ime po Avenu, keltskom simbolu koji se sastoji od tri paralelna zraka koja putuju ka istom središtu. Reč “avenna velškom jeziku ima značenje inspiracije to jest suštine. Ovaj simbol predstavlja božansku energiju koja se može materijalizovati prateći tri zraka: zrak života, zrak svetla i zrak istine. A vino i jeste život, svetlost i istina.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


VRANAC MEĐU NAJGORE OCENJENIM VINIMA U RUSIJI PROČITAJ VIŠE


ONLINE SPOJ HVARSKIH VINA I SIREVA U HOLANDIJI PROČITAJ VIŠE


DAN PROKUPCA 2021 PROČITAJ VIŠE


PREMIJERA ETIKETE CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD 2018 PROČITAJ VIŠE


TIKVEŠ I FESTIVAL MLADOG VINA U ONLINE IZDANJU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade