Vesti iz vinarije

Vesti iz vinarije / 03/30/2021 / 1895

VRANAC MEĐU NAJGORE OCENJENIM VINIMA U RUSIJI

Roskačestvo, zvanična ruska institucija koja se bavi kontrolom kvaliteta robe i usluga u Rusiji, u okviru svojih aktivnosti vrši i ocenjivanje kvaliteta uvoznih proizvoda na ruskom tržištu. Organizacija Roskačestvo je nedavno sprovela nezavisno ocenjivanje najpopularnijih uvoznih vina sa cenom ispod 1.000 rublji u ruskim prodavnicama. Potpuni rezultati ovog ocenjivanja će biti saopšteni u aprilu, no već sada je ova organizacija objavila listu najgore plasiranih uvoznih vina.

Ocenjeno je više od 120 uvoznih vina iz 13 država u cenovnoj kategoriji do 1.000 rublji. Stručna komisija je izdvojila najgore rangirana vina koja su se našla na dnu tabele. Među njima su najzastupljenija bila vina iz Gruzije, a ne baš pohvalne komentare žirija su dobila i vina svetski poznatog brenda Asti Martini i Asti Mondoro.

Slepo ocenjivanje je sprovela degustaciona komisija akreditovane laboratorije, a vina su odabrana od stane analitičara iz Roskačestva koji su iz svake od vodećih država uvoznika vina u Rusiju izabrali najpopularnije etikete u opsegu prodaje od 183.000 litara do 11 miliona litara.

Među najlošije ocenjenim vinima našao se i Vranac pod etiketom Brojanica iz industrijske vinarije Vino Župa koji je na skali od 100 poena dobio 67,7 poena, što prema nalazima žirija karakteriše vina sa znatnim aromatskim nedostacima na ukusu i mirisu kojima je žiri posvetio naročitu pažnju (vina lošeg kvaliteta). Vino je u kategoriji stonih vina, dakle vino napravljeno od grožđa bez geografskog porekla.

Ovakvi rezultati ne treba da postanu redovna vest jer bi samim tim vinarija Vino Župa vremenom isekla granu na kojoj sedi, odnosno uticala negativno na svoju poziciju na ruskom tržištu a ujedno i na imidž i percepciju srpskih vina i sorte vranac.

(izvor: Roskačestvo)

 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


VRANAC MEĐU NAJGORE OCENJENIM VINIMA U RUSIJI PROČITAJ VIŠE


ONLINE SPOJ HVARSKIH VINA I SIREVA U HOLANDIJI PROČITAJ VIŠE


DAN PROKUPCA 2021 PROČITAJ VIŠE


PREMIJERA ETIKETE CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD 2018 PROČITAJ VIŠE


TIKVEŠ I FESTIVAL MLADOG VINA U ONLINE IZDANJU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade