Događaji

Događaji / 12/06/2014 / 1094

SEDENJE NA BURETU KREATIVNE VINSKE ENERGIJE

Wine Jam  Beogradski Wine Jam je pokazao da u vinskom svetu izvozni proizvod ne čine samo vina, oprema za vinarije i vinograde, već da vrlo uspešno može da se izveze i koncept manifestacije posvećene vinu. Dizajnerski oblikovan prepoznatljiv identitet manifestacije, tačno određena ciljna grupa posetilaca, uspešno korespondiranje između vinarija i mlade urbane publike su doveli do toga da Wine Jam preraste u uzbudljivo gradsko dešavanje na mapi srpske prestonice. A i šire, jer su u međuvremenu zaživele i Wine Jam verzije u Zagrebu, Ljubljani...

beograd na vinu

U bivšoj SFRJ, 29.novembar je bio jedan od najznačajnijih praznika - Dan Republike... Vremena su se promenila, na prostoru bivše Jugoslavije taj dan je izgubio svoju simboliku. No, ove godine je Beograd slavio "Dan dobrih vina i gastronomije" Dvodnevna revija odabranih vinarija sa prostora bivše Jugoslavije uz prave gastronomske egzibicije najboljih beogradskih restorana.

Belgrade Wine & Dine su zajedno pokrenuli Mikser House i Wine Jam. Lokacija: Beogradska Savamala, deo Beograda koji doživljava pravu erupciju umetničke energije i centar kreativnog života Beograda. Brojni kafei, klubovi i restorani u ovom delu grada određuju karakter ovog dela Beograda smeštenog između reke Save i železničke stanice i kao centar bogatog noćnog života.


Ove godine je Belgrade Wine & Dine u potpunosti ispunio očekivanja organizatora. Brojni posetioci, pretežno mlađa publika, su mi vratili u sećanje komentar koji je pre nekoliko godina tokom jednog Masterclass-a na vinskom festivalu u Budimpešti dala Angela Muir MW: "Impresionira me da vinsku publiku u istočnoj Evropi čine pretežno mladi ljudi koji će za par decenija činiti ozbiljnu publiku, vinski vrlo obrazovanu, dok recimo u Velikoj Britaniji i drugim zemljama zapadne Evrope proečan potrošač vina je već u zrelim godinama. Zato mi se čini da će se vinska scena u istočnoj Evropi u narednim godinama mnogo brže razvijati nego na zapadu". U gužvi među štandovima izlagača se moglo videti dosta poznatih lica, koja su redovni posetioci svih dešavanja koja u svom prefiksu nose oznaku "vinski". Ali, ipak je tu bilo i dosta novih radoznalaca koji tek otkrivaju svu raznovrsnost vinskog sveta. Vredi pomenuti da je koncept Wine & Dine i spisak vinarija izlagača privukao i veliki broj vinskih medija i blogera sa prostora bivše Jugoslavije.

Vino contest 2014 i Wine Jam1 [800x600]

Interesantno je da ove godine na Wine & Dine nisu izlagale svoja vina vinarije koje su na nedavno održanom ocenjivanju vina Srbije osvojile trofeje (sa izuzetkom vinarije Bjelica). Zato su zvezde na Wine & Dine reviji vina bile one male i nove vinarije, koje nisu često u prilici da prezentuju svoja vina na sličnim manifestacijama... A izloženih vina je bilo za svačiji ukus, pri čemu su premijerno prikazana vina dala crtu vinske ekskluzive, čime se Wine & Dine izdigao iznad pukog okupljanja vinoljubaca.

1. Vinarija Virtus je nova vinarija iz Srbije, osnovana 2011. godine u selu Viteževo, opština Žabari. Vinogradi površine 15ha su posađeni 2010. godine, a još 10ha je u pripremi. Još jedan dokaz da se prokupac na velika vrata vraća među Srbe jer smo ove godine dobili dve nove vinarije koje u svom portfoliju vina imaju prokupac (Toplički vinogradi i Virtus).Još uvek mladi zasadi, ali njihova vina u sebi nose neverovatnu energiju, isto kao što i čitav tim saradnika iz vinarije sa puno ambicija i ideja planira svoje napredovanje na vinskoj sceni Srbije.

Vrlo vešto odabrane sorte koje će se naći u portfoliju vina iz vinarije Virtus: pino griđo (pinot grigio), sovinjon blan, marselan, prokupac, pino noar...

Inače, mali broj vinarija u Srbiji ima u vinogradima zasade sorte Pinot Grigio... Nekako sam potajno očekivao da će vinarija Temet biti prva koja će na srpsko tržište doneti "copper-style" Pinot Grigio (u italijanskoj regiji Friuli poznat pod nazivom "ramato"), vino bakarne boje... Međutim, ova mlada vinarija je prva krenula putem poigravanja sa bojom i teksturom vina od sorte Pinot Grigio... Pinot Grigio 2013 vinarije Virtus ima diskretnu refleksiju bakarne boje i u narednim berbama, ne bih se plašio još dužeg kontakta sa pokožicom kako bi boja još više došla do izražaja... Vino iz mladih vinograda, voćno, sa notama tropskog voća, jabuka, bele nektarine... Kako vinogradi budu dostizali zrelost, vino će dobijati na kompleksnosti zahvaljujući nijansama i tonovima koje će vinu dati terroir i mikrolokacija vinograda. Fino izbalansirane kiseline mu daju pitkost i svežinu.

vina iz vinarije Virtus

Prokupac iz vinarije Virtus

2. Sremska Zelenika 2012 - Vinarija Maurer - Retka autohtona sorta iz Srbije, poznata još pod nazivima Sremska belina, Szeremi, Zöld Szeremi. Na nosu aromatično, lepršave cvetne note. Vino voćno-citrusnog karaktera, kod kog u završnici preovlađuju arome grejpa, citrusa i zelene jabuke.Odlične kiseline. Lepo zaokruženo vino.

Vinarija Maurer

3. Furmint 2012 - Vinarija Nagy-Sagmeister - Ovo vino sam već imao priliku da probam prilikom prve posete vinariji Nagy-Sagmeister iz Kanjiže. Ponovni susret sa furmintom iz Srbije me i dalje ispunjava željom da se ova sorta više populariše na srpskom tržištu. Bogate arome zrelog voća, među kojima se izdvajaju dunja, kruška, breskva sa diskretnom cvetnom notom u pozadini. Odlične kiseline, srednje telo.

Vinarija Nagy-Sagmeister

4. Kišno vino 2014 - Podrum Radovanović - Godina 2014. je u većem delu Evrope bila izuzetno teška za vinogradare. Ni srpski vinogradi nisu izbegli kiše koje su obeležile ovu godinu, naročito u vreme kad je počela berba. Reakcija Mije Radovanovića je pred nama - Kišno vino 2014, kupaža šardonea i rajnskog rizlinga.  Puno svežine u čaši. Mlado, lagano, nepretenciozno vino. Na nosu isprepletane voćne note citrusa, jabuke i herbalne note. Vibrantne kiseline.

Podrum Radovanović

5. Sauvignon Blanc 2013 - Vinarija Arsenijević - Sjajan primerak šumadijskog sovinjona. Kao što stalno ponavljam, Šumadija je vinski rejon Srbije koji pruža izuzetne uslove za sortu sovinjon blan. Kompleksno na nosu, sa obiljem voćnih i cvetnih aroma, dok ih upotpunjuju blage herbalne note tipične za sortu sovinjon blan. Umerene kiseline ostavljaju impresiju svežine u ustima.

Vinarija Arsenijević

6. Arno 2013 - Vinarija Aleksić - Još jedan sjajan sovinjon blan, ali ovog puta sa juga Srbije. Na nosu su među herbalnim notama izdvajaju i arome koštičavog voća i limuna. Srednjeg tela. Kiseline prijaju. Sočna duga voćna završnica...

Vinarija Aleksić

7. Amanet 2011 - Vinarija Aleksić - Slojevito i bogato na nosu, prava eksplozija voćnih aroma šljive, kupine, nane i čokolade obavijenih notama zemlje,začina. U ustima puno vino naglašenih ukroćenih tanina. Vino ostavlja u ustima intenzivnu voćnu impresiju u dugoj završnici.

Vinarija Aleksić

8. Cuvée Piquant 2013 - Vinarija Kovačević - (sortni sastav: 70% traminac, 20% muskat otonel, 10% pinot blanc i pinot gris) Polako se povećava izbor srpskih vina koja popunavaju prazninu na tržištu u cenovnom rangu od 400 do 600 dinara. Vinarija Kovačević je predstavila u toj kategoriji vino Cuvée Piquant 2013. Očaravajuća kupaža koja će na prvu loptu pridobiti dosta poklonika i među ljudima koji ne piju često vino. Ni oni vinofili sa dužim stažom neće biti nezadovoljni. Vino je lepo upakovano, vešto usklađen voćni karakter sa osvežavajućim kiselinama. I odličan odnos kvalitet/cena.

Vinarija Kovačević



NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE


VINOPEDIA TOP 10 2023 PROČITAJ VIŠE


PREDAVANJE: O PREPOZNAVANJU SRPSKIH AUTOHTONIH SORTI PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade