Događaji

Događaji / 06/22/2023 / 540

ZLATNA PALAVA SA FRUŠKE GORE

18. juna 2023. godine u degustacionoj sali vinarije Aven u Inđiji, u istom sastavu kao prošle godine, sudijski paneli sastavljeni od iskusnih vinskih profesionalaca: enolozi Jovica Urošević i Danijel Sokolović, somelijeri Vuk Vuletić i Predrag Gavrilović i vinski novinari Igor Luković (Vino i fino) i Tomislav Ivanović (vinopedia), su procenili kvalitet uzoraka sa 6. izdanja Festivala fruškogorskih vina. Ovo ocenjivanje iz godine u godinu gradi reputaciju zahvaljujući visoko podignutoj letvici za nagrađivanje (zlatne medalje dobijaju vina koja osvoje više od 90 poena) što ga razlikuje od drugih lokalnih i regionalnih revijalnih ocenjivanja vina na kojim većina učesnika dobije neku nagradu.

Glavni utisak sa ovogodišnjeg ocenjivanja je da prethodna godina i nije bila sjajna kada je u pitanju vinarstvo. To je opšti utisak na osnovu svih uzoraka. Lokalni vinari su se borili da sačuvaju zdravo grožđe, naročito kada su u pitanju kasne sorte kao na primer kaberne sovinjon. Na ocenjivanju je bilo dosta mladih kabernea, no već sada se oseća da su to vina koja će brže sazrevati, nemaju strukturu i kvalitete koji će im omogućiti dugo odležavanje. Kod pojedinih uzoraka se već mogu primetiti oksidativni procesi. Na prošlogodišnjem ocenjivanju je bila drugačija situacija: mladi kabernei su ostavili bolji utisak od mladih merloa. Sada su se ipak merloi i kupaže pokazali u znatno boljem svetlu.

Mali vinari treba da više pažnje obrate na negu vina; najčešći detektovani nedostaci kod vina su upravo oksidacija, isparljive kiseline, redukcija. Ohrabruje što su vinari shvatili značaj higijene buradi pa kod crvenih vina odležalih u drvenim sudovima skoro da i nije bilo vina eliminisanih zbog neprijatnih aroma nastalih usled loše higijene buradi.

Pored već tradicionalnih sorti koje su prisutne u vinogradima Fruške gore, može se primetiti da lokalni vinari svesno eksperimentišu i šire vidike sa novim sortama, pa je među uzorcima bilo vina i od sorti kao što su palava, rebo, marselan, plavac mali.

U vinima generalno je upotreba drveta ili alternative svedena na razumnu meru i tu su naši mali vinari dobro osetili šta savremena publika očekuje u čaši.

Najbolje ocenjeno vino na ovogodišnjem izdanju takmičenja je napravljeno od sorte palava u podrumu vinarije Komazec iz Inđije. Ako do sada niste čuli za palavu, u pitanju je češka sorta vinove loze nastala 1953. godine ukrštanjem sorti Muler turgau i crvenog traminca. Vina od palave pokazuju punije telo nego muskatna tamjanika, atraktivan aromatski profil koji karakterišu note ružinih latica, zrelo tropsko voće, začinski tonovi i nešto više kiseline ako je uporedimo sa vinima od traminca.

Publika će moći da proba palavu i druga nagrađena vina na Festivalu fruškogorskih vina koji će se održati 24. juna 2023. godine u Kući Vojnovića u Inđiji sa početkom od 18h.

ZLATNE MEDALJE - BELA VINA

Palava 2022 - vinarija Komazec (Inđija) - 92 poena

Grašac Beli 2022 - vinarija Kosović (Sremski Karlovci) - 90 poena

 

ZLATNE MEDALJE - CRVENA VINA

Širaz 2017 vinarija Acumincum (Stari Slankamen) - 91 poen

Merlo 2021 - Podrum Šukac (Sremska Kamenica) - 91 poen

Merlo Barik 2020 - Vinarija Vojnović (Begeč) - 91 poen

Merlo 2021 - Vinarija Tanasković (Krušedolski Prnjavor) - 90 poena

Rebo kupaža 2020 - Manufaktura Spasić (Novi Slankamen) - 90 poena

Crna Tamjanika 2022 - Sokolov zamak (Beška) - 90 poena

Merlo 2019 - vinarija Aven (Inđija) - 90 poena

Probus 2021 - vina Drobac (Temerin)- 90 poena

Cuvee 2017 - vinarija Aven (Inđija) - 90 poena

 

ZLATNE MEDALJE - ROZE VINA

Roze 2022 - vinarija Komazec (Inđija) - 91 poen
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade