Rejoni

Rejoni / 01/23/2019 / 1539

ČAČAK-KRALJEVO

Rejon Čačak-Kraljevo obuhvata prostor čačanske kotline (s obe strane Zapadne Morave) i manje lokacije u dolini reke Ibar.

Čitav rejon se sastoji od dva vinogorja: ljubićko i jeličko. Ovaj rejon takođe uključuje tri vinogradarske oaze: Šarani, Žiča i Raška/Kaznoviće.

Na osnovu podataka iz 2012. godine, u rejonu Čačak-Kraljevo ima 65 hektara vinograda.

Zemljište: Preovlađujući tipovi zemljišta u rejonu su vertisol i pseudoglej, a u manjoj meri i rečni nanosi (fluvisol), kambisol i ostala zemljišta.

Vinogradi se uglavnom nalaze na nadmorskim visinama od 250 do 350 metara. Nadmorska visina se postepeno smanjuje idući sa oboda rejona ka centru, odnosno unutrašnjosti rejona.

Po obodu rejona su vinogradi smešteni na umereno strmim terenima, dok nagib terena prelazi u blag idući ka unutrašnjosti rejona.

Vinogradi se uglavnom nalaze na južnim, jugoistočnim i istočnim ekspozicijama.

Moderirajući faktori koji utiču na lokalnu klimu su niže planine Ovčar, Kablar i Jelica koje okružuju rejon i dve reke Zapadna Morava i Ibar.

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu, 397 gazdinstava poseduje vinograde. Najveći broj parcela pod vinogradima se nalazi u opštini Čačak.

Sortiment:  chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, muscat hamburg, prokupac

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade