Rejoni

Rejoni / 01/23/2019 / 1474

VRANJE

Vranjski rejon se prostire u vranjskoj dolini oko reke Južne Morave. Granice vranjskog rejona obuhvataju i područje oko Surdulice koje čini zasebnu (fizički odvojenu) oazu. Ovaj rejon obuhvata 3 vinogorja: vrtogoško, surduličko i buštranjsko, pri čemu je najveće vrtogoško vinogorje.

Na osnovu podataka iz 2012. godine, u vranjskom rejonu ima 421 hektara vinograda, pri čemu su najveće površine pod vinogradima na teritoriji opštine Vranje. Vinogradi se prostiru na nadmorskim visinama od 420 do 650 metara, na umereno strmim do blagim nagibima terena.

Zemljište: Preovlađujući tipovi zemljišta su smonica, humusno-silikatno tlo, kamenjar na granitnoj podlozi, a u manjoj meri i aluvijalno tlo, gajnjača i ostala zemljišta.

Moderirajući faktor koji utiče na mikroklimu su planina Rujan (696m) i završeci planina koji okružuju vranjsku kotlinu i reka Južna Morava sa svojim pritokama koja ublažava uticaje mediteranske klime u dolini.

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 2.613 gazdinstava poseduje vinograde. Najveći broj vinograda se nalazi u opštini Vranje.

Sortiment: šardone, muskat otonel, kaberne sovinjon, sovinjon blan, merlo, plovdina, muskat hamburg, vranac, tamjanika
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade