Rejoni

Rejoni / 01/23/2019 / 1478

BAČKA

Bački rejon se prostire u Bačkoj i sastoji se od tri vinogradarske oaze: Temerin, Bački Monoštor i Karavukovo.

Na osnovu podataka iz 2012. godine, u rejonu Bačka ima 22,5 hektara vinograda.

Vinogradi se prostiru u ravnici u blizini manjih kanala koji čine sistem Dunav-Tisa-Dunav, na nadmorskoj visini od 80 metara. Otud su vinogradi u ovom rejonu izloženi riziku od mrazeva.

Zemljište: Preovlađujući tip zemljišta ovog rejona je černozem.

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 76 gazdinstava poseduje vinograde. Najveće površine pod vinogradima se nalaze u opštini Temerin.

Sortiment: kevidinka, župljanka, šasla, neoplanta, sila, pino blan, pino griđo, grašac, sovinjon blan, rajnski rizling, merlo, game, frankovka, pino noar, probus

Zanimljivosti:

- Vinogradi u rejonu Bačka su svojevrsno ogledno dobro za sorte razvijene u Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, pa ćete u rejonu Bačka pronaći vina od sledećih sorti: panonija, bačka, petra, kosmopolita i probus.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade