Događaji

Događaji / 06/16/2021 / 826

FOTO PRIČA: BIWC 2021 - TREĆI DAN

Od samog jutra vlada neka vrsta posebnog uzbuđenja. Već smo odradili veliki deo posla kao žiri ovogodišnjeg balkanskog vinskog takmičenja BIWC koje se po prvi put održava u Skoplju. Naporan posao, ali u isto vreme i uzbudljiv i pun prijatnih iznenađenja... No,ocenjivanje još nije gotovo. Konstantinos Lazarakis je već u sali hotela Holiday Inn sa tehničkim timom i pripremaju uzorke za današnje ocenjivanje.

Naš sudijski panel već deluje kao dobro uigran tim. Nakon što završimo redovni deo ocenjivanja, imamo i pauzu za ručak, a potom kreće najuzbudljiviji deo takmičenja kada će žiri odrediti dobitnike velikih trofeja i najbolja vina takmičenja.

Dok smo završili ručak, tehnički tim je već postavio selekciju najbolje ocenjenih vina iz svih kategorija. Pred nama se nalaze najbolja vina Balkana... U tišini, koncentrisano, trudimo se da odaberemo apsolutnog pobednika ovogodišnjeg BIWC i vino koje će na najbolji način predstaviti kvalitet i potencijale balkanskog vinarstva. Sva vina su izuzetna i odlučiće bukvalno nijanse kada se obrade ocene članova žirija iz svih panela. Jedino žalim što ćemo identitet pobednika saznati tek 18. juna, na festivalu balkanskih vina u Sofiji...

Uveče je Chateau Kamnik bio domaćin gala večere. Prilika da se svečano zatvori takmičenje, da se zahvali domaćinima (Wines of Macedonia) na besprekornoj organizaciji i prilici da se obiđu makedonske vinarije i da saznamo imena pobednika u kategoriji Best of Show (najbolje vino iz svake od balkanskih zemalja).

Plato ispred vinarije Chateau Kamnik, crveni tepih kroz vinograde, pogled na panoramu Skoplja i zalazak sunca među vinogradima... Tokom večere, organizatori su najavili nekoliko velikih novosti...

Dolazi vreme da saznamo pobednike u kategoriji Best of Show. Redom se smenjuju:

Best of Show Albanija - Merlot 2018 - Vinarija Belba

Best of Show Bosna i Hercegovina - Collection Cabernet Sauvignon & Merlot 2018 - Vinarija Fazan

Best of Show Hrvatska - Prisbus Reserva 2018 - Vinarija Baraka

Best of Show Grčka - Afoura Santorini Assyrtiko 2019 - Anhydrous

Best of Show Kosovo i Metohija - Grand Rahova Reserve 2019 - Labi Wines

Best of Show Crna Gora - Stari Podrum Vranac 2013 - Plantaže

Best of Show Severna Makedonija - Signature Merlot 2017 Grand Reserva - Chateau Kamnik

Best of Show Rumunija - Issa Sauvignon Blanc 2020 - Crama La Salina

Best of Show Srbija - Dina Grašac Penušavo vino 2018 - Vinarija Vinum

Best of Show Slovenija - Brut Seven Numbers - Puklavec & Friends

Best of Show Turska - Asticus Mons Cabernet Sauvignon 2018 - Chamlija

Prisutnima se emotivno obratila i Galina Niforu, direktorka BIWCF: "Ostaće mi u sećanju toplina i profesionalnost naših partnera iz Wines of Macedonia. Prateći program je bio vrlo intenzivan i zanimljiv. Imali smo zadovoljstvo da posetimo 8 najboljih vinarija u državi koje su nas dočekale širom otvorenih vrata. Naše kolege i prijatelji iz Severne Makedonije su pokazali međunarodnom žiriju značenje balkanske gostoljubivosti, topline i srdačnosti. Vino je most koji spaja nacije a to smo svi mogli da osetimo u Skoplju. Radujem se što ćemo vas sve pozdraviti i na festivalu u Sofiji".

Specijalnu nagradu za "Vinsku ličnost Balkana" je dobio Pol Robert Blom koji aktivno promoviše vina Balkana još od 1964. godine. Laureat nije krio radost što je dobio ovo priznanje za 50 godina rada tokom kojih je prodavao i promovisao balkanska vina.

Još jedna izuzetna vest koja je objavljena na gala večeri (a koja je svakako obradovala vinsku scenu Srbije) je i promena na čelu takmičenja. Od samog osnivanja takmičenja BIWC, funkciju predsednika takmičenja je obavljao Konstantin Lazarakis MW iz Grčke. U narednom periodu, takmičenje će se razvijati i rasti dalje pod vođstvom novog predsednika takmičenja - Igora Lukovića iz Srbije. 

A za sam kraj je ostavljena i objava države koja će biti domaćin BIWC takmičenja sledeće godine. Grčka i glavni grad Atina će u 2022. godini biti prestonica balkanskih vina.

Tradicionalno, sudije BIWC spuštaju zavesu na ovogodišnju proslavu i takmičenje i nazdravljaju nakon 3 intenzivna dana sa - pivom... A ostaje da sačekamo kompletne finalne rezultate sa takmičenja BIWC 2021 koji će biti objavljeni na festivalu balkanskih vina u Sofiji 18. juna 2021. godine.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade