Događaji

Događaji / 05/17/2022 / 583

FRANC DU MONDE 2022 U MAĐARSKOJ

Sa ciljem da preraste u tradicionalnu manifestaciju, vinska regija Vilanj u Mađarskoj će po prvi put ove godine organizovati međunarodno ocenjivanje vina od sorte kaberne fran. Do sada je vinska regija Vilanj bila domaćin šest manifestacija koje su bile usmerene na ovu sortu. Konferencija Franc & Franc je pružila priliku najznačajnijim svetskim regijama Novog i Starog sveta koje su prepoznate po vinima od kaberne frana da se predstave i bliže pokažu svoja vina.

Ove godine, organizatori su rešili da pokrenu međunarodno ocenjivanje kao dopunu godišnjeg programa pod imenom Franc & Franc. Zamisao je da se ocenjivanje vina od kaberne frana održava svake druge godine. Organizatori se nadaju da će ova inicijativa ne samo podići svest o kvalitetima kaberne frana već takođe promovisati i razviti nova partnerstva i cross-border saradnju različitih vinskih regija iz čitavog sveta.

Organizatori

Organizatori takmičenja Franc Du Monde su Opštinski savet vinske regije Vilanj, Regionalna Razvojna Neprofitna organizacija vinske regije Tenkeš i Asocijacija vinskog puta Vilanj-Šikloš.

Propozicije za učešće na ocenjivanju

Na ocenjivanju mogu učestvovati sortna vina od kaberne frana, kupaže i odležala vina od kaberne frana kako iz Evrope tako i sa drugih kontinenata.

Ocenjivanje se po prvi put održava 10. juna 2022. godine u dvorcu Šikloš. U žiriju će učestvovati internacionalni eksperti i predstavnici vinskih medija kao i mađarski  vinski stručnjaci i novinari.

Na ocenjivanju će učestvovati vina u sledećim kategorijama:

klasik: sortna vina od kaberne frana sa najmanje 9% alkohola

premium: sortna vina od kaberne frana odležavala najmanje 12 meseci u hrastovim sudovima i sa najmanje 12,5% alkohola

odležala vina: sortna vina od kaberne frana odležavala najmanje 10 godina (na ocenjivanju 2022. godine u ovu kategoriju spadaju vina iz berbe 2012. i starija)

kupaže: kupaže koje sadrže najmanje 70% kaberne fran.

Kotizacija za učešće na ocenjivanju: 60 EUR+ PDV

Prijave za ocenjivanje se vrše putem registracije na websajtu www.francdumonde.com

 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade