Vino nedelje

Vino nedelje / 09/11/2019 / 112

LA PIERRE DU DIABLE ROSÉ 2018 - RHONÉA

(Ventoux AOC, Dolina Rone, Francuska)

Iskoristio sam boravak na jugu Francuske da isprobam roze vina iz različitih cenovnih kategorija. Naravno, ne piju svi turisti koji dođu u Provansu vina iz Chateau Minuty ili Chateau D'Esclans... Stoga sam u obližnjem supermarketu odabrao nekoliko primeraka lokalnih rozea kako bih stekao utisak šta najčešće piju turisti koji se vinima snabdevaju u supermarketima duž obale.

Odabrao sam apelaciju Ventoux, koja inače slovi za "najhladniju apelaciju južne Rone" pošto je izložena hladnijim vetrovima koji se spuštaju sa planine Ventoux tokom noći i stvaraju temperaturne razlike između svežih noći i vrelih dana. Vina iz apelacije Ventoux karakterišu lepe kiseline koje daju vinima svežinu.

La Pierre du Diable Rosé 2018 Rhonéa samim nazivom privlači pažnju. Naziv La Pierre du Diable (Đavolji kamen) je inspirisan lokalnom legendom u Beaumes-De-Venise o ogromnoj steni koja se nalazi na vrhu obližnjeg brda. U podnožju, ispod te stene se nalazi kapela Notre Dame d'Aubune. Stena po površini ima tragove koji prema legendi predstavljaju otiske kandži đavola koji je pokušao da gurne stenu da bi uništio kapelu, ali ga je u tome sprečila Bogorodica. Ta stena i dalje izgleda preteće, no ipak stoji stabilno.

Sortni sastav: grenaš, sira, sanso, karinjan. Grožđe potiče sa različitih položaja u okviru apelacije: od okolnih brda sa laganim peskovitim zemljištem do terasa na padinama na kojima preovlađuju sipar i sedimenti peščara.

Na nosu prilično intenzivno, dominira aroma nara, crvene pomorandže, jagode, citrusa, uz naznake sumpora koje kvare celokupnu impresiju. Na nepcima, vino odiše svežinom što bi se moglo i očekivati od vina iz ove apelacije. Međutim, kiseline su prilično nervozne pa pokrivaju note jagode, nara, limete... Za vino koje košta 3,50 EUR iz supermarketa, sasvim dovoljno kompleksnosti i dužine u završnici. Nažalost, u završnici se javlja naglašen trag gorčine koji prelazi granicu prijatnosti.

Ocena: 82/100
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


LA PIERRE DU DIABLE ROSÉ 2018 - RHONÉA Kakva su vina koja najčešće piju turisti koji se vinima snabdevaju u supermarketima duž obale južne Francuske? PROČITAJ VIŠE


SUMARUM 2015 - ART WINE U poslednjih nekoliko godina se na srpskom tržištu vina pojavilo više merloa koji kvalitetom mogu da stanu na crtu merloima iz mnogo poznatijih svetskih regija. PROČITAJ VIŠE


LIČNA KARTA VINOGRADA - DESPOTIKA Grof Aleksandar Pjer Odart je rodjen 1778. godine. Svetsku slavu je stekao zahvaljujući svom istraživačkom radu u vinogradarstvu PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade