Rejoni

Rejoni / 01/23/2019 / 1319

LESKOVAC

Leskovački rejon obuhvata pobrđe oko grada Leskovca u slivu Južne Morave. Sastoji se od 4 vinogorja: babičko, pustorečko, vinaračko i vlasotinačko, pri čemu je najveće vinaračko vinogorje.

Na osnovu podataka iz 2012. godine, u leskovačkom rejonu ima 1459 hektara vinograda, pri čemu su najveće površine pod vinogradima na teritoriji opštine Leskovac. Vinogradi se prostiru na nadmorskim visinama od 250 do 400 metara na umereno strmim do blagim nagibima terena.

Zemljište: Preovlađujući tipovi zemljišta su gajnjača, smonica, aluvijalno tlo, a zastupljeni su u manjoj meri i ostali tipovi tla.

Moderirajući faktor koji utiče na mikroklimu su planinski lanci i padine koje okružuju rejon: Seličevica (903m), Babička gora (1057m), Suva planina (1809m), Čemernik (1638m), Kukavica (1442m) i Radan (1409m). Takođe, reka Južna Morava protiče kroz leskovačku kotlinu.

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 10.863 gazdinstva poseduju vinograde. Najveći broj vinograda se nalazi u opštini Leskovac.

Sortiment: rizling, merlo, kaberne sovinjon, šardone, italijanski rizling, frankovka, prokupac




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade