Rejoni

Rejoni / 01/22/2019 / 1178

MLAVA

Mlavski rejon obuhvata vinograde na desnoj strani donjeg toka Velike Morave i u slivovima reke Resave, Mlave i Peka.

Na osnovu podataka iz 2012. godine, u rejonu Mlava ima 815 hektara vinograda. Rejon Mlave se sastoji od tri vinogorja: braničevsko, požarevačko i resavsko.

Vinogradi se uglavnom nalaze na nadmorskim visinama od 100 do 270 metara. Nadmorska visina rejona se smanjuje idući sa jugoistoka ka severozapadu, ispresecana nižim ravnim terenima u dolinama reka.

Vinogradi se uglavnom nalaze na južnim, istočnim i jugoistočnim ekspozicijama.

Zemljište: Najčešći tipovi zemljišta u rejonu Mlava su luvisol i lesno tlo, a mogu se javiti i fluvisol, eutrični kambisol, černozem, litosol na peščaru i druge vrste tla koje se mogu naći u plodnim dolinama. Na severu rejona, uz Dunav se mogu naći i vinogradi na peščanim terenima. Vinogradi su u najvećoj meri locirani na zemljištu eutrični kambisol i černozem.

Moderirajući faktori koji utiču na lokalnu klimu su karpatske planine Homolj (952 m) i Beljanica (1339 m) sa istočne strane. Sa severne strane rejona se nalazi reka Dunav koja utiče na ranije sazrevanje grožđa u predelima blizu reke. Duž zapadne strane rejona protiče reka Velika Morava, čija široka dolina utiče na stalno, blago strujanje vazduha i prodor toplih vazdušnih struja sa juga.

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu, 6.848 gazdinstava poseduje vinograde. Najveći broj vinograda se nalazi u opštini Petrovac na Mlavi.

Sortiment: sauvignon blanc, pinot grigio, traminac, pinot noir, marselan, prokupac, cabernet sauvignon.

Zanimljivosti:

- Mlavski rejon zahvaljujući pogodnom reljefu i nadmorskoj visini nema ekstremne zimske mrazeve koji bi mogli da oštete vinovu lozu. Tokom zime temperatura se u proseku spušta ispod -10 stepeni Celzijusa tokom 3 dana, a apsolutni minimum je bio februar 1956. godine kada je zabeležena temperatura od -12 stepeni Celzijusa.

- Grad se vrlo retko javlja u mlavskom rejonu.

- Sorta kadarka se takođe naziva braničevka ili četereška (Četereže je selo u blizini naselja Žabari) što ukazuje da je u prošlosti bila široko zastupljena u ovom delu Srbije




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade