Događaji

Događaji / 05/17/2023 / 464

NAJBOLJE VINO BANATA 2023

Banatski rizling 2021 iz vinarije Drašković (nekada Vršački vinogradi) je osvojio zlatnu medalju na takmičenju za najbolje vino Banata! Zvuči kao znak da se nekada moćno vršačko vinogorje i vinski Banat vraćaju na scenu tako da svojim kvalitetom čak i ova etiketa, simbol uspona i pada jugoslovenskog vinarstva ponovo pobuđuje pažnju ljubitelja vina u pogledu odnosa cena/kvalitet. Nekada je ova etiketa sadržala u celini vino napravljeno od sorte kreaca odnosno banatski rizling. No, sa padom Vršačkih vinograda, pod etiketom se kupažiralo sve od belih sorti koje su bile zastupljene u Vršačkim vinogradima. Danas, etiketa Banatski rizling iz vinarije Drašković sadrži 85% grašac, dok 15% čine ostale bele sorte npr. rkaciteli, kreaca, župljanka, rajnski rizling, šasla, smederevka, itd.

Iz godine u godinu, takmičenje za najbolje vino Banata doprinosi podizanju vinske kulture u Banatu i skreće pažnju na male vinare koji imaju šansu da postanu nova snaga i budućnost vinarstva Banata. Ove godine, takmičenje je održano 9. maja u organizaciji zrenjaninskog Kluba vina u hotelu Kaštel u Ečki. Sponzori i medijska podrška ovogodišnjeg takmičenja su vinarija Baza i magazin Vino i fino. 

Žiri sastavljen od enologa, međunarodnih vinskih sudija, vinskih novinara i somelijera je ove godine nagradio vina u kategoriji profesionalnih i amaterskih vinarija.

Vina koja su bila na ocenjivanju su dosledno pokazala da je područje Banata izuzetno pogodno za sorte kao što su pino blan i pino griđo. Takođe, degustacija vina koja su učestvovala na takmičenju je ukazala da merlo i nije najbolji izbor sortimenta na plodnoj banatskoj zemlji. Grašac i morava mogu biti dobra opcija za lokalne vinare.

Trofeji za najbolje vino Banata u svim kategorijama:

Trofej za najbolje belo vino Banata

Kepul Beli Burgundac 2022 Vinarija Kepul (Iđoš)

Trofej za najbolje amatersko belo vino Banata

Zvekić Cuvee Blanc 2022 Zvekić (Zrenjanin)

Trofej za najbolje crveno vino Banata

Galot Cabernet Sauvignon 2019 Vinarija Galot (Banatski Karlovac)

Trofej za najbolje amatersko crveno vino Banata

Cabernet Franc 2022 Urošević (Zrenjanin)

Trofej za najbolje roze vino Banata

Randes Roze 2021 Vinarija Dragić (Zrenjanin)

Trofej za najbolje amatersko roze vino Banata

Kruna Klara 2022 Vinarija Dragan (Pančevo)




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade