Događaji

Događaji / 09/07/2020 / 974

NINGSJA, SVETSKA PRESTONICA VINA 2021. GODINE

Zvanično je objavljeno! Sledeće izdanje takmičenja Concours Mondial de Bruxelles će biti održano u Kini 2021. godine. Nakon uspešnog debija u Pekingu 2018. godine, takmičenje Concours Mondial de Bruxelles ovog puta će biti održano u vinskoj regiji Ningsja, središtu vinske industrije Kine.

Ova odluka je objavljena prilikom zatvaranja ovogodišnjeg takmičenja u Brnu (Češka republika). Uprkos pandemiji covid-19, takmičenje je održano sa uspehom. Takođe, po prvi put u istoriji CMB takmičenja je sledeća zemlja domaćin takmičenja najavljena putem unapred snimljene video objave.

"Iako nismo prisutni na takmičenju, želimo da izrazimo našu radost i zahvalnost što ćemo biti sledeći domaćin ovom cenjenom vinskom takmičenju. Vinarstvo je postalo važan stub u regiji Ningsja, pa jedva čekamo da podelimo našu strast prema vinu sa izuzetnim vinskim stručnjacima", kaže gradonačelnik Jinčuana, gospodin Juđing Jang.

28. izdanje takmičenja Concours Mondial de Bruxelles će se održati u periodu od 22. do 24. maja 2021. godine.

Površine pod vinogradima u Kini se uvećavaju svetlosnom brzinom poslednjih godina. Trenutno, sa skoro 850.000 hektara vinograda, Kina postaje glavni igrač na međunarodnoj vinskoj sceni. Proizvodnja nastavlja da raste eksponencijalno, podjednako i u pogledu količine i u pogledu kvaliteta.Tomas Kostenoble, direktor takmičenja objašnjava: "Ovo je drugi put da će se ovakva vrsta međunarodne vinske manifestacije održati u Kini. Nakon Pekinga, naša sledeća destinacija je Ningsja, vinska regija Kine sa najvećim potencijalom koja će nam pripremiti sigurno neverovatna iznenađenja".

Concours Mondial de Bruxelles je međunarodno vinsko takmičenje na kom se ocenjuje više od 8.000 vina. Iskusne vinske sudije ocenjuju vina kako bi odabrali vina nesumnjivog kvaliteta, bez obzira na etiketu ili prestiž apelacije iz koje dolaze.  Concours Mondial de Bruxelles se svrstava u rang najvažnijih svetskih vinskih takmičenja. Nakon Švajcarske 2019. godine i Češke republike 2020. godine, takmičenje će se 2021. godine održati u Kini.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade