Događaji

Događaji / 11/03/2022 / 1281

PODGORIČKI SALON VINA: NAJBOLJE IZ CRNE GORE

30.septembra 2022. godine terasa hotela Podgorica u Podgorici, na samoj obali Morače je bila pretesna da primi sve ljubitelje vina i vinare koji su izložili svoja vina na drugom izdanju Podgoričkog salona vina. Fenomenalno arhtektonsko delo čuvenog crnogorskog arhitekte Svetlane Kane Radević je bilo idealna lokacija da se prikažu vina iz 23 vinarije iz neposredne okoline Podgorice.

Energija koju nose mladi crnogorski vinari je neverovatna. Savremene vinarije nastale u prethodnih nekoliko godina, mladi edukovani vinari ili biznismeni i bivši ministri koji su deo svog kapitala uložili u razvoj vinarstva, vina koja mogu dostojno predstaviti crnogorsko vinarstvo pred brojnim turistima koji su ove godine posetili Crnu Goru. Institucionalnu podršku razvoju vinarstva u zaleđu Podgorice je simbolično dao i gradonačelnik Podgorice koji je nagrađenim vinarima uručio diplome.

Tokom boravka u Crnoj Gori, imao sam priliku da u restoranima u Podgorici i na obali osmotrim vinske karte. Utisak mi je da su prilično sterilne i ujednačene: prvi deo karte zauzimaju vina crnogorskog giganta Plantaže (što je i očekivano), potom sledi niz etiketa iz Hrvatske, i potom u manjoj meri vina iz Srbije i Severne Makedonije. Opšti utisak je da turista koji pri boravku u Crnoj Gori želi da otkrije i vina iz malih lokalnih porodičnih podruma će teško uspeti to da učini obilazeći restorane.

No, na Podgoričkom salonu vina se pokazao fenomenalan segment crnogorske vinske priče. Sveže hrskave malvazije, pretenciozni šardone, karakterni potentni vranac, elegantna sveža kratošija...

Tokom salona su objavljena i najbolje ocenjena vina na takmičenju na kom je žiri bio sastavljen od vinskih eksperata iz regije (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija).

Najbolje belo vino je Malvazija Virgola 2021 iz vinarije Patrimonio. Najbolji roze je Zenta Rose 2021 iz vinarije Vučinić. Najbolje crveno vino je Legat Selection Vranac 2019 iz vinarije Brajović.

Crna Gora se najčešće percipira kao zemlja crvenih vina, naročito vranca, pa sam bio vrlo zainteresovan da probam takođe i bela vina na salonu. Segment belih vina je već godinama u senci vranca i moćnih crnogorskih crvenih vina, što u neku ruku predstavlja crnogorski paradoks: u turističkoj zemlji koju posećuju turisti tokom vrelih letnjih meseci kada se osveženje traži najčešće uz bela i roze vina, lokalni vinari se drže crvenih vina. Sasvim sigurno na to utiče i vrela klima, no u zemlji koja na malom prostoru spaja mediteransku i planinsku klimu svakako da pažljiv odabir položaja za vinograd pa čak i na višim nadmorskim visinama (vinarija Keković je posadila vinograd belih sorti vinove loze na nadmorskoj visini od 630 metara) može pokazati zadovoljavajuće rezultate kada su u pitanju bela vina. Svakako da i blizina Skadarskog jezera ima svoju prednost, pa se u crnogorskim vinogorjima mogu pronaći mikrolokacije koje mogu da pruže zadovoljavajući odgovor na globalne klimatske promene.  

Vina koja su se istakla na ovogodišnjem Podgoričkom salonu i koja su mi ostavila poseban utisak:

Legat Vranac Selection 2019 - Brajović

Moćna, koncentrovana, bogata impresija. Vranac koji ima jasno definisan karakter sorte, intenzivna boja u čaši, arome crnog i crvenog voća, krem od vanile, tamna čokolada, slatki začini. Vrlo slojevito vino, elegantno korišćeno drvo. Veliko vino sa dobrim potencijalom za odležavanje.

Zenta Vranac Barrique 2018 - Vučinić

Na nosu vrlo dopadljiva, vanilasta impresija kroz koju se pomaljaju note crnog šumskog voća, crne čokolade, cimeta. U ustima, dobro integrisane kiseline, mekani ispolirani tanini, izuzetan sklad. Na nepcima ostaje trag slasti koji nimalo ne vodi u banalnost. Prepoznatljiv karakter vranca, bez džemastih tonova. Nakon malo stajanja u čaši, vanilasta impresija se smiruje pa do punog izražaja dolazi sva slojevitost aromatskog profila ovog vina. Svakako vino koje će na našim prostorima imati širok krug ljubitelja.

Monte Grande Limited Pinot Blanc  2021 - Knežević

Vino koje pokazuje da kvalitetan pino blan, sa višim alkoholima i iz toplih regija dobro podnosi odležavanje u hrastu. Fermentacija u drvenim sudovima, potom 4 meseca odležavanja u francuskom hrastu. Na nosu elegantna vanilasta nota dopunjena aromama prženog lešnika, putera, jabuke, banane, kruške. Na ukusu, uljana, slojevita impresija. Duga, bogata završnica.

Malvazija Virgola 2021 - Patrimonio

Malvazija je po svoj prilici sorta koja se odlično snašla u crnogorskim vinogradima. Na nosu razigrano cvetna, note bagremovog sveta, zove, jabuke, citrusni trag.... Na nepcima odlično integrisana kiselina donosi obilje svežine, uz dugu slasnu voćnu završnicu.

Monte Grande Chardonnay 2021 - Knežević

Sortna ekspresija šardonea, prepoznatljive note tropskog voća, banane, ananasa, citrusa. Vibrantne, dobro uklopljene kiseline, puno telo, zaokružena impresija na ustima, duga prijatna završnica.

Sauvignon Blanc 2021 - Keković

Ne bih očekivao da Crna Gora pokazuje upečatljive rezultate kada je u pitanju sovinjon blan uzimajući u obzir njegovu osetljivost na visoke temperature. No, vinarija Keković je posadila vinograde sovinjon blana na nadmorskoj visini od 630 metara. Ipak, u aromatskom profilu ovog vina preovlađuje tiolski karakter, pre nego pirazinske note koje tek u nagoveštaju dopunjuju opštu impresiju. Bogat i intenzivan miris karakterišu voćne arome, grejpfrut, tropsko voće, marakuja, dok diskretno dolaze do izražaja i herbalne note vreže paradajza u nagoveštaju. Pun i sočan ukus, svežina u završnici.

Mejdan 2018 - Ivanović

Interesantna kupaža lokalnih i internacionalnih sorti vinove loze (vranac, čubrica, marselan, malbek, peti verdo) koja mi je privukla pažnju i činjenicom da je to u stvari prvi put da probam vino koje sadrži sortu čubrica. Dobijeno je potentno vino punog tela. Zrele arome crnog i crvenog voća, upotpunjene notama kože, vanile, slatkih začina, crne čokolade, šumskog tla. Divna svežina i očuvane voćne note na nepcima ukazuju da ovo vino nije ni blizu svog vrhunca, tako da ne treba žuriti sa otvaranjem boce Mejdana.

Vranac-Cabernet Sauvignon 2009 - Radević Estate Wines

Tokom boravka u Podgorici, imao sam priliku da probam i arhivski uzorak vina - kupažu vranca i kaberne sovinjona iiz vinarije Radević iz berbe 2009. Plemenita patina, arome kože, sena, kedrovine, začinski tonovi, crna ribizla, borovnica, šljiva. Mekani zrnasti tanini, zaokružena topla impresija na nepcima. Umereno duga završnica.

Nota 2021 - Plantaže

Sortni sastav: pino blan 80%, sovinjon blan 20%. Vino je odležavalo 6 meseci u francuskom hrastu. Bogat, pun miris zrelih krušaka, belog cveća, pečenih lešnika. Kremasto, puno na nepcima dok citrusne note i skladne kiseline daju potrebnu dozu svežine.

Prednost Podgorice je što nakon uzbudljivog dana i upoznavanja sa savremenom lokalnom vinskom scenom vrlo lako možete nastaviti otkrivanje Crne Gore na primorju jer vas od morske obale deli 60 minuta putovanja. Sve zajedno, dovoljan razlog da se Podgorički salon vina nađe u kalendaru vinskih manifestacija u regiji koje treba posetiti.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE


VINOPEDIA TOP 10 2023 PROČITAJ VIŠE


PREDAVANJE: O PREPOZNAVANJU SRPSKIH AUTOHTONIH SORTI PROČITAJ VIŠE


SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE VINSKI LETOPIS SRBIJE PROČITAJ VIŠE


ZLATNI ŠUMADIJSKI PEVAC U ISTRI - CMB 2023 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade