Vino i hrana

Vino i hrana / 10/28/2018 / 1023

PROKUPAC 2017 AMBELOS I HUNKAR BEGENDI

IMG_20170919_133150

Ljubitelji Mediterana imaju svoju mirnu luku u Beogradu. Boravak u predivnoj bašti restorana Mezestoran Dvorište u samom centru grada će vam pokazati da Beograd svakako jeste mediteranski grad iako se nalazi stotine kilometara udaljeno od mora. Beograd i Beograđani žive svoju svakodnevicu mediteranski. Upravo to mi se dopada kod Beograda. Iako je ogromna metropola sa haotičnim saobraćajem, brzim stilom života i beskrajnom energijom, Beograđani su još uvek sačuvali taj mediteranski momenat da zastanu, odmore, uživaju u društvu prijatelja...

Upravo u bašti restorana Mezestoran Dvorište je WineQ Centar vinske kulture organizovao promociju mladih šumadijskih vinarija. Uz ukusne mediteranske zalogaje složene su arome šumadijskih vina.

Po mom mišljenju, pobednik večeri i idealna sinergija mirisa i ukusa je ostvarena sljubljivanjem Prokupca 2017 iz vinarije Ambelos (Manastir Koporin) i jela zvanog Hunkar begendi (u prevodu sa turskog "Sultanovo omiljeno"). Prokupac Ambelos iz 2017. godine je odležavao 11 meseci u korišćenim sudovima od hrasta različitih veličina. Vino rađeno sa minimalnim intervencijama, neselekcionisani kvasci. Čitava filozofija vladike požarevačko-braničevskog i smederevskog Ignatija Midića je da se vino pravi kao što su to radili naši predaci i da dozvoli da se u vinu prikažu sve odlike podneblja, zemlje, klime i grožđa. Berba 2017 je u vinariji Ambelos iznedrila vina koja su tehnički preciznija. Uprkos oskudnoj tehnologiji u podrumu, vino iz 2017. godine je sačuvalo svoj karakter, bez funky aroma koje umeju da prate prirodna vina a rezultat su neželjenih mikrobioloških procesa u vinu.

IMG_20181026_162002

Prokupac 2017 Ambelos me je iznenadio već na nosu. Bogate arome odišu mladošću. Poletno, lepršavo, rekao bih čak cvetno (kao što to obično karakteriše aromatične sorte poput muskat hamburga) u kombinaciji sa prepoznatljivim notama crvenog voća, ribizle. Arome koje potiču od drveta diskretne i mekana začinska završnica, beli biber, vanila, crna maslina, sušeni paradajz. U ustima, mlad prokupac sa obiljem sočnih nota višnje, crvenog šumskog voća, kupine. Sveže kiseline odaju mladost vina. Tanini zaokruženi, mekani. Tek u završnici ostane taninska impresija kao blag trag zelenog oraha na nepcima. Srednje telo.

IMG_20181026_161933 (2)

Pomenimo još da je od berbe 2017, vinarija Ambelos predstavila i novi vizualni identitet koji po mom mišljenju uspešno spaja moderni dizajn i istoriju Koporina. Nova etiketa Prokupca Ambelos sadrži prikaz srebrnog dinara kovanog u vreme despota Stefana Lazarevića.

Hunkar begendi je jelo koje se vezuje za otomansku istoriju. Veruje se da je jelo nastalo u Topkapi Palati u Istanbulu tokom vladavine Sultana Murata IV u 17. veku. U to vreme, jagnjeće meso, mlečni proizvodi i plavi patlidžan su bili osnova bliskoistočne kuhinje i dosta su bili zastupljeni u srednjevekovnim receptima. Paradajz se pojavio u Evropi tek krajem 16. veka, tako da se recept za hunkar begendi tokom vekova transformisao i tek su kasnije verzije počele da koriste u pripremi i paradajz. Takođe, umesto jagnjetine, počele su se pojavljivati i verzije napravljene od junećeg ili pilećeg mesa.

Priča o hunkar begendiju se dotiče i događaja koji je zabeležen 1869. godine, kada je Carica Evgenija od Francuske (žena Napoleona III Bonaparte) posetila Otomansko carstvo i na večeri u Bejlerbeji Palati joj se ovo jelo toliko dopalo da je od Sultana Abdulaziza tražila recept, ali glavni kuvar u palati nije bio baš raspoložen da podeli sa drugima recept.

U restoranu Mezestoran Dvorište, glavni kuvar se odlučio da umesto jagnjetine koristi juneće meso i od njega pravi delikatno začinjen juneći ragu koji se izvrsno slaže uz kremasti pire od plavog patlidžana.

IMG_20180605_222534

Zaista, ova kombinacija prokupca Ambelos i otomanskih začina u hunkar begendiju su me vratili u prošlost i u doba kada su ovim prostorima vladali Otomanski sultani i uživali u vrhunskoj gastronomiji. No, ipak mi danas možemo još više da uživamo jer uz jela koja su oni voleli uparujemo i izvrsna vina te opšti utisak na taj način postaje još jači. Svakako, preporučujem da svratite u Mezestoran Dvorište (adresa: Svetogorska 46, Beograd ) da probate hunkar begendi ali obavezno uz prokupac.

(26.10.2018.)  




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


GRAŠAC UZ KOREJSKI KKANPUNGGI PROČITAJ VIŠE


ORGANSKI SPOJ VINA I ČOKOLADE PROČITAJ VIŠE


PROKUPAC 2017 AMBELOS I HUNKAR BEGENDI PROČITAJ VIŠE


ZVEZDE NA TANJIRU - MILLESIMA BLOG AWARD 2016 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade