Događaji

Događaji / 11/04/2021 / 928

PROKUPAC UZ GASTRONOMSKI VATROMET HOME

Šef i vlasnik restorana Homa u Beogradu Filip Ćirić se svojski potrudio da stranim vinskim novinarima i ekspertima koji su došli u Srbiju povodom proslave Dana prokupca 2021 objasni da Homo Sapiens se evolutivno pretvara u Homo Prokupaciensis nakon 2 sata uparivanja prokupca u svim stilskim varijacijama i vrhunske kuhinje.

Cilj nam je bio da demonstriramo svestranost prokupca kada je u pitanju uparivanje sa vrhunskom gastronomijom i ukažemo da vina od prokupca mogu ispratiti širok dijapazon ukusa i tekstura namirnica, bez obzira da li prokupac u čaši je 100% sortni, u kupaži sa drugim sortama ili od prosušenog grožđa.

Za početak, belo vino od prokupca iz Župe (Prokupac Belo 2019 - Milanov podrum) upareno sa salatom od muskatne tikve. Vino je odležavanjem zadržalo svoju svežinu, međutim aromatika je evoluirala, razvijeni tonovi žutog voća, jabuke, dunje. Upravo ta svežina je dopunila penastu teksturu salate od muskatne tikve i naglasila slojevite arome na nepcima.

Uz grilovani odrezak tune sa barbeque sosom na bazi dimljenog paradajza i salatu od klica sa prelivom od soja sosa, kupinovog sirćeta i ulja sa vlašcem je posluženo vino Čukundeda 2019 iz vinarije Matijašević. Prokupac 100% iz vinograda u Orašcu (Aranđelovac, Šumadija). Nežna struktura tune i note barbeque i soja sosa uz umerenu punoću prokupca i začinsku završnicu su porušile sve predrasude da je teško upariti ribu sa crvenim vinima. Prokupac može sve!

Potom nas je šef Filip Ćirić usmerio ka klasičnom uparivanju prokupca i jagnjetine: pečeni jagnjeći pauflek sa slatkim lukom u soku od pečenja i uz pire od graška, a  uz njega i novitet, kupaža prokupca i začinka iz Negotinske Krajine pod etiketom Bukovski Cuvée 2018 iz vinarije Matalj.

Prisutni novinari i vinski eksperti su imali jedinstvenu priliku da probaju Tri Morave Rezerva 2016 iz vinarije Temet, vino koje je osvojilo zlatnu medalju na Dekanteru, kupaža prokupca i kaberne frana. Filipov predlog je da se ovo vino upari uz juneći jezik zapečen u pretopljenoj koštanoj srži sa sladoledom od dižon senfa i žumanaca.

I već kad su svi pomislili da je to sve što smo videli i probali na temu prokupca, adut na kraju je došao iz Župe. Bonsai Prokupac 2016 iz vinarije Yotta, prokupac u stilu amaronea, još mali broj preostalih boca jer će kad se i one rasprodaju ljubitelji vina morati da pričekaju do 2023. godine kada će na tržište izaći Bonsai prokupac iz 2020. godine. Uz tu koncentraciju aroma, punoću ukusa i snagu se uklopila sladoledna čoko pralina sa crnim tartufima, džemom od šljiva i mus od lešnika.

U završnici je ostao finalni utisak da prokupac jednostavno može da isprati svaku kombinaciju pri uparivanju hrane i vina, a to nije svojstveno baš svim drugim sortama vinove loze... A Filip je uspešno odgovorio na zadatak i prikazao delić gastronomskog bogatstva Beograda i Srbije gostima iz inostranstva...




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade