Događaji

Događaji / 03/10/2021 / 1409

PROKUPAC ZABLISTAO NA MUNDUS VINI 2021

Na ovogodišnjem prolećnom ocenjivanju Mundus Vini 2021 u Nemačkoj, vina iz Srbije su osvojila ukupno 13 medalja. Do juče nam je možda zvučalo nezamislivo, ali trećinu nagrađenih vina iz Srbije na ovom takmičenju čine prokupci.

Najbolje ocenjeni prokupac je Doja Breg Prokupac 2017 koji je ovenčan zlatnom medaljom. Uz svoje ocene, ocenjivači su takođe odredili i aromatski profil vina. 

Doja Breg Prokupac 2017 - vinarija Doja (Toplica)

Aromatski profil:

Takođe, Doja Prokupac 2018 iz vinarije Doja je osvojio srebrnu medalju. Vinarija Virtus iz mlavskog rejona je osvojila srebrne medalje za svoje prokupce Virtus iz 2017. i 2018. godine.

Pored zlatne medalje za svoj premijum prokupac, vinarija Doja je takođe osvojila i veliku zlatnu medalju za kaberne sovinjon iz edicije Breg (Doja Breg Cabernet Sauvignon 2017) i nagradu Best of Show Serbia, kao i srebrnu medalju za kupažu Doja Merlot & Cabernet Sauvignon 2018

Vinarija Aleksić iz Vranja je osvojila dve zlatne medalje za vina Amanet 2017 i Kardaš Limited 2016.

Rubin iz Kruševca je osvojio zlatnu medalju za svoj penušavac Vronsky Blanc de Blanc.

Vinarija Lastar iz levačkog kraja je osvojila dve srebrne medalje za penušavac Lastar Brut 2016 i vino Triangl Pinot Noir 2017.

Pored nagrađenih prokupaca, vinarija Virtus je osvojila zlatnu medalju za crveni Credo 2017 i srebrnu medalju za belo vino Credo 2019.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE


VINOPEDIA TOP 10 2023 PROČITAJ VIŠE


PREDAVANJE: O PREPOZNAVANJU SRPSKIH AUTOHTONIH SORTI PROČITAJ VIŠE


SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE VINSKI LETOPIS SRBIJE PROČITAJ VIŠE


ZLATNI ŠUMADIJSKI PEVAC U ISTRI - CMB 2023 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade