Događaji

Događaji / 11/10/2014 / 1027

PROKUPAČKA RENESANSA

Vinogradi Prokuplje  Grad Prokuplje se pod tim nazivom prvi put pominje u pisanim dokumentima iz 1395. godine, kada su vinogradi iz "grada svetoga Prokopija" darivani manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori.Još u to vreme, Prokuplje i okolina su bili poznati po rodnim vinogradima i odličnom vinu. Iako danas generalno smatramo Župu za kolevku prokupca a Župljani se sa razlogom ponose jer su uspeli da očuvaju zasade prokupca i ponovo afirmišu  prokupac u modernom vinarstvu Srbije kao vodeću lokalnu sortu, činjenica je da je u prošlosti prokupac bio uobičajena sorta u vinogradima širom Srbije... A žitelji Prokuplja se ponose činjenicom da njihov grad i ova sorta imaju zajedničko poreklo imena - po Svetom Prokopiju.

Toplički rejon je doživeo teške trenutke... Procenjuje se da je nekada na području Toplice postojalo više od 5000 hektara vinograda. Danas, prema zvaničnim statističkim podacima, na teritoriji topličkog rejona vinogradi pokrivaju samo 765  hektara, pri čemu najveći deo zasada se nalazi u selima oko Žitorađe na individualnim posedima od 5 do najviše 20 ari, dok je najveći broj vinogradara u opštini Prokuplje. Vino se proizvodi ponajviše za kućne potrebe. Nekoliko malih porodičnih vinarija koje svoja vina plasiraju na lokalnom tržištu ( pomenimo ovde vinariju Aranđelović i vinariju Sokić) su proširile svoje porodične zasade prokupca i vranca, te time dobile vino koje prodaju ljubiteljima lokalnih sorti.

28. maja 2008. godine, Toplica je započela svoj povratak na vinsku scenu Srbije. Braća Milomir i Dragan Kovačević su rešili da u selu Gojinovac realizuju svoj san i izgrade vinariju koja će ponovo ujediniti prokupac i Prokuplje.  A 8.novembra 2014. godine, efekti uloženog rada, energije, svakako i ogromnog novca su predstavljeni vinskoj javnosti Srbije. Vizija jednog čoveka je materijalizovana u velelepnom zdanju od 8.000 m2 koje se prostire na 5 spratova, kapaciteta više od 1.000.000 litara. Arhitektonsko rešenje vinarije je rezultat kreativne energije španskih arhitekata. Nećemo ovde ulaziti u diskusiju da li je to najveća privatna vinarija na Balkanu, kako su pojedini mediji već procenili, jer se onda pokreće i pitanje da li se veličina vinarije određuje po potencijalu ili po aktuelnom proizvodnom kapacitetu. U svakom slučaju, za Toplicu i Prokuplje je to najvažnija vinarija na Balkanu, a za Srbiju je sjajna vest jer je ova vinarija pokrenula renesansu čitavog topličkog kraja. Uz jednog velikog i moćnog igrača, lakše će se profilisati i ostale male vinarije kako bi zajedno tržištu predstavili svoj kraj i svoje vinograde. Takođe, neminovno će kvalitet proizvedenog grožđa i vina porasti, kao i površine pod vinogradima, što se već sada može videti i na primeru Šumadije gde su velike vinarije kao što su Aleksandrović i Radovanović pogurale napred čitavu regiju pomažući manjim vinarijama.

Kolona gostiju se kao reka slivala ka vinariji, prolazeći pritom kroz mlade vinograde. Braća Kovačević su krenuli od nule - na ovom potezu su kupili zemlju, iskrčili je i pripremili za sadnju, a sad su već stasali mladi zasadi loze. Vinogradi u neposrednoj okolini vinarije zauzimaju površinu od 80 hektara, od čega je 40 hektara već u rodu, dok je preostali deo spreman za nove zasade. Plan je da se naredne godine površine pod vinogradima povećaju za još 100 hektara.

Toplički Vinogradi Toplički Vinogradi

Panoramski pogled na vinariju Toplički vinogradi Panoramski pogled na vinariju Toplički vinogradi

Prisutni gosti na svečanom otvaranju vinarije (novinari, somelijeri, vinari, enolozi, ugostitelji i prijatelji vinarije) su imali priliku da probaju vina iz portfolija vinarije Toplički vinogradi. Rekao bih da smo dobili priliku da probamo vina i steknemo sliku o potencijalu ove vinarije kao najavu svega što će doći u periodu koji je pred nama. I kao dokaz da je prokupcu apsolutno mesto tu na obroncima duž reke Toplice, Epigenia Prokupac 2012 je ostavio najubedljiviji utisak... Sa uzbuđenjem iščekujem da vidim u kom pravcu će Toplički vinogradi razvijati priču o topličkom prokupcu jer su na dobrom tragu.

Epigenia Prokupac 2012

Zahvaljujemo se ovom prilikom Zoranu Bojoviću i Milošu Kalapišu na sjajnim fotografijama.NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES PONOVO U NAŠEM REGIONU PROČITAJ VIŠE


SAJAM VINA WINEOS 2023 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE


PRIJAVE U TOKU - NAJVEĆE SVETSKO TAKMIČENJE SOVINJON BLAN VINA 2023 PROČITAJ VIŠE


VINOPEDIA TOP 10 U 2022. GODINI PROČITAJ VIŠE


PODGORIČKI SALON VINA: NAJBOLJE IZ CRNE GORE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade