Sorte vinove loze

Sorte vinove loze / 04/23/2017 / 4017

SEDUŠA, RETKA SRPSKA SORTA VINOVE LOZE SAČUVANA OD NESTANKA

SEDUŠA

Zahvaljujući naporima vinarije Šijački, srpska autohtona sorta vinove loze seduša je sačuvana od izumiranja a napokon možemo da probamo i prvo vino napravljeno od seduše.

U Banoštoru, u degustacionoj sali porodične vinarije Šijački, 22. aprila 2017. godine je za prijatelje vinarije i odabrane vinske medije održano premijerno predstavljanje vina napravljenog od seduše, autohtone srpske sorte vinove loze. Priča o seduši je počela pre 15 godina, kada su prvih 150 čokota obeleženi i umatičeni u Banoštoru, selu pokraj Dunava, na severnim padinama Fruške Gore (sremski vinski rejon). Marljivim radom su stigli do današnjih 2.500 čokota, a po svoj prilici će nastaviti širenje zasada pod ovom sortom.

Seduša je do nedavno bila skoro zaboravljena sorta, koja se sporadično javljala po vinogradima banoštorskim, te je nije bilo dovoljno da bi se od nje pravilo vino. U nauci je poznata i pod imenom sremska zelenika crna. Institut za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima je potvrdio identitet ove sorte vrste Vitis vinifera.

Seduša je osetljiva sorta vinove loze koju karakterišu bobice srednje veličine, tanke pokožice. Može da nakupi visok nivo šećera u dobrim godinama. Sazreva između treće i četvrte epohe. Sorta je dosta prinosna pa je ključ kvaliteta da se strogo ograniči prinos uklanjanjem 50-60% grozdova pri zelenoj rezidbi.

Seduša (photo  ©Julius Kühn-Institut ) Seduša (photo ©Julius Kühn-Institut )

Etiketa za sedušu iz vinarije Šijački sadrži fotografiju baka Ljubice Šijački u vinogradu napravljenu 1969. godine. Baka Ljubica je zemlju na kojoj je podignut vinograd seduše donela u miraz.

seduša

Seduša 2016 - Vinarija Šijački (Fruška gora, Srem) - Na nosu, ovo vino odiše mladošću, naglašeno voćni profil kojim dominiraju arome jagode, maline uz trag zemljanih nota. U ustima srednje telo (medium -), kiseline ostavljaju dug sočan trag. Impresija u ustima je i dalje voćna, no primat preuzimaju note ribizle, kupine. Tanini prisutni, ali mekani, zreli. Alkohol 13,5%.

seduša

Vinarija Šijački je time dala svoj doprinos izgradnji identiteta srpske vinske scene, jer će se u nekom narednom dopunjenom izdanju knjige Wine Grapes (J. Robinson, J. Harding, J. Vouillamoz) naći i seduša kao predstavnik autohtonih sorti vinove loze Srbije.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


PROKUPAC PROČITAJ VIŠE


SMEDEREVKA PROČITAJ VIŠE


IMA LI PLOVDINA BUDUĆNOST? PROČITAJ VIŠE


TURCI RATOM NIKAD NISU OSVOJILI CRNU GORU... A GROŽĐEM? PROČITAJ VIŠE


SEDUŠA, RETKA SRPSKA SORTA VINOVE LOZE SAČUVANA OD NESTANKA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade