Rejoni

Rejoni / 01/23/2019 / 17

TELEČKA

Rejon Telečka se prostire u centralnom delu Bačke.  Sastoji se od tri vinogorja: zapadnotelečko (Telečka kosa), centralnotelečko (Bačka Topola) i istočnotelečko (Mali Iđoš).

Na osnovu podataka iz 2012. godine, u rejonu Telečka ima 115 hektara vinograda. Vinogradi se prostiru na nadmorskim visinama od 80 do 110 metara. Zapadni deo rejona se prostire duž Telečke kose koja se izdiže u odnosu na okolni ravničarski teren. Istočni deo je ravničarski i nalazi se u slivu reke Krivaje. Vinogradi u ovom rejonu su izloženi riziku od mraza.

Zemljište: Preovlađujući tipovi zemljišta su černozem i fluvijalno livadsko zemljište.

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 334 gazdinstva poseduju vinograde. Najveće površine pod vinogradima se nalaze u opštini Bačka Topola.

Sortiment: rajnski rizling, grašac, pino blan, pino griđo, sovinjon blan, šardone, kevidinka, ezerjo, neoplanta, sila, frankovka, kadarka, probus, pino noar, game, merlo.

Zanimljivosti:

- Grad Sombor je jedinstven u Srbiji jer se na njegovom području nalaze čak tri vinogradarska rejona. Pored rejona Telečka, na teritoriji opštine Sombor su i rejon Bačka i rejon Subotica.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade