Događaji

Događaji / 05/18/2022 / 704

TRAMINAC JE NAŠ LJUBIMAC

Nakon stidljivog početka pre tri godine te dvogodišnjeg provlačenja kroz bespuća korone, Festival traminca u Iloku (Hrvatska) će 10. i 11. juna 2022. godine doživeti svoje četvrto izdanje. Mesto održavanja je i dalje isto, Ilok, no lokacija svih sadržaja, od gala večere, radionica do izložbenog dela i afterpartyja, ovaj put će biti u prekrasnom i bajkovitom ambijentu hotela Dunav.

Usuđujemo se reći da će Festival traminca u svom četvrtom izdanju biti najspektakularniji i najjači po imenima učesnika i ponuđenih traminaca na degustaciji, od kojih će neki upravo u Iloku imati svoju svetsku premijeru.

Ovogodišnji „selektor“ gastronomskog dela Festivala traminca, gala večere koja će se održati 10. juna, je Marin Rendić, vlasnik i chef restorana Bistro Apetit iz Zagreba. Marin će nam se predstaviti i u subotnjem delu programa, u kojem će, na jednoj od radionica, premijerno predstaviti svoju kolekciju francuskih sireva s plemenitim plesnima – camembert, tomme blanche, brie, reblochon i formas, koje proizvodi u Lici u Janjoj Gori nedaleko od Plaškog.

Ljubitelji traminca i čokolade doći će na svoje na radionici beogradskog čokolatijera Miloša Stojakovića iz čokolaterije Aguara. Za Miloša traminac znači puno i nije mu bilo teško da na naš poziv potrudi se osmisliti tri posebne čokolade za tri različita predikatna vina Iločkih podruma – Izbornu berbu bobica, Izbornu berbu prosušenih bobica i Kasnu berbu. Tako će posetioci ove zanimljive radionice, na kojoj će Miloš objasniti zašto su traminci i čokolade idealna kombinacija, videti kako u savršenom spoju s tramincima funkcionišu mlečna čokolada s kozjim sirom i narandžom, bela čokolada s karamelom, jabukom, limunom, dinjom i cimetom te bela čokolada s narandžinom korom, dinjom, breskvom, cimetom i đumbirom. Nesvakidašnji i neuobičajeni događaj koji će za svakog ljubitelja čokolade i traminca biti prvorazredna poslastica o kojoj će dugo pričati!

Slavko Kalazić će ispričati priču o svom raritetnom tramincu iz 2017. godine sa čak 18,5 posto alkohola, Vlado Krauthaker će premijerno predstaviti Muštru, kupažu traminca i muskata, a o sličnoj kupaži, Mustri, pričaće gosti iz fruškogorske vinarije Vinum. Iz baranjske vinarije Zajec predstaviće svoj Graminac, kupažu graševine i traminca, a o svojim prvencima od te sorte pričat će Marko Baković Kosalj iz Tomislavgrada i Vinko Zovko iz Žepča.

Đorđe Bikicki, regionalna senzacija s Fruške gore, upravo se na prvom izdanju Festivala traminca predstavio hrvatskoj javnosti s kasnije proslavljenim fantastičnim maceriranim tramincem Uncensored. Ovaj put Đorđe će predstaviti ceo spektar svojih traminaca – Petnat Victor 3, Makana 2016, Traminac 2017, Uncensored 2020 i Moma 2020, i objasniti zašto je Fruška gora idealno podneblje za tu sortu. Mentor i najbliži saradnik mu je veliki Oskar Maurer iz Hajdukova nedaleko od Subotice.

Iz Sjedinjenih Američkih Država, iz vinarije Aquila Cellars, stiže nam verovatno najraritetniji traminac na svetu, proizveden od grožđa gajenog na najvišoj nadmorskoj visini uopšte na kojoj je neko posadio traminac. Brandt Thibodeaux i Courtey Geyer, biodinamičari iz Paonije u Koloradu, svoj traminac iz vinograda iz 1920. godine na 2000 metara nadmorske visine kupažirali su sa sivim pinoom i držali ga na pokožici 20-ak dana.

Luku Gardinija u Italiji zovu The Wine Killer, a njegove ocene, objedinjene nazivom njegove internetske stranice Gardininotes, smatraju se uverljivim putokazom sudbine vina o kojima piše. Italijanski Robert Parker! Zahvaljujući maksimalnoj oceni, 100 bodova, koje je, na primer, dodelio Chardonnayu Opoka, prodaja vina Marjana Simčića u Italiji je eksplodirala. Luka piše nedeljnu kolumnu Gazza Golosa u Gazzetta dello Sport, a zajedno s Lućianom Ferarom uređuje vodič Vignaioli e Vini d’Italia kojeg izdaje Corriere della Sera. Luka obožava Alto Adiđe, a kad je već tako – zašto ne bi svoju ljubav prema tramincima iz te regije podelio s nama. I to kroz veliki masterclass na kojem se mogu probati najbolji traminci iz regije Alto Adiđe.

Mark Tempé je, uz Domaine Weinbach i Zind-Humbrecht, jedina vinarija iz Alzasa koju je Robert Parker za traminac Grand Cru Mambourg Selection de Grain Nobles nagradio s maksimalnih 100 bodova! Robert Parker je, inače, u svojoj karijeri sa 100 bodova ocenio ukupno 250 vina iz Francuske. Mark Tempé i supruga Anne Marie su u svoju vinsku priču ušli 1993. godine preuzimajući od roditelja nekoliko parcela s vinogradima. Od samog početka su se beskompromisno opredelili za biodinamički uzgoj loze na tridesetak parcela raspoređenih u St. Hippolyteu, Hunawihru, Sigolsheimu, Kientzheimu i Zellenbergu, gde im se nalazi i vinarija. Marko je s oduševljenjem prihvatio poziv za dolazak na Festival traminca na kojem će, osim četiri traminca, predstaviti i svoj najbolji rizling, silvanac, pino sivi i pino crni. Nakon ranijih gostovanja Michela Ginglingera i Juliena Trimbacha, te masterclassa Erica Zwiebela, master sommelijera, ovo je nastavak sjajnog uvida u alzašku scenu traminaca kojeg pružamo na svakom Festivalu traminca.

Velika Vera Zima je, nakon umirovljenja i napuštanja Iločkih podruma, nastavila proizvoditi vina sa svojim sinom Robertom. Ona će vam ispričati zašto je traminac i u njezinoj novoj, porodičnoj vinariji, vrlo bitna sorta. A iz Kutjeva d.d. saznaćete zašto su se prošle godine odlučili ambicioznije krenuti u proizvodnju traminca.

I za kraj, ne i najmanje bitno, Tomislav Ivanović, autor Vinopedije, predstaviće najbolje tamjanike Srbije, koje će biti gostujuća sorta ovogodišnjeg Festivala traminca.

Ove godine će za sve posetioce Festivala traminca iz Osijeka, Vinkovaca i Novog Sada 11. juna biti organizovan  Traminac Express, prevoz autobusima do hotela Dunav na izložbeni dio koji će trajati od 16 sati do ponoći.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade