Događaji

Događaji / 09/15/2020 / 524

USPEH VINA IZ ISTOČNE EVROPE NA CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2020

Na ovogodišnjem izdanju vinskog takmičenja Concours Mondial de Bruxelles koje se u periodu od 4. do 6. septembra 2020. godine održalo u češkom gradu Brnu pod posebnim merama usled globalne epidemije korone, vina iz istočne Evrope su ostvarila zavidne rezultate. Po prvi put je iz ovog dela Evrope na takmičenje stiglo više od 1.000 uzoraka, pri čemu je žiri imao zahtevan zadatak da oceni 8.500 uzoraka vina iz čitavog sveta. 

Na ovom takmičenju su zablistala vina iz Bugarske sa osvojene 4 velike zlatne medalje, 10 zlatnih i 14 srebrnih medalja. Rumunija, Moldavija i Turska su u konačnom skoru osvojile po jednu veliku zlatnu medalju. Moldavija je takođe osvojila 7 zlatnih medalja, Rumunija 6 i Turska 5 zlatnih medalja. Od ostalih zemalja istočne Evrope, Slovačka vina su osvojila 11 zlatnih i 24 srebrne medalje, Mađarska i Jermenija su u konačnom skoru osvojile po jednu zlatnu i 4 srebrne medalje. 

Sa naših prostora, Hrvatska je osvojila 1 zlatnu medalju i 5 srebrnih, Severna Makedonija 2 zlatne i 4 srebrne medalje a Srbija je osvojila 2 zlatne i 1 srebrnu medalju. Po prvi put je na ovom takmičenju učestvovala i Crna Gora, koja je takođe osvojila 2 zlatne i 1 srebrnu medalju. Slovenija je na ovogodišnjem takmičenju osvojila ukupno 4 srebrne medalje. 

   
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


AGRONET KURS ZA VINARE I VINOGRADARE 07.10.2021. - 09.10.2021. PROČITAJ VIŠE


ŽUPSKA VINSKA TRKA U ZNAKU PROKUPCA PROČITAJ VIŠE


PRO KUP AC MTB MARATON U ŽUPI U SLAVU PROKUPCA PROČITAJ VIŠE


SALON ŽENSKIH VINA 18.09.2021. PROČITAJ VIŠE


PRIJAVE ZA DANUBE WINE CHALLENGE 2021 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade