Događaji

Događaji / 09/15/2020 / 1074

USPEH VINA IZ ISTOČNE EVROPE NA CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2020

Na ovogodišnjem izdanju vinskog takmičenja Concours Mondial de Bruxelles koje se u periodu od 4. do 6. septembra 2020. godine održalo u češkom gradu Brnu pod posebnim merama usled globalne epidemije korone, vina iz istočne Evrope su ostvarila zavidne rezultate. Po prvi put je iz ovog dela Evrope na takmičenje stiglo više od 1.000 uzoraka, pri čemu je žiri imao zahtevan zadatak da oceni 8.500 uzoraka vina iz čitavog sveta. 

Na ovom takmičenju su zablistala vina iz Bugarske sa osvojene 4 velike zlatne medalje, 10 zlatnih i 14 srebrnih medalja. Rumunija, Moldavija i Turska su u konačnom skoru osvojile po jednu veliku zlatnu medalju. Moldavija je takođe osvojila 7 zlatnih medalja, Rumunija 6 i Turska 5 zlatnih medalja. Od ostalih zemalja istočne Evrope, Slovačka vina su osvojila 11 zlatnih i 24 srebrne medalje, Mađarska i Jermenija su u konačnom skoru osvojile po jednu zlatnu i 4 srebrne medalje. 

Sa naših prostora, Hrvatska je osvojila 1 zlatnu medalju i 5 srebrnih, Severna Makedonija 2 zlatne i 4 srebrne medalje a Srbija je osvojila 2 zlatne i 1 srebrnu medalju. Po prvi put je na ovom takmičenju učestvovala i Crna Gora, koja je takođe osvojila 2 zlatne i 1 srebrnu medalju. Slovenija je na ovogodišnjem takmičenju osvojila ukupno 4 srebrne medalje. 

   




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade