Vesti iz vinarije

Vesti iz vinarije / 01/16/2020 / 1116

VINORODNA ŠUMADIJA

Krajem decembra 2019. godine u izdanju saizdavača: JP Službeni Glasnik Beograd i udruženja Wine Expert Kragujevac,  izašla je iz štampe knjiga posvećena jednoj od najznačajnijih vinskih regija Srbije, tačnije „Šumadijskom vinogradarskom rejonu“ pod naslovom VINORODNA ŠUMADIJA. Autor knjige je Zoran Dragoljević Žorž, publicista, pasionirani fotograf, vinski vitez i osnivač regionalne vinske manifestacije „Salon vina Kragujevac“.

Knjiga, vrhunskog kvaliteta štampe, je velikog formata (240 x 300 mm), obima 288 strana, tvrdo povezana i bogato opremljena fotografijama, mapama, tabelama i crtežima Jugoslava Vlahovića na temu vina, rađenim tehnikom „vinorela“. Predgovor knjizi pod naslovom „Vino i Šumadija“ napisao je književnik Vidosav Stevanović, koji o šumadijskim vinima kaže: „Najmanje i najkraće što za ova vina mogu reći, i ponoviti ako treba, jeste da su samorodna, rafinovana, nastala iz tla, originalna, usklađena sa prirodom iz koje crpe sokove, začinjena i obogaćena mirisima i ukusima trava, voća, plodova i cveća oko vas, da su karakteristična i originalna, da se lako pamte i teško zaboravljaju“.

Kroz 11 poglavlja detaljno su obrađene teme: Istorijat i teroar vinorodne Srbije, sorte vinskog grožđa, vina i vinarije Šumadije, vinska karta Šumadije, slaganje vina i hrane, kalendar vinskih događaja u Šumadiji, vinski put Šumadija, udruženje vinara Šumadije, vinski viteški red Šumadije i vinski rečnik. U poglavlju „Vina i vinarije Šumadije“ predstavljeno je svih 26 registrovanih vinarija Šumadije i tradicionalni vinski podrum manastira Drača kod Kragujevca, detaljno je opisano svih 156 etiketa vina koje šumadijski vinari prave sa 274 hektara svojih vinograda.

Značajno i veoma važno poglavlje u knjizi je „Istorijat vinorodne Srbije“ u kom su detaljno predstavljene istorijske činjenice i artefakti o dugoj tradiciji uzgoja vinove loze, starim i autohtonim sortama grožđa i proizvodnji vina na ovim prostorima. Delovi teksta o istoriji korišćeni su sa vebsajta www.vinopedia.rs a autor knjige Zoran Dragoljević Žorž u svom pismu zahvale između ostalog ističe:

„Zahvaljujem se Tomislavu Ivanoviću, vinskom novinaru, kritičaru, međunarodnom sudiji na vinskim takmičenjima, saradniku vinskih magazina,autoru i uredniku jednog od najcenjenijih vebsajtova koji je svojim tekstovima dao dragocen doprinos beleženju i rasvetljavanju mnogobrojnih vinskih tema, kao i misiji širenja vinske kulture, kako ovde u Srbiji tako i širom vinskog sveta. Posebno sam zahvalan Tomislavu na dragocenim podacima i tekstovima iz oblasti „Istorije vina“ čije delove sam preuzeo sa http://www.vinopedia.rs/sr/strana/istorija i predstavio u knjizi Vinorodna Šumadija“.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


VRANAC MEĐU NAJGORE OCENJENIM VINIMA U RUSIJI PROČITAJ VIŠE


ONLINE SPOJ HVARSKIH VINA I SIREVA U HOLANDIJI PROČITAJ VIŠE


DAN PROKUPCA 2021 PROČITAJ VIŠE


PREMIJERA ETIKETE CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD 2018 PROČITAJ VIŠE


TIKVEŠ I FESTIVAL MLADOG VINA U ONLINE IZDANJU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade