Događaji

Događaji / 04/25/2022 / 914

ZLATNE FRANKOVKE IZ SRBIJE

Nije dovoljno samo posetiti centralnu Evropu. Potrebno je okusiti ukuse i mirise ove prostrane regije na kojoj živi toliko naroda ukoliko želite da bolje razumete istoriju, duh i nasleđe centralnoevropske riznice kulture. A jedan od simbola centralne Evrope je i frankovka, sorta vinove loze od koje danas nastaju autentična vina izuzetnog kvaliteta.

Svake godine, mađarski časopis Péczi Borozó organizuje Veliko ocenjivanje frankovke (Kekfrankos Grand Tasting) na kom se pred internacionalnim žirijem nađu uzorci frankovke iz svih država centralne Evrope.

Ove godine, na ocenjivanje u mađarskom gradiću Harkanju su stigla 122 uzorka vina od frankovke iz 7 država regije. Posmatrano po zemljama, najviše uzoraka (88) je stiglo iz Mađarske. Srbiju su predstavljale 2 frankovke iz vinarija Vinum i Bora. Vinarija Bora iz sela Lepojević u Levču proizvodi frankovku od grožđa iz starog vinograda posađenog 1963. godine. 

Nažalost, status frankovke u Srbiji je još uvek u neskladu sa njenim kvalitetima. Donekle je slična prokupcu po karakteru, pa čak i po površinama pod vinogradima su približni, ali frankovka i dalje čeka da doživi popularnost kakvu je stekao u poslednjoj deceniji prokupac. Ovakva ocenjivanja svakako doprinose da vina od frankovke privuku pažnju na sebe, naročito jer su to vina izvrsnog kvaliteta.

Šampioni ovogodišnjeg ocenjivanja Frankovka Grand Tasting sa 95 poena su vina:

Pálffy Szőlőbirtok és Pince Káli Királyi Kékfrankos 2017 (Balaton, Mađarska)

Vina Belje Frankovka 2012 (Podunavlje, Hrvatska)

Vinska Klet Prus Modra Frankinja Barrique 2016 (Bela Krajina, Slovenija)

Srpske frankovke koje su osvojile zlatne medalje:

Frenk 2019 - Vinarija Bora (Levač, Tri Morave)

Frankovka 2020 - Vinarija Vinum (Fruška Gora, Srem)

 

Kompletan vodič sa ocenama vina koja su učestvovala na ovogodišnjem izdanju Frankovka Grand Tasting se nalazi na linku:

https://issuu.com/gyrffyzoltan/docs/pb_kfgt_2022_

 

(Foto © Péczi Borozó )




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade