Događaji

Događaji / 12/24/2023 / 445

VINOPEDIA TOP 10 2023

Jako neobična godina... Zahtevna u vinogradu, ali vrlo uzbudljiva kad je u pitanju vinska scena Srbije. Vreme je da svedemo račune. Stoga, u produžetku ćete naći naš izbor najznačajnijih vinskih događaja u Srbiji koji su obeležili 2023. godinu. Redosled nije određen po važnosti događaja jer su svi oni podjednako važni za srpsku vinsku scenu.

1. Grašac 2020 Vinčić osvojio je 97 poena i svrstan je u najboljih 50 vina na međunarodnom ocenjivanju Decanter World Wine Awards 2023 u Londonu. Svakako smo ove godine bili svedoci najvećeg uspeha savremenog srpskog vinarstva na ovom takmičenju, a srpska vinska scena je ujedno dobila još jedno vino koje na policama vinoteka košta i više od 100 EUR.

2. U novembru je u galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu otvorena izložba "Vinski letopis Srbije". Izložba je objedinila istorijske nalaze vezane za vinsku kulturu i vinogradarstvo na teritoriji Srbije od gvozdenog doba do prve polovine XX veka i rezultate savremenih genomskih istraživanja vezanih za stare autohtone sorte. Izložba i prateći katalog su bacili novo svetlo na vinsku istoriju Srbije i po prvi put javnosti prikazali brojne značajne podatke iz istorijskih izvora.

3. Drugo izdanje vinskog sajma Wine Vision by Open Balkan je u svim parametrima nadmašilo prošlogodišnji sajam i pokazalo da Beograd ima ozbiljnu ambiciju da postane vinski epicentar istočne i centralne Evrope. Za samo dve godine, ovaj vinski sajam je postao četvrti najveći vinski događaj u Evropi i nezaobilazno mesto za sve vinske profesionalce koje interesuju vina iz ovog dela Evrope. 

4. Udruženje somelijera Srbije SERSA je ove godine proslavilo dvadeset godina rada. Od 2008. godine, SERSA je punopravni član Međunarodnog udruženja somelijera ASI. Kroz specijalizovanu obuku SERSA NIVO 3 je prošlo više od 1500 polaznika, dok je više od 5000 polaznika pohađalo druge nivoe obuke. Čestitamo srpskim somelijerima jer daju izuzetan doprinos razvoju vinske kulture u Srbiji.

5. Nastavljamo da otkrivamo sva lica prokupca. Šumadijska vinarija Podrum Pevac je na vinskoj sceni predstavila prvi penušavac od prokupca.  Nastavlja se trend proizvodnje penušavaca od autohtonih sorti, tako da pored grašca, tamjanike i smederevke, sada možemo probati i mehuriće od prokupca. Penušavac od prokupca je rađen šarmat metodom.

6.  U Srbiji je sazrela svest o značaju očuvanja genetičkih resursa lokalnih sorti vinove loze i procene potencijala za klonsku selekciju. Darko Jakšić iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi sa saradnicima je razvio model koji na osnovu 20 parametara valorizuje sve postojeće vinograde u Srbiji po osnovu ugroženosti kako bi izdvojio one kod kojih je potrebna hitna akcija kako bi se očuvali genetički resursi vinove loze jer su upravo ti vinogradi u visokom riziku od nestajanja. Primenom modela je izdvojeno 2912 vinograda ukupne površine 159,4 hektara koje će tim naših naučnika posetiti i uzeti uzorke genetičkog materijala i  preneti u ampelografsku kolekciju radi daljeg očuvanja i rada na identifikaciji. Izuzetno vredan poduhvat kojim budućim naraštajima u Srbiji ostavljamo u amanet vinsko blago naših predaka.

7. Vinarija Matijašević iz Šumadije je predstavila svoje vino Belina Inferno od grilovane smederevke i njime pokazala koliko je tanka linija između kreativnosti i ludosti. Nije ih zaustavila ni činjenica da u istoriji vinarstva niko nije do sada pravio vina od grilovanog grožđa (a kad ga probate, bude vam i jasno zbog čega to nije niko radio do sada)... Ali, ovaj (neuspeli) pokušaj se našao na ovoj listi jer odlično ilustruje koliko je vinarski posao inovativan i stalno nagoni na pomeranje granica.  Vinarija Matijašević sa ostalim svojim nagrađivanim vinima to radi u kontinuitetu. I to je receptura za napredak ne samo pojedinačne vinarije, već naše čitave vinske scene. A biće zabeleženo u vinskoj istoriji sveta i da su tamo neki Srbi probali i da napune čašu dimljenom pršutom.

8. Vinarija Atelje vina Šapat sa Fruške gore je ove godine svoju gastronomsko-vinsku ponudu proširila nakon perioda renoviranja i koncept vinskog turizma u Srbiji podigla u nebeske visine. Restoran Fleur de sel u vinariji Šapat odiše luksuzom, perfekcionizmom u svakom detalju, vrhunskim kvalitetom usluge, a sve pod vođstvom dvojca u sastavu glavni kuvar Nikola Stojaković i somelijer i generalni menadžer restorana Dušan Vranić. Svakako nivo usluge kakav do sada nije viđen u srpskim vinarijama.

9. Simonit & Sirch napokon u Srbiji. Srpski vinari papagajski ponavljaju mantru da se vino pravi u vinogradu. No, čini se da smo bar do sada više bili fokusirani na nabavku najmodernije opreme u vinariji, a manje na stanje vinograda i razumevanje terroir koncepta u vinogradu. Ove godine, prvi polaznici iz Srbije su završili  u Italiji obuku za rezidbu vinove loze (soft pruning) prema metodu Simonit & Sirch koja omogućuje duži životni vek vinove loze, veću otpornost čokota prema bolestima i uspostavljanje prirodnog balansa u vinogradu. Nadamo se da ove prve laste čine proleće, tako da će više vinogradara i radnika koji provode vreme u vinogradima sticati nova znanja u Italiji na akademiji za rezidbu vinove loze Simonit & Sirch. Ako se ovaj metod rezidbe primenjuje u vinogradima vinarija kao što su Chateau d'Yquem, Cheval Blanc, Ornellaia, Allegrini, Brundlmayer i mnoge druge, zašto ne bismo ga videli i u vinogradima u Srbiji...

10. Nastavlja se ekspanzija manastirskih vinarija širom Srbije. Tvrdoš, Dečani, Hilandar, Petkovica, Bukovo, Studenica, Koporin... Sve više manastirskih imanja započinje sadnju vinograda i izgradnju vinarija u cilju proizvodnje vina, pa zato ne čudi da je upravo vino 1186 Prokupac iz manastira Studenica osvojilo trofej za najbolje crveno vino Balkana od autohtone sorte vinove loze na sajmu Wine Vision 2023. Vinogradi manastira Studenica se nalaze u Župi aleksandrovačkoj a sortiment čine tamjanika i prokupac.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade