Aktuelno

Aktuelno / 04/23/2016 / 1109

BORDOVSKA KUPAŽA UMETNOSTI I ISTORIJE - MILLESIMA BLOG AWARD 2016

Bordo  Rano jutro u zamku Fombrož. Tišinu koja vlada po hodnicima zamka prekida samo cvrkut ptica koji dopire spolja. Pogled kroz prozor otkriva vinograde koji još uvek spavaju uvijeni u svilenu izmaglicu. Izmaglicu bez koje Bordo ne bi danas bio ono što jeste. Upravo ta jutarnja izmaglica u toku jeseni praćena toplim sunčanim danima je zaslužna za pojavu botritisa u vinogradu. Time su vinari iz Bordoa jedan nedostatak prekrenuli u svoju korist i proneli svetom slavu bordovskih slatkih belih vina.

izmaglica u vinogradu

Dok smo uz kroasane i jutarnju kafu prolazili kroz planove i program današnjeg obilaska, naš vozač Džejms Bond je već bio spreman da nas povede u obilazak Bordoa. Dok nas crni Mercedes vozi kroz nepregledne vinograde prema Bordou, razmišljam koliko je internet postao neizostavan deo naših života. Hm, pa zahvaljujući internetu je i Vinopedia.rs stigla do Bordoa. Organizatori su na sve mislili - čak i u vozilu smo imali wifi tako da se može reći da smo bili "always online, always connected".

U obilazak Bordoa nas je poveo Bruno Beurrier ( http://www.bcommebordeaux.com/608-2/    ). Za trenutak mi se učinilo da je pred nama oživeo jedan od likova iz knjige Aleksandra Dime. Bruno je u istoriju i današnjicu Bordoa uneo dramu, melodramu, komediju i vodvilj u isto vreme...

Bruno Beurrier

Šetnja Bordoom i gomila istorijskih činjenica su na spontan i zabavan način dobili dinamičan diskurs između nekonvencionalnog turističkog vodiča i nekonvencionalnih vinskih turista.  - "Vidite ove fasade? Pre 15 godina to je sve bilo crno...C-r-n-o!!!" I ne čudi me što mi još uvek prva asocijacija na Bordo jeste crna fasada koja je zahvaljujući gradonačelniku Alan Žipeu postala čista i bela. U svakom slučaju, Bordo mi je poslužio kao primer kako jedan grad može da doživi transformaciju u samo 15 godina. Upravo isti process koji sada doživljava Beograd. A kad smo već kod tog poređenja, Savamala u bordovskoj verziji se zove Darwin Projekat. Lučka skladišta, vojne kasarne i fabričke hale uz obale reke Garone su  tokom poslednje decenije postale centar kulturnog i zabavnog života Bordoa a takođe i centar za razvoj održivog poslovanja, inovativne tehnologije, zaštitu životne sredine, biznis inkubator za mlade početnike u biznisu. Mesto gde se okuplja sve sa predznakom trendi, fensi, moderno, avangardno, urbano... Obilazak Darwina smo započeli uz izložbu oldtajmera u ambijentu graffiti umetnosti.oldtajmeri

 Darwin Project

IMG_20160403_093201

Darwin Project

Darwin Project

Darwin Project

U Bordou smo imali priliku i da obiđemo Muzej posvećen prodaji vina, delatnosti koja je odredila prošlost, sadašnjost ali i budućnost ovog grada. Muzej je otvoren 2009. godine u gradskoj četvrti Šartron u kući iz 18. veka sa vinskim podrumom koja je u prošlosti služila kao skladište za vino iz Bordoa i čuvanje pre nego što brodovima krene ka potrošačima širom sveta.

Muzej vina u Bordou

Vinski muzej u Bordou

Dok smo obilazili skrivene trgove i male ulice u centru grada, gledao sam u lica prolaznika i svaki čas očekivao da ugledam tu Damu iz Bordoa (šansona La Dame De Bordeaux), ljubavnicu nostalgičnih gradskih kvartova... Ali Brunov glas je razbijao svu romantiku trenutka: "Ajde, ajde...požurite...još samo nekoliko kilometara pa ćete videti nešto što nikada do sada niste videli!!! "

A "leteći Gaskonjac" Bruno nas je na trenutak poveo i na krov hotela Intercontinental kako bismo odozgo videli čitav trg u centru grada na kom se nalazi zgrada Opere (Grand Théâtre de Bordeaux). Bordovska Opera je počela sa radom 1780. godine i jedna je od retkih operskih zgrada u Evropi  sa drvenim ložama koja nikada nije doživela požar ili uništenje. Čak je u kratkom periodu tokom 1871. godine ova zgrada korišćena kao zgrada Narodne Skupštine Francuske.

opera u Bordou

Odjednom, ćudi atlantske klime pokazuju svoje lice. U roku od nekoliko minuta, vreme se promeni. Olovni oblaci se navuku, počinje kiša da rominja... I nakon 15 minuta, sunce se vraća... Čini mi se da su stanovnici Bordoa do perfekcije doveli ulični sport koji se zove "oblačenje u skladu sa vremenom". Suština je biti slojevito obučen: u istom danu će verovatno biti i sunca i kiše i vetra i magle... Treba biti spreman za česte promene vremena... Kad čovek doživi takvu klimu, onda još više stekne poštovanje prema znanju i iskustvu lokalnih vinogradara koji su uprkos izazovima takve klime doveli proizvodnju vina na vrhunac.

Kiša u Bordou

_________________________________________________________________________

Šta je Millesima? – Počev od 1983. godine, Millésima predstavlja jednog od vodećih evropskih trgovaca vinima vrhunskog kvaliteta i en primeur vinima. U podrumu ove kompanije se čuva vise od 2.500.000 boca vina iz najboljih berbi iz Bordoa, Burgundije, doline Rone, Alzasa, Šampanje… Tokom poslednjih 20 godina, Millesima je isporučila vina na adrese vise od 70.000 klijenata širom sveta.

http://www.millesima-usa.com/?cm_mmc=blogger-_-branded-_-banner-_-blog+awards




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade