Aktuelno

Aktuelno / 01/08/2024 / 915

SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE

U 2023. godini je pokrenut projekat pod vođstvom Darka Jakšića i tima saradnika sa Instituta za primenu nauke u poljoprivredi kako bi se razvio model za valorizovanje postojećih vinograda i potom izdvojili ugroženi vinogradi kod kojih je potrebna hitna akcija kako bi se genetički resursi vinove loze sačuvali od nestajanja.

Ako pričamo o lokalnim sortama u Srbiji, možemo reći da je jedino grašac prisutan u znatnoj meri, dok se sve ostale sorte vinove loze pojavljuju u vinogradima malih površina te ih možemo smatrati retkim. U 2023. godini, u Srbiji su proizvodni zasadi vinograda obuhvatali ukupnu površinu od 19.849 hektara. Od toga, 10.402 hektara predstavljaju vinogradi u kojima su prisutne lokalne sorte vinove loze. Primenom modela, Darko Jakšić i njegovi saradnici su utvrdili da otprilike jedna trećina vinograda je u ugroženom i vrlo ugroženom statusu.

Na primeru Župe, možemo najbolje videti razliku između ugroženih vinograda i onih koji nisu u riziku od nestajanja. Lokalitet Vitkovo na primer karakterišu održivi vinogradi, pod blagim nagibom, dostupni za obradu savremenim mašinama, a vlasnici vinograda su uglavnom mlađa generacija vinara.

Vinogradi na lokalitetu Vitkovo

S druge strane, na lokalitetu Drenča imamo jedan vinograd koji je stariji od 90 godina, a vinogradar koji neguje vinograd ima više od 60 godina. Takođe, vinograd se nalazi na strmoj padini. Dakle, svi indikatori ukazuju da je ovo vinograd koji treba da bude prioritetan za istraživanje.

Lokalitet Gornja Zleginja takođe poseduje vinograde koji se svrstavaju u kategoriju ugroženih te će prema tome biti od značaja za prioritetne akcije koje slede.

Vinogradi na lokalitetu Gornja Zleginja

Zahvaljujući ovom modelu, u Srbiji je stvorena osnova da naučne institucije i regionalna udruženja vinara iskoriste dobijene podatke o ugroženim vinogradima kako bi se implementirale sistematske mere na očuvanju i zaštiti genetičkih resursa lokalnih sorti vinove loze u starim vinogradima Srbije.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade