Aktuelno

Aktuelno / 02/26/2017 / 937

BEOWINE HITOVI 2017

BeoWine nagrada

Svake godine pred početak BeoWine Fair sajma vina i rakija krene i dilema kada da odem na sajam taktički da bih stigao da obidjem štandove vinara i upoznam se sa novitetima na vinskoj sceni, a da ne izgubim nerve pokušavajući da priđem štandu u reci srednjoškolaca i penzionera i svih ostalih… Generalno, prvi dan sajma je više nalik počasnom krugu u Monci: prođeš halom, vidiš pozicije koje su izlagači zauzeli, pozdravljaš se sa svim poznatim licima, po par rečenica sa svakim… Nije baš dobar trenutak ako želite da se koncentrišete na izložena vina. Zato je potrebno doći i naredni dan. E tada je već situacija bolja: ponovni susret sa poznanicima, vinarima i kolegama iz medija obično traje kratko, već su svi krenuli u ozbiljno “istraživanje” vinske scene…Petak je, radni dan, pa ni gužva nije prevelika. Napokon, dovoljno vremena i da se probaju vina, zapišu kratke beleške, napravi i poneka fotografija… Treći dan (subota) ostaje samo u slučaju da imate nedovršenog posla, da niste uspeli da pronađete neko vino ili vinariju prethodnog dana… Subota je dan kada kroz halu prolazi neprekidna reka ljudi, čaše i ispružene ruke oko štandova štrče na sve strane, tako da od ozbiljnog posla nema ništa.

Na osnovu ovog iskustva, petak, 24.februar 2017. godine na Beogradskom sajmu mi je bio dan D. Ove godine sam imao zanimljiv tajni zadatak da kao predstavnik žirija novinara učestvujem u odabiru dobitnika Hita BeoWine Sajma. Zadatak nije bio odabrati najbolje vino ili rakiju (s obzirom da u tu svrhu već postoji takmičenje BeoWine Challenge). Novinari su učestvovali u odabiru najuspešnijeg, najinovativnijeg, najinteresantnijeg, pa i najintrigantnijeg nastupa na sajmu 2017. godine. Zadatak je bio pronaći najuzbudljivije izlagače, one koji su na vinsku-rakijsku scenu doneli i nešto novo i to pokazali na Sajmu.

Žiriju i nije bio težak posao, tako da je bez velikih rasprava i neslaganja u mišljenju doneta odluka o dobitnicima Sajamskog Hita 2017.

1. VINARIJA AMBELOS, MANASTIR KOPORIN – Vinarija Ambelos koja pripada manastiru Koporin je nova članica Udruženja vinara Šumadije. Na ovogodišnjem BeoWine Sajmu se pojavila prvi put na zajedničkom štandu sa ostalim vinarijama iz Šumadije. Njihovo pojavljivanje je označilo i nov doprinos valorizovanju vinogradarskog rejona Šumadije. Filosofija vinarije Ambelos je da se sa što manje intervencija proizvede vino: bez upotrebe selekcionisanih kvasaca, sa što manje sumporisanja vina, sa naročitim fokusom na srpske autohtone sorte tamjaniku i prokupac. Samim tim, i Šumadija dobija sasvim novu i drugačiju kockicu u svom vinskom mozaiku.

BeoWine 9

2. PODRUM ĆOSIĆ – Mala porodična vinarija iz Župe koja je pažnju žirija privukla ponajviše svojim roze vinom. Život nas ponekad dovede u anegdotske situacije: vinarija Ćosić je svojevremeno poručila kalemove za nove zasade vinograda iz Italije, od renomiranog proizvođača, ali vremenom se ispostavilo da su greškom isporučeni kalemovi sorte muskat ruža. Danas, vinarija Ćosić je jedina vinarija u Župi koja ima zasade ove sorte, ali čak su I vlasnici vinarije delovali iznenađeno kada su čuli da su analize DNK pokazale da je muskat ruža ustvari grožđe koje se u Negotinu zove crna tamjanika, a koje se poslednjih godina sve više širi i u drugim vinogorjima Srbije. Zato je vinarija Ćosić zahvaljujući pukoj slučajnosti postala prva vinarija iz Župe sa zasadima muskata ruže, odnosno crne tamjanike.

BeoWine 10

3. DESTILERIJA I VINARIJA PRUNA – Na poziciji koja im je omogućavala da dočekaju svakog posetioca sa rakijom dobrodošlice, Pruna je uspela da svakog dana ponovo dovede na štand publiku jer su se premijere na štandu smenjivale iz dana u dan: četvrtak je bio rezervisan za premium rakije od šljive i kruške viljamovke, u petak je premijeru doživela i rakija od oblačinske višnje koja je odležavala u meksičkom buretu od reposado tekile (nekako mi zvuči da će ovakva rakija  lako postati hipsterski all-time-favourite) a svakako je za pohvalu taj eksperimentalni duh i želja tehnologa dr Radovana Đorđevića da uplovi u nove horizonte srpske rakije. Pomenimo još i “zmajevac”, prvi srpski džin iz istočne Srbije…  Ukratko, sasvim dovoljno argumenata da se i Pruna nađe na spisku prijatnih iznenađenja sajma.

BeoWine nagrada 2

 

4. PIK OPLENAC – PIK Oplenac je vinarija koja pokušava da na vinsku scenu ponovo pozicionira vinski kombinat iz vremena Jugoslavije koji je svojevremeno posedovao više od 700 ha vinograda. PIK Oplenac od 2014. godine ima novog vlasnika, a samim tim i novu strategiju razvoja. Na ovogodišnjem Sajmu, ova vinarija je pokupila brojne pohvale za vina iz serije TRON s kojima su hrabro izašli na crtu vinarijama iz Makedonije i Crne Gore koje suvereno vladaju srpskim tržištem u segmentu vina iz nižih cenovnih kategorija. Vinarija PIK Oplenac je sigurno pokazatelj da srpske vinarije imaju ozbiljne ambiciju da uplove i u taj segment sa kvalitetnim vinima za tu cenovnu kategoriju (do 300 dinara).

BeoWine 8

 

5. VINARIJA ERDEVIK 1826 – Vinarija koja je na ovogodišnjem Sajmu ostavila utisak velikog iskoraka u poređenju sa ranijim godinama: izuzetan skok u kvalitetu vina, zatim upečatljiv vizuelni identitet sa asocijacijama na porodicu Odeskalki i atraktivan dizajn štanda na Sajmu. Dobitna kombinacija i još jedan sajamski hit.

BeoWine 7

6. SWEETSYSTEM – Hit čokoladice atraktivnog dizajna su lako nalazile svoje mesto u džepovima posetilaca. U saradnji sa vinarijom Aleksić, čokolade su punjene vinom Nostalgija. A za ljubitelje rakije, tu su bile i čokoladice punjene rakijom od dunje, maline, viljamovke, kajsije u atraktivnom pakovanju…Jednostavno neodoljiv sajamski hit.

BeoWine 5

  7. VINARIJA JOVIĆ – Vinarija koja je učinila Knjaževac i selo Potrkanje prepoznatljivim na vinskoj sceni Srbije. Sami već godinama grade identitet čitave regije među ljubiteljima vina, a vranac potrkanjski se ponosito borio i ove godine na BeoWine sajmu za svoje mesto među vrancima crnogorskim, makedonskim, hercegovačkim…

BeoWine nagrada 4

8. VINARIJA KOMUNA – I konačno, još jedan novitet iz vinarije Komuna koja je na sajmu pored svojih vina sa inspirativnim etiketama predstavila i svoj novi proizvod: sajder. Time su uplovili u segment koji već neko vreme u svetskim okvirima beleži rast, a u Srbiji se polako razvija tek u poslednjih pet godina…

BeoWine 6

Svakako je bilo još interesantnih noviteta, uspešnih sajamskih nastupa, kvalitetnih vina i rakija u protekla četiri dana sajma pa lokalni vinoljupci i rakijoljupci mogu otići zadovoljni sa ovog sajma, sa nekim svojim izborom favorita. Do sledeće godine u isto vreme…
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade