Aktuelno

Aktuelno / 09/17/2021 / 816

CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES PONOVO U ITALIJI

Upravo je objavljena vest da se vinsko takmičenje Concours Mondial de Bruxelles u 2022. godini vraća u Italiju, i to na sam jug, u regiju Kalabrija. Grad Kozenca u Kalabriji će biti domaćin takmičenju crvenih i belih vina, a 350 vinskih sudija iz čitavog sveta će se okupiti u Kozenci u periodu od 19. do 22. maja 2022. godine.

Nakon uspešnog izdanja takmičenja ove godine koje se poštujući striktne antiepidemijske mere održalo u Luksemburgu, organizatori su najavili radikalne promene kojima žele da vinima koja učestvuju na takmičenju dodatno pruže priliku da zasijaju u punom sjaju i izbore se za svoje mesto.

Takmičenje Concours Mondial de Bruxelles će se od sledeće godine održavati u 4 zasebne sesije, a termini svakog segmenta takmičenja će biti određeni na osnovu marketinških i proizvodnih preduslova za pojedine stilove vina.

Takmičenje posvećeno roze vinima će obuhvatiti mirna, penušava i fortifikovana roze vina. Održavanjem takmičenja u martu, proizvođači će na samom startu sezone prodaje roze vina dobiti alat za promociju i marketing svojih proizvoda.

Segment takmičenja posvećen crvenim i belim vinima (uključujući i oranž vina) se održava u maju svake godine i to predstavlja najznačajniji deo takmičenja sa najvećim brojem uzoraka.

Takmičenje posvećeno penušavcima se održava u junu i na njemu će se pred sudijama naći svi penušavci bez obzira na svoje poreklo, stil i sortni sastav.

Konačno, segment takmičenja posvećen slatkim i fortifikovanim vinima se održava u septembru i na njemu će vina ocenjivati članovi sudijskih panela sa dokazanim iskustvom i poznavanjem ovih vina.

Međutim, to nije kraj inovacijama koje Concours Mondial de Bruxelles donosi od sledeće godine. Pored postojećih mera koje uključuju statističke alate koji mere konzistentnost kriterijuma i kapacitete svakog sudije ili proveru uzoraka tako što se tokom godine određeni broj nagrađenih vina kupuje direktno sa police u prodavnici i sadržaj boce poredi sa uzorkom koji je poslat na ocenjivanje, uneti su i novi sadržaji koji dodatno doprinose atraktivnosti ovog takmičenja.

Concours Mondial de Bruxelles je prvo vinsko takmičenje na svetu koje je uz partnere započelo razvoj mreže specijalizovanih vinskih barova i vinoteka u kojima se služe isključivo vina koja su osvojila medalje i trofeje na ovom takmičenju. Prvi CMB vinski bar uspešno posluje u Meksiko Sitiju sa kapacitetom od 700 etiketa i prostorom za ljubitelje vina koji se prostire na 650 kvadratnih metara. Organizatori takmičenja imaju viziju da koncept CMB vinskih barova i vinoteka prošire i u drugim zemljama.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade