Aktuelno

Aktuelno / 02/08/2018 / 1011

DA LI BISTE PILI VINO IZ FLAŠICE ZA BEBE?

refuge des fondues

Pariz, Monmartr, ulična muzika, vino, zaljubljeni parovi, muzičar na ulici, romantični bistro i restorani. Ovako većina nas zamišlja posetu francuskoj prestonici. Međutim, jedna od atrakcija Monmartra je i majušni restoran koji gostima služi vino u bebi flašicama umesto u čašama.Već vidim namrštena lica somelijera i vinskih stručnjaka. U bebi flašicama. Kakva vinska nekultura. Neko će reći, evo ga još jedan primer marketinškog ludila da  bi se privukla pažnja (i posetioci). Međutim, to ludilo traje...

Restoran Le Refuge des Fondus postoji od 1966. godine i skoro svako veče je pun. Što doduše i nije teško, pošto restoran ima samo jednu prostoriju sa svih strana oivičenu stolovima. Uzak prostor je razlog zašto gosti bukvalno moraju da se popnu na stolicu i preskoče sto da bi seli na stolicu kraj zida (što može da bude prilično zahtevan zadatak devojkama koje dođu u restoran u uskoj suknji ili haljini). Nedostatak prostora je bio glavni razlog zašto se vlasnik restorana odlučio da ponudi vino u bebi flašici umesto čaše. Jednostavno, hteo je da izbegne obaranje čaša i prosipanje vina tokom večere. A takođe to je bio način i da se izbegne plaćanje gradske takse za služenje vina na čašu.

Jelovnik je jednostavan. Francuska verzija fondija (savojska ili burgundijska) uz koju ide i tanjir pun suhomesnatih delicija.

Atmosfera vesela. U maloj prostoriji koja se već oko 19.30h ispuni gostima čuje se opušten žamor, smeh gostiju, glasovi se mešaju pa nije baš idealno mesto za zaljubljene parove koji žele da otkriju romantični Pariz.

Vino kuće dolazi u bebi flašicama. Najčešće je to neko vino sa juga Francuske. No, gosti se i ne bune puno što dok piju vino ne mogu da osete arome na nosu... Originalno rešenje, mada vinoljupci neće biti oduševljeni. No, gosti iz restorana odlaze tek kad vlasnik najavi fajront. I priča o tom naročitom restoranu se širi dalje.

Adresa: 17, Rue des Trois Freres; Paris

© La Refuge Des Fondus

© La Refuge Des Fondus

© La Refuge Des Fondus




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade