Aktuelno
Aktuelno / 10/19/2025 / 18
U Skoplju se 5. decembra u prostoru skopske galerije umetnosti po sedmi put održala vinska manifestacija World Vranac Day. Iz Skoplja je potekla inicijativa da se vranac regionalno obeležava u svim državama u kojim je zastupljen u vinogradima, no čini se da uprkos naporima makedonskih organizatora sama proslava ostaje u granicama Severne Makedonije i da jedino makedonski vinari shvataju pun marketinški potencijal ovakve manifestacije.
Nije lako vreme za vinare koji proizvode vina od vranca. Kriza u vinskoj industriji se vidi kako u svetskim okvirima tako i na Balkanu. Prodaja vina u restoranima nastavlja da opada. Potrošnja crvenih vina je opala više od 30%. Azijska tržišta koja su godinama važila za prosperitetna i u ekspanziji odjednom beleže pad potrošnje vina. Stilovi se menjaju pa današnja publika sve više traži lagana, dominantno voćna, elegantna crvena vina sa blagim uticajem drveta, koja nisu previše ekstraktivna, previše potentna i sa visokim alkoholima. Upravo sve ono što vranac nije.
Na izložbi vranca, svoja vina su prikazale 24 vinarije iz Severne Makedonije. Nakon obilaska štandova izlagača, generalni zaključak mi je da se makedonski vinari nalaze na prekretnici. Još uvek je dosta rustičnih, prezrelih, ekstraktivnih vina sa grubim taninima i previše drveta. Alkoholi i do neverovatnih 17% ( a u čitavoj Evropi se širi talas nulta tolerancije na alkohol u zakonu o saobraćaju, pa je i u Srbiji predlog u novom zakonu o saobraćaju da se nivo dozvoljenog alkohola svede na nulu)...Reklo bi se, današnje navike potrošača i ljubitelja vina ne idu na ruku vinarima koji u vinogradima imaju vranac.
Moguće da je na stil vranca u Severnoj Makedoniji pa i šire u čitavoj regiji Balkana znatno uticala vinarija Chateau Kamnik. Puni, bogati, ekstraktivni vranci koji su osvajali sve moguće nagrade na svetskim i lokalnim ocenjivanjima, vina o kojima se pričalo i prepričavalo kao da su neka urbana legenda, a svaki ljubitelj vina je želeo da ima par boca vranca iz vinarije Chateau Kamnik u svojoj kolekciji. Zato i ne čudi da su mnogi vinari priželjkivali da naprave nešto slično i da im je to bio obrazac vranca kom teže… No, Chateau Kamnik ni u čem nije improvizovao: vrhunski eksperti angažovani u vinogradu, vrhunska skupa oprema u podrumu, ogromno znanje i tehnologija da se od vranca izvuče ono najbolje u tom stilu vina… Jednostavno, male vinarije nisu mogle da isprate te uslove i da ponove takav rezultat.
No, očigledno je vreme da potražimo rešenje za vranac van konvencionalnih okvira. Treba da prihvatimo da se globalna klima promenila, da su periodi toplog vremena sve duži tokom godine i da potrošači žele da piju vina koja mogu da se piju rashlađena, da nova vinska publika ima drugačije navike. Upravo smo lepe ekspresivne moderne vrance nalazili među vinarijama koje imaju vinograde na većim nadmorskim visinama, sve do 700 metara. Takođe, sve značajnija postaje regija istočne Makedonije koja vrancu daje potrebnu dozu elegancije. Čini se da je to najbolje shvatila vinarija Vinika jer su pokazali moderna, elegantna vina od vranca. Ujedno sam se po prvi put upoznao sa vinima iz ove vinarije na festivalu vranca. Petrov vinarija iz mesta Sveti Nikole je od vranca napravila roze u stilu tradicionalne ružice, koji bi mogao bez problema parirati po boji crvenim vinima od skadarke. Vina Bulka i Mak iz vinarije Petrov pokazuju da i vina od vranca mogu da se piju sa lakoćom.
Ohrabruje što su i makedonski vinari shvatili da vranac u francuskom ili mađarskom hrastu ne gubi svoj karakter, već dobija ispoliran otisak koji često prepoznajemo kod velikih vina. To se ponekad postiže i odležavanjem u srpskom hrastu, ali je rezultat manje konzistentan i varira od bureta do bureta. Sve manje je slatkih dopadljivih tonova kokosa i vanile koji potiču od odležavanja u američkom hrastu. Vranac 2018 Chateau Sopot, Dark Horse Vranac Barrique iz vinarije Popovi ostavljaju takav utisak zahvaljujući kvalitetnom odabiru hrastovih sudova.
Uostalom, ne treba puno razbijati glavu… Treba samo pogledati šta Tikveš radi. Sa svojom proizvodnjom, Tikveš mora da osluškuje glasove sa svetskih tržišta i reaguje na navike i želje potrošača… Ako pogledamo premium kategoriju vina iz vinarije Tikveš, možemo primetiti da dominiraju kupaže vranca sa drugim sortama: Barovo Crveno, Bela Voda Crvena, Babuna Crvena, Domaine Lepovo Crveno, Luda Mara Cuvee Crveno… Izuzetna vina, i sva su vranci sljubljeni sa drugim sortama. Na taj način su dobijena vina modernog stila, a sa dovoljno jasnim karakterom podneblja i vinske regije iz koje potiču. Upravo Babuna Crvena 2022 (kupaža vranca, plavca malog i širaza) pokazuje divni voćni karakter i sklad. Nakon zvanične degustacije vina iz vinarije Tikveš, do kraja večeri, većina prisutnih gostiju, novinara, somelijera, eksperata se opredelila da pije Babunu crvenu što svedoči o njenoj moći da drži raspoloženje tokom čitave večeri a da ne bude previše teška.
Vinska izložba World Vranac Day u Skoplju je na odličan način dala presek aktuelne makedonske vinske scene kada je u pitanju vranac. Trenutna situacija na vinskom tržištu nije laka, velike promene se dešavaju i od ključne je važnosti da balkanski vinari prepoznaju te promene i prilagode se što bolje jer će samo oni koji se najlakše adaptiraju moći da izdrže turbulencije koje potresaju vinsku scenu.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
VRANAC NA RASKRSNICI
PROČITAJ VIŠE
BALKVIWINE 2025 BEOGRAD
PROČITAJ VIŠE
KRATOŠIJA PROBUDILA CRNOGORSKE VINARE
PROČITAJ VIŠE
VINOPEDIA TOP 10 2024
PROČITAJ VIŠE
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016