Aktuelno

Aktuelno / 08/01/2019 / 94

EKSKLUZIVNO: KAKVA SU BILA SRPSKA VINA U 19. VEKU

Vinopedia je tokom boravka u Bordou na sajmu vinarske i vinogradarske opreme Vinitech iskoristila trenutke slobodnog vremena i pronašla arhivska dokumenta vezana za srpsko vinarstvo te vam ekskluzivno donosi zapažanja sa vinskog takmičenja koje se održalo 1882. godine na izložbi vina u Bordou. To je bio prvi značajniji pokušaj prodora naših vina na evropska tržišta. Srpska vina su tada privukla posebnu pažnju jer su zapadnoevropska vinogorja već uveliko bila desetkovana filokserom.

Na izložbi u Bordou je ukupno učestvovalo 28 izlagača iz Srbije koji su izložili 58 vina, i to: krajinskih 32, smederevskih 9, niških 5, župskih i levačkih 4, požarevačka 2, jelička 2 i po jedno gročansko, jagodinsko, venčačko i pocersko-tamnavsko. Neka od izloženih vina su dobila dobre ocene a odlikovano je njih 19. Počasnu diplomu su dobili njegovo veličanstvo kralj Milan i Vlada Kraljevine Srbije. Zlatnom medaljom za napredak nagrađena su vina iz kraljevskih vinograda i vina Nikole Hristića, tada predsednika Ministarskog saveta i ministra unutrašnjih dela. Srebrnom medaljom za napredak su nagrađena vina Vase Mijatovića, gostioničara iz Beograda, Jovana Protića, činovnika iz Beograda, Ljubomira Novakovića, enologa iz Kraljeva, Vićentija Popovića, sveštenika iz Ježevice i Karla Peroloa, gostioničara iz Beograda. Bronzanom medaljom za napredak su nagrađena vina dr Bulića iz Smedereva, Jovana Jelkića, vinarskog trgovca iz Beograda, Stojana Pavlovića, duvandžije iz Požarevca, Arse Lukića, trgovca iz Beograda, Alekse Novakovića, advokata iz Beograda, V. Vujovića, državnog savetnika. Počasnu diplomu za napredak su dobili R. Paranos, trgovac iz Beograda, Jovan Marković, zemljoradnik iz Kobišnice, Mika Petrović, gostioničar iz Beograda, Blazijades iz Niša i A. Vukićević, činovnik iz Jagodine.  Međutim, prema podacima kojima je raspolagalo Ministarstvo narodne privrede, vina koja su privukla najveću pažnju nisu bila proizvod vinarija koje su imale svoje vinograde, već pojedinih trgovaca koji su u zavisnosti od rodnosti godine i potreba tržišta otkupljivali grožđe od različitih proizvođača.

Vinopedia je ekskluzivno tokom boravka u Francuskoj pronašla Izveštaj žirija koji je ocenjivao vina te davne 1882. godine i koji je ostavio pisani trag  i impresije o vinima iz Srbije koja su ocenjena.

Ovde vam prenosimo integralni tekst o srpskim vinima koja su bila na ocenjivanju 1882. godine u Bordou:

“Srbija ima površine pod vinogradima koje zauzimaju 37.800 hektara, što predstavlja malo više od 1/20 ukupnih obradivih površina.

Prosečna proizvodnja vina iznosi 636.000 hektolitara.

Negotin je glavni centar proizvodnje crvenih vina koja mogu biti interesantna za izvoz, a odatle smo takođe degustirali najveći broj uzoraka.

Smederevo je glavni centar proizvodnje belih vina. Bez navođenja tačnih cifri, može se reći da srpska vina se još uvek izvoze u malim količinama. Njihova cena je stoga neznatno uvećana, varira od 15 do 20 franaka za hektolitar, na licu mesta, u trenutku berbe.

Srpska vina su vrhovnom žiriju ostavila bolji utisak nego što im je reputacija.

Imaju lepo telo, ne navodi se podneblje (vinski rejon) odakle potiču, imaju nivo alkohola prilično visok. Ti kvaliteti su umanjeni vrlo naglašenom slašću za mirna (konzumna) vina, a ipak nedovoljnom da budu fortifikovana (pojačana) vina.

Srpski vinari treba da se potrude da poboljšaju svoj proizvod da odgovara tipu mirnih (konzumnih) vina, te da preduzmu neophodne mere da obuzdaju slatkoću.  Odabir njihovih sorti vinove loze i ranije vreme berbe mogu bez sumnje pozitivno modifikovati karakter vina i otvoriti im važna tržišta, čemu idu u prilog i umerenost cena njihovih vina i određeni kvaliteti vina koja ona intrinsično poseduju.”
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


IMA LI PLANINA U MOHAČU? PROČITAJ VIŠE


PUTOVANJE KROZ VREME: ŽUPA U LETO GOSPODNJE 1933. PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U SRPSKIM VINOGRADIMA PROČITAJ VIŠE


PROGLAŠENA NAJBOLJA VINA SRBIJE PROČITAJ VIŠE


TRANSPORT VINA NA TAKMIČENJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade