Aktuelno

Aktuelno / 02/14/2020 / 332

FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U SRPSKIM VINOGRADIMA

U velikom broju zemalja se 14. februara slavi Dan Svetog Valentina – Dan zaljubljenih. Međutim, u Srbiji je tog dana praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije, kao i brojni ljubitelji vina. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti.  Sveti Trifun je rođen u selu Kampsadi u Frigiji (današnjoj Turskoj) u 3. veku nove ere. Još kao dete, izdržavao je porodicu čuvajući guske bogatih meštana. Takođe je imao dar da leči bolesti ljudi i stoke i izgoni zle duhove. U narodu se Sveti Trifun smatra zaštitnikom vina i vinograda, te se obično i na pravoslavnim ikonama prikazuje sa lozom i kosirom u rukama. Postoje sačuvani pisani zapisi iz XVI veka u kojima se Sveti Trifun pominje kao zaštitnik vinograda i polja, što svedoči o duboko ukorenjenom poštovanju kulta ovog svetitelja među Srbima.

Dan Svetog Trifuna se u Srbiji proslavlja kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, žita i vina. Naši vinogradari toga dana odlaze u svoje vinograde, orezuju po koju lozu i zaliju po koji čokot vinom, jer se smatra da će tako simbolično povratiti vinogradu snagu i probuditi životne sokove u biljci nakon dugog zimskog mirovanja. U vinograd se odlazi pre izlaska sunca. U nekim krajevima se u vinogradu postavi i bogata trpeza, pa se i slučajni prolaznici pozovu da zajedno nazdrave čašom vina za blagorodnu godinu.

Postoji ogroman broj narodnih običaja i verovanja vezanih za ovaj dan, od kojih mnogi vuku svoje korene iz paganskih vremena pre primanja hrišćanstva. Veruje se da Sveti Trifun na ovaj dan pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počinje da se topi, a zima najavljuje svoj kraj. A ako na Dan Svetog Trifuna pada kiša ili sneg, onda će godina biti rodna. S druge stane, ako taj dan bude vedar, to je siguran znak da će godina biti sušna. U timočkom kraju (istočna Srbija), poželjno je da trudnica uđe u vinograd tog dana i oreže po jedan čokot, što će simbolično doprineti da grožđe dobro rodi i da vino bude kvalitetno.

Danas taj praznik proslavljaju mnogobrojna Udruženja vinara i vinogradara. Stoga su Iđoš, Neštin, Aradac, Mol, Dolovo, Topola, Negotin, Župa, Fruška Gora i mnogo drugih vinogradarskih mesta u Srbiji bili u znaku Svetog Trifuna sa lokalnim proslavama i vinskim festivalima. Fotografije će vam prikazati kako su vinari Srbije proslavili Dan Svetog Trifuna ove godine.

Dan Svetog Trifuna u Sremskim Karlovcima (Foto: Đ. Simović)

Dan Svetog Trifuna u Milutovcu (Tri Morave) (Foto: PG Vasiljević)Dan Svetog Trifuna u Milutovcu (Tri Morave) (Foto: PG Vasiljević)

Dan Svetog Trifuna u Ljigu (Foto: Podrum Lukić)

Dan Svetog Trifuna u Nišu (Foto: Izba Jovanović)

Dan Svetog Trifuna u Smederevskoj Palanci (Foto: Vinarija Despotika)

Dan Svetog Trifuna u Smederevu (Foto: Podrum Janko)

Dan Svetog Trifuna u Jagodini (Foto: Vinarija Vinis)

Dan Svetog Trifuna u Kragujevcu (Foto: Vinarija Art Wine)

Dan Svetog Trifuna na Oplencu (Foto: Kraljevska vinarija)

Dan Svetog Trifuna na Fruškoj Gori (Foto: Vinarija Kovačević)

Dan Svetog Trifuna u Orašcu (Foto: Vinarija Matijašević)

Dan Svetog Trifuna u Vrnjačkoj banji (Foto: Vinarija Grabak)

Dan Svetog Trifuna u Vranju (Foto: Vinarija Aleksić)

Dan Svetog Trifuna u Vinči (Foto: Vinarija Aleksandrović)
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


FOTO PRIČA: DAN PROKUPCA 2020 PROČITAJ VIŠE


GOODBYE ITALIJANSKI RIZLING, WELCOME GRAŠAC! PROČITAJ VIŠE


ŽUPSKI SPECIJALITET - PITA OD PROKUPCA PROČITAJ VIŠE


PROKUPAC DAY KOKTEL PROČITAJ VIŠE


PROKUPAC IZLAZI IZ ZONE KOMFORA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade