Aktuelno

Aktuelno / 11/12/2019 / 589

"GIRL POWER" NA SRPSKOM TAKMIČENJU SOMELIJERA

Udruženje somelijera Srbije SERSA svake godine organizuje specijalizovano nacionalno takmičenje za somelijere u teorijskom i praktičnom poznavanju penušavaca Serbian Sommeliers Competition - Sparkling Wine.

Ove godine, 9. novembra u sali hotela Hajat, u finalu su se našle tri žene somelijera, čime su samo potvrdile da u Srbiji  žene sve više razbijaju mušku dominaciju u vinskom sektoru. U uzbudljivoj završnici takmičenja, Milena Zakarić iz Novog Sada je osvojila prvo mesto. Drugo mesto je osvojila Aleksandra Vasić, a na trećem mestu se našla Anika Manojlović.

Takmičari su pokazali zavidno znanje i iskustvo u servisu penušavaca,metodama proizvodnje penušavaca, sortama, prepoznavanju penušavaca iz Srbije i drugih regija sveta na slepoj degustaciji. Takođe, takmičari su pokazali svoje veštine i u rastakanju magnum boce penušavca u dvadeset i jednu čašu. 

Pobednica takmičenja je u somelijerski svet ušla 1. aprila 2017. godine nakon 13 godina konobarskog rada u restoranima i lokalima u Srbiji i inostranstvu. Tokom dve godine usavršavanja i rada kao somelijer, uspela je da stigne u sam vrh među srpskim somelijerima. Trenutni planovi su joj da pronađe stalni angažman u Srbiji s obzirom da se pre mesec dana vratila u Srbiju iz inostranstva, a ujedno se nada da će na takmičenjima somelijera ponoviti uspeh i jednog dana ponosno postati vlasnik male vinoteke sa fokusom na malim proizvođače i vina od autohtonih sorti vinove loze.

A ako se pitate kakva vina i koje sorte vinove loze voli ovogodišnja pobednica Serbian Sommeliers Competition - Sparkling Wine, Milena Zakarić tu ističe vranac, kaberne sovinjon i sovinjon blan. Omiljene vinske regije su joj Balkan i dolina Loare.

(foto: Z. Bojović)
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


ZDJELAREVIĆ - VINSKI FENIKS IZ HRVATSKE PROČITAJ VIŠE


UVOĐENJE REDA MEĐU VINIMA SA MINIMALNIM INTERVENCIJAMA PROČITAJ VIŠE


MISTERIJA PRVIH SLIKA KOJE ILUSTRUJU SRPSKE LOKALNE SORTE VINOVE LOZE PROČITAJ VIŠE


OTKAZUJE SE PROWEIN OVE GODINE     PROČITAJ VIŠE


NOVI VETROVI DUVAJU IZ GORNJAČKE KLISURE KROZ POPOVIĆA VINOGRADE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade