Aktuelno

Aktuelno / 10/08/2020 / 487

GOODBYE ITALIJANSKI RIZLING, WELCOME GRAŠAC!

Konačno se i to desilo! Na Listi priznatih sorti poljoprivrednog bilja koja se vodi u okviru Registra sorti na teritoriji Republike Srbije su unete izmene tako da je i zvanično primarni (glavni) naziv sorte postao Grašac umesto dosadašnjeg italijanskog rizlinga. Samim tim, nazivi sorte italijanski rizling i grašac beli su svrstani u evidenciju sinonima/sporednih naziva sorte u Registru. 
Ovom promenom će se dodatno osnažiti napori da se grašac pozicionira kao autentična sorta vinove loze, naročito na području Vojvodine i poboljša reputacija vina od ove sorte. 

Takođe, ovim potezom se može očekivati da će sve veći broj vinara početi da obeležava grašac na svojim vinskim etiketama.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


FOTO PRIČA: DAN PROKUPCA 2020 PROČITAJ VIŠE


GOODBYE ITALIJANSKI RIZLING, WELCOME GRAŠAC! PROČITAJ VIŠE


ŽUPSKI SPECIJALITET - PITA OD PROKUPCA PROČITAJ VIŠE


PROKUPAC DAY KOKTEL PROČITAJ VIŠE


PROKUPAC IZLAZI IZ ZONE KOMFORA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade