Aktuelno

Aktuelno / 10/08/2020 / 659

GOODBYE ITALIJANSKI RIZLING, WELCOME GRAŠAC!

Konačno se i to desilo! Na Listi priznatih sorti poljoprivrednog bilja koja se vodi u okviru Registra sorti na teritoriji Republike Srbije su unete izmene tako da je i zvanično primarni (glavni) naziv sorte postao Grašac umesto dosadašnjeg italijanskog rizlinga. Samim tim, nazivi sorte italijanski rizling i grašac beli su svrstani u evidenciju sinonima/sporednih naziva sorte u Registru. 
Ovom promenom će se dodatno osnažiti napori da se grašac pozicionira kao autentična sorta vinove loze, naročito na području Vojvodine i poboljša reputacija vina od ove sorte. 

Takođe, ovim potezom se može očekivati da će sve veći broj vinara početi da obeležava grašac na svojim vinskim etiketama.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


ITALIJA - MALI KOMAD RAJA MEĐU VINOGRADIMA PROČITAJ VIŠE


ITALIJANSKA HRANA & VINO - IDEALNI PAROVI PROČITAJ VIŠE


VODIČ ZA RAZUMEVANJE ITALIJANSKIH VINSKIH ETIKETA PROČITAJ VIŠE


PUTOVANJE KROZ VINSKE REGIJE ITALIJE PROČITAJ VIŠE


BOGATSTVO ISTORIJE I AUTOHTONIH SORTI VINOVE LOZE U ITALIJI PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade