Aktuelno

Aktuelno / 11/12/2021 / 960

KONAČNO UTVRĐEN RODITELJ GRAŠCA

Grupa italijanskih naučnika predvođena profesorom Klaudio D'Onofriom je ove godine obavila obimno istraživanje na osnovu DNK analiza više stotina italijanskih sorti vinove loze kako bi se utvrdili međusobni odnosi i identifikovali sinonimi i glavne sorte od kojih su potekle brojne italijanske sorte vinove loze. Međutim, rezultati istraživanja su bitni i za vinarstvo centralne Evrope jer se među brojnim italijanskim sortama našao i grašac (italijanski rizling). Polako se  šire saznanja o najznačajnijoj regionalnoj sorti centralne Evrope.

Istraživanje je dovelo do zaključka da su za područje severozapadne Italije ključne sorte termarina (skjačarelo), orsolina i uva toska jer je veliki broj sorti vinove loze potekao od njih.

Foto © C. D'Onofrio et al.

Pokazalo se da je orsolina roditelj brojnim sortama vinove loze iz centralne i severoistočne Italije. Otkrivena su dva tripleta (potomak - roditelj 1 - roditelj 2) kod kojih je potomak vespolina (roditelji Nebiolo x Orsolina) i Moscato Nero di Acqui (roditelji Moscato Bianco x Orsolina). Za nas je najvažniji podatak da je takođe ustanovljen odnos roditelj-potomak između orsoline i dve šire poznate sorte vinove loze (barbera i grašac).

Orsolina se u pisanim izvorima po prvi put pominje 1800. godine među sortama vinove loze sa padina Apenina u regiji Emilija-Romanja, a istorijski je poznata i pod sinonimima Coccalona nera (u Pijemontu) i Rohrtraube Blaurot (u Nemačkoj). Velika grupa sorti koje su u srodstvu sa orsolinom obuhvata uglavnom sorte iz severne i severnoistočne Italije. Ustanovljeno je da 25 potomaka potiče od orsoline, uglavnom su to sorte iz Emilija Romanje i Toskane. A što nam je najvažnije, studija je potvrdila da su barbera i grašac (italijanski rizling) u srodstvu, jer su obe ove sorte potomci orsoline.

Foto © C. D'Onofrio et al.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


ĐERAĆE - VINSKO I DUHOVNO SREDIŠTE KALABRIJE PROČITAJ VIŠE


ĆIRO - PRVA DOCG OZNAKA U KALABRIJI? PROČITAJ VIŠE


VINARIJA LIBRANDI - AMBASADOR KALABRIJSKOG VINARSTVA PROČITAJ VIŠE


VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE U KALABRIJI - CMB2022 - TREĆI DEO PROČITAJ VIŠE


VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE U KALABRIJI - CMB 2022 - DRUGI DEO PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade