Aktuelno

Aktuelno / 09/10/2019 / 1289

MESTO GDE ANĐELI ŠAPUĆU

Chateau D'Esclans je prepoznatljiv po svom vodećem rozeu pod nazivom Whispering Angel. Cifre su neumoljive: oko 96% proizvodnje vina u vinariji Chateau D'Esclans čini upravo etiketa Whispering Angel. Godišnje se na tržište plasira više od 8 miliona boca. Ova etiketa se izvozi u 107 država širom sveta.

A kako je ovo vino postalo prepoznatljiv simbol Provanse i jedan od najpopularnijih rozea na svetu?

Vino iz Provanse sa nazivom ispisanim na engleskom jeziku... Whispering Angel se lako urezuje u memoriju, danas je engleski svojevrsna lingua franca tako da ga potrošači bez muke izgovaraju širom sveta. Međutim, treba znati da je naziv inspirisan reljefom iz 19. veka koji se nalazi na zidu iznad oltara kapele u sklopu dvorca. Na samom početku kada je Saša Lišin preuzeo imanje i vinograde, vino je rađeno pod etiketom Chateau D'Esclans. Međutim, ubrzo je promenjeno ime u skladu sa Sašinom vizijom o širenju na svetsko tržište. Sve ostalo je istorija...

Zapanjujuće je da vinarija Chateau D'Esclans uspeva da održi kvalitet svojih vina uprkos eksponencijalnom rastu proizvodnje iz godine u godinu. Naprosto, tržište ih je nateralo da rastu, a glavna briga im je pritom bila da održe kvalitet kao u vreme kad je godišnja proizvodnja vinarije bila 130.000 boca (berba 2006). To postaje očigledno ako se vinarija poseti u vreme berbe... Bušerove prese i oprema na sve strane, kontrolisana temperatura u svim fazama proizvodnje, optičko sortiranje, tangencijalno filtriranje... Još je veće iznenađenje kad shvatite da se sva ta najsavremenija oprema koristi za proizvodnju 8 miliona boca vina. Odstranjivanje peteljke, muljanje  slabijeg intenziteta da ne dođe do cepanja pokožice i drobljenja semenki na temperaturi od 7 stepeni Celzijusa, mešanje samotoka i šire iz prve frakcije i dalja vinifikacija u inoks tankovima. Batonaž dva puta nedeljno.

Rezultat je vidljiv već u decembru jer se tada flašira Whispering Angel i prve isporuke kreću na sve kontinente. A sam Saša Lišin je jednom prilikom izjavio: "Shvatio sam koliko daleko smo otišli kada me je jednom prilikom kontaktirao čuveni proizvođač jahti jer su mu trebale dimenzije našeg duplog magnuma (3 litra) kako bi po njima napravili pregrade za vino u frižideru na jahtama."

A kako su izmenili stil provansalskih rozea? Tradicionalno, vinari u Provansi su brali grenaš oko dve nedelje ranije tako da su bledo ružičastu boju dobijali ekstrakcijom pigmenta iz pokožice nedovoljno zrelog grožđa. Da bi dobili roze sa punijim telom i više voćnih aroma, Chateau D'Esclans je brao grožđe kad sazri (kasnije nego ostali vinari). Na smanjenoj temperaturi, kontakt sa pokožicom traje 3-4 sata tako da se dobije i dalje svetlo ružičasta boja, ali zrelija pokožica ostavlja intenzivnije arome i ukuse. Dobitna kombinacija je uz to bila savremena oprema, jer pre 30 godina ne bi bilo moguće napraviti roze vino ovakvog kvaliteta.

Whispering Angel 2018 - (Sortni sastav: grenaš, sanso, role (vermentino), sira i tiburen). Ovo vino je uvek prepoznatljivo po svežini koju donosi i aromama breskve i cvetnih tonova. Na nosu se izdvajaju i note crvenog bobičastog voća, citrusa, grejpfruta, začinska završnica. Na nepcima, slojevito, postojano, srednje-ka-punom telu, duga osvežavajuća završnica. I već vam se čini da čujete šaputanje anđela...




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade